Elisabeth Haglunds skarpa kritik: ”Regeringens stöd är otillräckligt”

Stöden som staten erbjuder företagen som drabbats av coronapandemin är långt från tillräckliga och väger inte upp de tunga restriktionerna menar Hotel Tylösands vd Elisabeth Haglund. Hon vill se full ersättning för det som besöksnäringen gått miste om i år.

ANNONS
LocationTylösand||

I receptionen till Hotel Tylösand är det tomt, till och med ovanligt tomt för att vara i år. Under mellandagarna är det bara hotellets spa som är öppet men till nyår kommer några hotellrum användas och restaurangen vara öppen, men bara till klockan 20.30.

– Vi är så nära näringsförbud man kan komma. Vi måste få mer stöd för just nu blöder branschen, säger vd Elisabeth Haglund.

Besöksnäringen har varit extra hårt drabbad av pandemin. Restriktionerna som regeringen presenterat har ofta begränsat restauranger och andra serveringsställens verksamheter. Det är egentligen inte nytt, men sedan förbudet om att sälja alkohol efter klockan 20 och begränsningen om max fyra personer per bord är det värre än någonsin menar hotellets vd.

ANNONS

– November har varit vår sämsta månad, det var värre än mars och april, under november tappade vi 65 procent av vår omsättning, säger Elisabeth Haglund.

LÄS MER:Hotel Tylösand ställer in konserter, after beach och nattklubb på grund av corona

LÄS MER:Så påverkar coronapandemin Societén och Hotel Tylösand

Skarp kritik mot regeringen – kräver mer stöd

Hotel Tylösand har nyttjat möjligheten att korttidspermittera personal och fått nästan 3,9 miljoner kronor i omställningsstöd. Hur stor del av tappet det ersätter kan Elisabeth Haglund inte riktigt svara på än. Men de stöd som finns att söka kommer inte kunna täcka upp för all förlust som de hårda restriktionerna har inneburit för besöksnäringen menar hon.

Vill vi få full ersättning och att det inte dröjer så länge.

– Det är långt från det som behövs och det är för komplicerat och för otydligt. Det tar alldeles för lång tid och är kostsamt bara att räkna ut vad man kan söka. Det är som att göra ett bokslut och det krävs en revisor.

Elisabeth Haglund radar upp några exempel på åtgärder hon vill se från regeringen. Hon önskar att det återigen ska vara möjligt att korttidspermittera personal upp till 80 procent som i början av pandemin. Företag som hyr sin lokal behöver få hyresstöd och restauranger med alkoholtillstånd som nu förlorar en stor del av sin försäljning behöver ersättas för hela omsättningstappet konstaterar hon.

– När det gäller omställningsstödet vill vi få full ersättning och att det inte dröjer så länge, säger Elisabeht Haglund.

ANNONS

Tycker du att det är rimligt att kräva 100 procent ersättning för det ni tappat under året?

– Det är rimligt. Vår bransch är så personal- och lokalintensiv. Om jag generaliserar så har branschen och framförallt enskilda restauranger en mycket låg lönsamhet, svarar hon.

Är det staten som ska stå för allt stöd eller ligger ansvaret för verksamheternas överlevnad också på någon annan?

– Det är staten som har bestämt hur det här ska gå till tillsammans med Folkhälsomyndigheten vilket jag tycker är riktigt. Det är bra att man har tuffa regler men man måste tänka hela vägen. Regeringen borde samarbeta mer och rådgöra mer med vår arbetsgivarorganisation Visita, då skulle man få lite andra vinklar på det.

LÄS MER:Halländska företag har fått 70 miljoner i omställningsstöd

LÄS MER:Svemestertrend lyfter Hotel Tylösand i kristider

Tusentals arbetstagare drabbade

Att besöksnäringen varit extra utsatta för de råd, rekommendationer och restriktioner som presenterats under året har också slagit hårt mot det stora antalet människor som jobbar inom branschen. Enligt arbetsgivarorganisationen Visita har över 100 000 människor inom besöksnäringen i Sverige förlorat jobbet, blivit varslade eller permitterade sedan pandemins start. I Halland har 2 500 personer varslats eller permitterats.

– Då är personer som haft en icke-tillsvidareanställning och blivit av med jobbet inte medräknade. Bara i Halland är det flera tusen personer som berörs säger Jonas Partheen som är presschef på Visita.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen: Fler stödåtgärder "inom kort"

På Hotel Tylösand har omkring 80 personer korttidspermitterats och 40 personer varslats om uppsägning sedan i mars. Ytterligare några har slutat och inte ersatts.

– Jag skulle säga att vi har reducerat vår personalstyrka med minst 50 procent. Det får stora konsekvenser för ungdomar och nya svenskar som inte får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Vår bransch är en instegsbransch och ett första jobb för många, säger Elisabeth Haglund.

LÄS MER:Stödet till enskilda näringsidkare förlängs

LÄS MER:Kritik – trots förlängt omställningsstöd

”Vi tänker komma tillbaka med full kraft”

Framtiden är till stor del oviss. Elisabeth Haglund hoppas att vaccinet kommer göra det möjligt att efter hand återgå till den normala tillvaron med full aktivitet på hotellet. Att världens digitala omställning skulle innebära att det är slut på stora konferenser som bokar upp hela hotellet tror hon inte på.

– Jag tror att människor vill mötas. Jag sitter själv i mycket digitala möten och det är bra men jag tror att snacket på kafferasten betyder mycket. Ett digitalt möte är väldigt disciplinerat, alla de saker som man får med sig från ett fysiskt möte kan man aldrig få genom ett digitalt. Under en stor konferens ingår många spontana möten, det kan vara runt fikabordet, under en promenad på stranden eller en trevlig middag.

– Branschen behöver allt stöd nu för att överleva, vi tänker komma tillbaka med full kraft. Men man måste se till att vi överlever, avslutar hon.

ANNONS

Hallandsposten har sökt finansminister Magdalena Andersson (S) som avböjt att kommentera kritiken.

LÄS MER:Ny studio ljuspunkt i mörkret för Hotel Tylösand

LÄS MER:Corona satte stopp för kulturen – men kom med lärdomar

LÄS MER:Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand: ”Jag har alltid tyckt om att bestämma”

ANNONS