Ett grönt familjeföretag – i 64 år

Vid foten av Hallandsåsen har familjen Åhslund drivit plantskola sedan 50-talet. I dag har de många stora kunder som flera olika kommuner, bostadsbolag och Svenska kyrkan.
– Vi har växt i lagom takt hela tiden, säger ägaren Oscar Åhslund.

ANNONS
|

Solen strålar i Hasslöv. Hela världen håller på att vakna till liv i vårvärmen. Redan 1957 startades plantskolan i Hallands allra sydligaste del av Oscars farmor och farfar: Tove och Helge.

Oscar, hans mamma Marianne Åhslund och Anna Nilsson – sambo med Oscar och vd för Hallandsåsens utemiljö – berättar glatt om hur den lilla plantskolan vuxit och blivit till två bolag som totalt omsätter cirka 37 miljoner kronor per år och har 25 anställda.

Bild: Roger Larsson

Ungefär 70 procent av bolagets intäkter kommer i dag från professionella kunder som olika kommuner, privata företag och bostadsbolag. Resterande 30 står privatmarknaden för. Då handlar det om privatpersoner som vill ha hjälp med anläggning och skötsel av egna trädgårdar och utemiljöer.

ANNONS

– Svenska kyrkan är vår allra största kund i dag när det handlar om leveranser. Vi levererar till kyrkogårdar över hela Sverige, säger Oscar.

Gått bra under pandemin

På företagets marker odlas träd, buskar och fruktträd som sedan körs ut till olika kunder. Annat, som inte odlas på egen hand, köps in från andra grossister innan leverans till kunderna sker. Det kan handla om till exempel perenner, rosor och klätterväxter.

– Men det är alltså inte bara leveranser vi ordnar. Anläggnings- och skötselarbeten är en större del av vår verksamhet, säger Anna.

Det kan handla om allt från att anlägga trädgårdar, offentliga miljöer och skolgårdar till gräsklippning, trädbeskärning och stenläggningar.

Under coronapandemin har det gått helt ok för företaget i Hasslöv, man har inte tappat jämfört med tidigare år.

– Även om en del skötselarbeten uteblivit på grund av att folk haft tid att sköta sina trädgårdar själva så har vi tagit igen det i andra änden. Anläggningsjobb och försäljning har ökat, säger Marianne.

Anna fyller i:

– Alla i branschen säger samma sak. Ingen har någonsin varit med om något liknande, och då är det många som hållit på lika länge som vi, eller ännu längre. Många grossister har slut på växter. Det gäller för Holland och Tyskland också, inte bara Sverige.

ANNONS

Butiken numera såld

Den 1 april i år bytte företaget namn från Hallandsåsens växtbutik till Hallandsåsens utemiljö.

– Det nya namnet beskriver tydligare vad vi faktiskt gör: anlägger, sköter och levererar växter för olika utemiljöer, säger Anna Nilsson och tillägger att man tidigare hade en butiksdel, men bestämde sig för att lägga ner den för ungefär ett år sedan.

Orsaken till att man valde att inte ha fysisk butik var att Marianne har uppnått pensions­ålder, och att det inte fanns någon i ­familjen som var beredd att ta över.

– Visst kunde vi ha anställt någon som drev den åt oss, men precis som med handelsträdgårdar och plant­skolor så krävs det nästan att man äger själv för att känna rätt sorts engagemang, säger Marianne.

Ett lantbrukarliv

Hon, Oscar och Anna beskriver livet som växtodlare ungefär som lantbrukare brukar låta när de beskriver sin verksamhet och livsstil.

– Det är mycket hårt jobb och mycket som styrs av vädrets makter. Man blir aldrig helt ledig, plantorna behöver alltid skötas om, säger Anna.

Det är mycket hårt jobb och mycket som styrs av vädrets makter.

Företaget vid Hallandsåsen har nu drivits av familjen Åhslund i tre generationer. Huruvida det blir en fjärde generation som tar över återstår att se. Oscar och Anna har i dag tre, fortfarande ganska små, barn.

ANNONS

– Klart att det hade varit roligt om någon av dem vill ta över sen. Men det ska ju i så fall vara för att de själva verkligen vill, säger Oscar.

