Förbudet mot stora folksamlingar har lett till att tusentals personer inom besöksnäringen har varslats om uppsägning i Sverige. Hittills har två företag Halland anmält varsel som rör 20-30 personer till arbetsförmedlingen.
Förbudet mot stora folksamlingar har lett till att tusentals personer inom besöksnäringen har varslats om uppsägning i Sverige. Hittills har två företag Halland anmält varsel som rör 20-30 personer till arbetsförmedlingen.

Företag varslar om uppsägningar i spåren av corona

Nya varsel i spåren av corona har lämnats in till arbetsförmedlingen i Halland. Hittills är 20-30 jobb inom besöks- och turistnäringen i fara.
– Det finns risk för att det blir ännu fler, säger Madeleine Palmhager, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Halland.

ANNONS
|

Besöks- och turistnäringen drabbas hårt av regeringens förbud för allmänna folksamlingar på fler än 500 personer. Det ena evenemanget efter det andra ställs in. Även hotell- och restaurangbranschen noterar färre gäster.

– Den här snabba nedgången har vi aldrig märkt av tidigare, säger kommunikationschefen Carl Johan Swanson på branschorganisationen Visita.

Carl-Johan Swansson på Visita vittnar om ett hårt tryck mot organisationen.
Carl-Johan Swansson på Visita vittnar om ett hårt tryck mot organisationen. Bild: Visita

– För en sommarstad som Varberg, där många ungdomar sommarjobbar, blir det drastiskt färre arbetstillfällen, fortsätter han.

Halland har varit förskonad från uppsägningar under många år.

– Även om tillväxten dämpats på andra håll så har vi inte märkt av det. Vi har haft låga varseltal i säkert tio år, säger Madeleine Palmhager.

ANNONS

Två företag har varslat

Hon har gått igenom varslen den senaste veckan. Det råder sträng sekretess kring vilka företag som varslar sin personal om uppsägning. Men det rör sig om ett företag inom besöksnäringen i södra Halland och om ett turistföretag som finns på flera orter i länet. Totalt handlar det om 20-30 tjänster. Om det i slutändan verkligen blir så många personer får framtiden utvisa.

– Företagen lägger varsel på maxantalet som riskerar att förlora jobbet. De anmäler varsel till arbetsförmedlingen som rör fem eller flera medarbetare, säger Madeleine Palmhager som utgår från att det blir fler varsel inom den närmaste tiden.

– Om Coronaoron finns kvar när sommarsäsongen närmar sig kan det även hända att besöksnäringen i Halland får extra efterfrågan om fler väljer att semestra på hemmaplan.

15 000 färre jobb

Branschorganisationen Visita är inte lika optimistisk. Den engagerar företag inom hotell, restaurang, nattklubbar och nöjesparker. Man har 5 500 medlemsföretag fördelade på 8 000 arbetsställen i Sverige. I fredags eftermiddag hade man fått in flera flera hundra varsel som omfattade 4 000 personer.

– Dessutom har vi information om ytterligare 3 500 personer som kommer att varslas i närtid, säger Carl Johan Swanson. 7 000 tillfälliga anställningar har redan avlutats. Totalt handlar det alltså om nästan 15 000 jobb!

ANNONS

Visita får ta emot mängder av oroliga frågor som handlar om allt från arbetsrätt för personal till avbokningsregler.

– Vi har ett extremt högt tryck, särskilt för de jurister som ska svara på alla frågor.

Organisationens fokus nu är att få regeringens löfte om ekonomisk kompensation för de inkomstbortfall som uppstår när människor väljer att stannar hemma.

ANNONS