Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

24 anställda på Stora Enso i Hyltebruk tvingas sluta sina jobb på grund av arbetsbrist. Men hur många som slutar totalt sett, inklusive frivilliga avgångar, går arbetsgivaren inte ut med. ”Det är svårt att räkna på det sättet”, säger brukschefen Håkan Naij. Bild: Isabel Bark
24 anställda på Stora Enso i Hyltebruk tvingas sluta sina jobb på grund av arbetsbrist. Men hur många som slutar totalt sett, inklusive frivilliga avgångar, går arbetsgivaren inte ut med. ”Det är svårt att räkna på det sättet”, säger brukschefen Håkan Naij. Bild: Isabel Bark

Förhandlingarna klara – 24 personer sägs upp på Stora Enso

I höstas varslades 140 personer på Bruket i Hylte. Nu är mbl-förhandlingarna mellan arbetsgivaren och fackförbunden avslutade. Resultatet är att 24 personer sägs upp på grund av arbetsbrist. Men hur många som slutar totalt sett, inklusive frivilliga avgångar, går arbetsgivaren inte ut med.

– Jag tycker att vi kan vara nöjda med att det räckte med 24 stycken den här gången, säger Håkan Naij, brukschef på Stora Enso i Hylte.

Efter storvarslet på Stora Enso i september förra året handlade det om att 140 personer riskerade jobbet, men majoriteten har fått individuella lösningar och en del anställda har valt att lämna självmant. 24 personer tvingas sluta sina jobb på grund av arbetsbrist.

– Förhandlingen har varit konstruktiv och det har gått bra. Vi har varit noggranna och låtit det ta den tid det behöver, säger Håkan Naij.

LÄS MER: Facket om uppsägningarna på Stora Enso: ”Vi har gjort så gott vi har kunnat”

Hur kom det sig att ni landade i beslutet att säga upp 24 personer på grund av arbetsbrist?

– Det är resultatet av förhandlingen. Vi har haft en målorganisation som vi har förhandlat kring och det är den vi nu landar i. I slutändan var det 24 som blev övertaliga och resten löstes med individuella lösningar eller egen avgång.

Pappersmaskin 3 stängdes permanent

Orsaken till neddragningarna på Stora Enso var att företaget tvingades stänga pappersmaskin 3 (PM3) och returpappersanläggningen permanent. Bakgrunden till detta är en radikal minskning i efterfrågan på tidningspapper.

Efter höstens varselbesked har ett antal anställda kunnat omplaceras till andra tjänster inom företaget. En annan individuell lösning som har förekommit är förtidspension med avgångsvederlag. Men exakt hur många medarbetare som valde den vägen vill Håkan Naij inte gå in på.

”Jag tycker att vi kan vara nöjda med att det räckte med 24 stycken den här gången”, säger Håkan Naij, brukschef på Stora Enso i Hylte. Bild: Isabel Bark/HP arkiv
”Jag tycker att vi kan vara nöjda med att det räckte med 24 stycken den här gången”, säger Håkan Naij, brukschef på Stora Enso i Hylte. Bild: Isabel Bark/HP arkiv

– Jag tycker att vi fick ett resultat som vi hade förväntat oss. Som alltid i sådana här situationer vill man lösa så mycket som möjligt på frivillig basis. Det är alltid bäst.

Hur många är det som slutar på Bruket totalt sett, om ni räknar både uppsagda och frivilliga?

– Det är svårt att räkna på det sättet och det beror på när man räknar. Det här är ett rörligt mål och det händer saker hela tiden.

Får hjälp att söka nya jobb

Håkan Naij vill inte heller säga något om hur många tjänstemän respektive kollektivarbetare som berörs av uppsägningarna. Vilket datum respektive medarbetare slutar styrs utifrån vilken uppsägningstid de har, allt från en till tolv månader. De 24 uppsagda får nu hjälp av ett omställningsföretag med att skriva cv och söka nya arbeten.

– Jag ser deras chanser som goda, det är ändå ett relativt hyfsat arbetsmarknadsläge. Erfarenheten från tidigare processer är att det löser sig rätt snabbt för de allra flesta.

Hur känner du inför framtiden?

– Detta var ett steg vi var tvungna att komma förbi. Det är skönt att det är färdigt och att vi kan börja jobba med den nya organisationen, säger Håkan Naij.

Hur många anställda har Bruket i Hylte i den nya organisationen?

– Det är också ett rörligt mål och vi har en del medarbetare som arbetar för andra delar av företaget. Men lokalt i Hylte rör det sig om omkring 300 medarbetare.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!