Anna Nilsson, Oscar Åhslund och Marianne Åhslund.
Anna Nilsson, Oscar Åhslund och Marianne Åhslund. Bild: Roger Larsson

Tips, trender och goda råd från Anna, Oscar och Marianne:

”En tydlig trend är att allt fler vill odla sådant som går att äta i sina egna trädgårdar. En annan är att många vill satsa på hållbara material, och på växter som odlats i Sverige, av miljöskäl. Det gäller både för storkunder och privatpersoner.”

”Dahliorna börjar komma igen, om vi ska prata om blomstertrender. Ett tag ville ingen ha dem, nu ser man dem överallt.”

”En annan sak som folk gärna vill ha nuförtiden är uppvuxna träd, häckar och plantor. Man vill inte vänta i flera år på att något ska bli klart, då lägger man hellre pengar på att få det färdigt direkt.”

”Stora gräsmattor är inte lika populära nuförtiden. Många satsar hellre på en äng eller en blomsteräng, vilket också gynnar våra bin, fjärilar och humlor.”

”En del verkar tro att man måste beskära alla sina träd. Fruktträd beskär man för att de ska ge mer frukt, där finns det en poäng. Men andra träd behöver man egentligen inte beskära om man inte vill, låter man dem växa blir de bara stora och får sin naturliga form.”

”Pool är något som verkar vara populärt nu. Kanske beror det på coronapandemin, att fler är hemma mycket och vill ha en trevlig hemmiljö. Dammar däremot minskar i popularitet, och så har det varit ett tag. Vissa kanske i och för sig vill ha rinnande vatten i trädgården, men då i någon form av slutet system och inte i form av en damm. Det är ljudet man vill åt.”

”Många verkar tro att man ska slippa rensa ogräs om man lägger sten i trädgården, men så är det inte. Det kommer upp ändå, mellan stenarna. Plus att det kan börja växa mossa. Har man däremot rabatter med mycket buskar, växter och träd så kommer det sällan så mycket ogräs. Skuggorna skyddar.”

”Ett bra tips är att satsa på att bygga rum och tak i trädgården med hjälp av häckar, buskar och träd. Och innan man sätter igång att anlägga sin trädgård ska man noga tänka igenom vad man vill ha den till och hur man ska använda den. Och sen ska man sätta rätt växt på rätt plats, där den får bästa förutsättningar att må bra.”

Historien om plantskolan i Hasslöv

År 1957 startade Oscars farföräldrar Tove och Helge Åhslund Hallandsåsens plantskola. Tove kom från Danmark – och hennes pappa grundade år 1913 Asger M. Jensens Planteskole i Holmstrup strax väster om Odense på Fyn.

Helge åkte till plantskolan på Fyn för att jobba och träffade Tove. 1956 flyttade det unga paret till Hasslöv och startade alltså strax därefter sin egen plantskola.

Tillsammans fick de två söner, Bernt och Jens Bo. Makarna Åhslund drev sitt företag i drygt 25 år innan sönerna tog över och drev plantskolan vidare. Sedan träffade Bernt sin framtida fru Marianne, som också började jobba på plantskolan. Tillsammans fick de sonen Oscar.

1990 tog Marianne över Hallandsåsens plantskolas försäljning av växter och startade en enskild firma: ”Hallandsåsens växtbutik”. Hallandsåsens plantskola fortsatte med själva odlingen i Bernts regi – men företaget delades alltså upp i två olika delar.

2008 gick Marianne och hennes son Oscar ihop och bildade ett enda bolag: Hallandsåsens växtbutik AB. Marianne fortsatte att stå för försäljningen av växter över disk och Oscar för anläggning av utemiljöer, samtidigt som Bernt fortsatte driva själva plantskolan i bolaget Hallandsåsens plantskola.

För något år sedan såldes företagets butiksdel och den 1 april 2021 bytte företaget namn från Hallandsåsens växtbutik till Hallandsåsens utemiljö. Fokus ligger nu på skötsel, anläggning och leverans av växter.

Samtidigt är Hallandsåsens plantskola fortfarande ett eget bolag där själva odlingen bedrivs. Plantskolan ägs av Bernt, medan Oscar äger Hallandsåsens utemiljö.

ANNONS