Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter förvirringen – Hallarna slipper undan 500-regeln

Folkhälsomyndighetens förslag om maximalt 500 besökare på handelsplatser skapade förvirring på bland annat Hallarna. Nu har läget klarnat och centrumchef Niklas Santesson kan andas ut – gallerior omfattas inte av förslaget.

När tidningen nådde Niklas Santesson på onsdagsförmiddagen var det en oroad och något stressad centrumchef som svarade.

– Det är inget som är spikat ännu. Men det är förödande för butikerna som redan är hårt pressade. Jag lider verkligen med butikerna för de har det tufft som de har det, sade Niklas Santesson då, i tron om att gallerior också skulle omfattas av FHM:s nya restriktioner.

Förvirrande formulering

Det var under en presskonferens på tisdagen som statsepidemiolog Anders Tegnell presenterade Folkhälsomyndighetens förslag om maxtak på 500 personer i butiker och varuhus. Även formuleringen handelsplatser nämndes, vilket kan ha bidragit till förvirring.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, syns på en skärm under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om läget när det gäller covid-19. Bild: Janerik Henriksson/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, syns på en skärm under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om läget när det gäller covid-19. Bild: Janerik Henriksson/TT

– Vi är ett stort antal centrumchefer som fått samma information. Någonstans har den här informationen inte varit så tydlig, säger Niklas Santesson.

Fler gallerior i samma båt

Både på Väla i Helsingborg och Emporia i Malmö har förvirring uppstått, enligt Sydsvenskan.

– Vi håller på att försöka tolka hur vi ska hantera det, sade Emporias centrumchef Johan Forsgren till Sydsvenskan på onsdagsmorgonen.

Strax efter lunchtid på onsdagen hade Niklas Santesson nåtts av information om att förslaget inte gäller gallerior och köpcentrum. Maximalt 500 besökare omfattar bara enskilda butiker och varuhus.

– Jag fick informationen från ett forum vi har, berättar Santesson.

Uppgifterna bekräftas av en presstalesperson på Folkhälsomyndigheten som Hallandsposten pratar med.

”Tryggt och säkert att handla här”

Hallarna och Niklas Santesson kan därmed dra en lättnadens suck.

– Som jag sa när vi pratades vid tidigare så känner vi inte att det är någon fara. Tar enskilda ansvar så är det tryggt och säkert att handla här. Länsstyrelsen har varit på plats och gett positiv feedback att butikerna sköter sig och även gallerian i helhet, säger Santesson.

Folkhälsomyndigheten föreslår dock att: ”butiker, varuhus, gallerior och köpcentrum måste vidta åtgärder för att besökare ska handla ensamma och inte i grupp. Det kan till exempel handla om att aktivt informera om att kunder ska besöka butiken på egen hand. Personer i behov av stöd samt barn är undantagna från uppmaningen att gå in i butiker en och en.”

– Jag hoppas att alla acceptera det. Det är synd om personalen om det blir diskussioner, det är ju inte dem som har infört restriktionerna, påpekar Niklas Santesson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här