Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Företag laddar för prisfest

Lägg inte alla ägg i samma korg, är ett av stalltipsen för att lyckas som investerare. Vill man däremot lyckas som företag kan man lägga många lokala produkter i samma korg och kalla den för Laxakorgen. Asperokvartetten som ligger bakom korgen kan under tisdagen bli Årets UF-företag i Halland.

Årets prisutdelning är, liksom fjolårets, en digital tillställning på grund av pandemin. HP sänder från Halmstad teater tisdagen 23 mars mellan klockan 15.00 och 16.30.

UF står för Ung Företagsamhet. Elever på gymnasiet driver fiktiva företag i bolagsform som avvecklas efter läsårets slut. Initiativet är frivilligt, men ingår i vissa program på vissa skolor.

– Det borde vara obligatoriskt för alla, tycker Ida Thorén Olsson, regionchef på Ung Företagsamhet i Halland. De som har drivit UF-företag har lättare att få jobb än andra. UF har därför aldrig varit så viktigt som i år när pandemin minskat möjligheten att få arbete.

Plats i riksfinalen hägrar

Totalt tävlar 62 UF-företag från hela länet i 12 kategorier. Det största priset är Årets UF-företag där vinnaren går vidare till riksfinal. Sex företag har kvalificerat sig till tisdagens final. Ett av dem kommer från Aspero Idrottsgymnasium i Halmstad och ett från Osbecksgymnasiet i Laholm. De övriga är från Kungsbacka och Varberg. Även vissa andra priskategorier går direkt vidare till SM.

LÄS MER: Prisutdelning för unga entreprenörer sker digitalt

–Det känns lite pirrigt, men det är kul att det har gått så bra hittills. Vi är superglada och jättestolta, säger Hugo Werner som tillsammans med Max Bengtsson, Agnes Skarstedt och Jacob Johannesson ligger bakom Laxakorgen UF.

Företaget erbjuder presentkorgar med lokala produkter från Halland. Inför julen såldes en för högtiden anpassad korg innehållandes produkter från åtta lokala aktörer.

– Vi samarbetade med Hallands Matgille och fick kontakt med olika företag och valde ut lite olika presenter som skulle var intressanta. Vi försökte ha så mycket variation som möjligt, berättar Laxakorgens vd Hugo Werner.

Infriade sin målsättning

Målet var att sälja 100 korgar, och det infriades med råge.

– Vi lyckades sälja 159 stycken. Vissa producenter är väldigt småskaliga så vi hade begränsningar att hålla oss till också. Men det behöver inte vara något dåligt, småskaligt är ju själva tanken.

Målsättningen var att sälja 100 korgar – det infriades med råge. Bild: Privat
Målsättningen var att sälja 100 korgar – det infriades med råge. Bild: Privat

Varför tror du att ni ha tagit er till länsfinalen?

– Jag tror att vi har en idé som ligger rätt i tiden, säger Hugo Werner och syftar på konsumenters medvetenhet vad gäller produkters härkomst och kvalité.

– Sedan har vi har tänkt igenom varje steg noga och lagt ner mycket tid för att få det att fungera, fortsätter Hugo Werner och meddelar att arbetet med nästa korg är i full gång.

Vill motverka mobbning

Ebba Larsson, Filippa Karlsson och Hilda Karlsson på Osbecksgymnasiet har författat och illustrerat en barnboken ”Modiga max och hans vänner” med syfte att motverka mobbning och visa barnen hur man är en bra kompis.

Deras företag Kompislära UF gör också upp i finalen av årets UF-företag Halland.

Fakta: Prisklasser

Årets UF-företag

Årets innovation

Årets socialt hållbara UF-företag

Årets ekologiskt hållbara UF-företag

Årets säljare

Årets tjänst

Årets vara

Årets hantverkare

Årets marknadsförare

Årets affärsplan

Kategorier där eleverna själva nominerar:

Årets UF-skola

Årets UF-lärare

LÄS MER: Relode – UF-företaget som blev ett mångmiljonbolag

LÄS MER: Rekordmånga unga vill driva eget företag

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här