Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars-Göran Persson – Laholms Sparbank, Mathias Nilsson – Gunnohus AB, Caroline Bengtsson – handelsutvecklare, Peter Severin Larsson – näringslivschef på Laholms kommun och Staffan Påhlsson, Påhlssons Fastigheter är några av aktörerna som har deltagit i diskussionerna. Bild: Jerry Carlsson

De ska hålla Laholm levande under coronakrisen

I coronatider är samarbete viktigare än någonsin. Tillsammans med bland annat banker och fastighetsägare vidtar Laholms kommun nu åtgärder för att hjälpa utsatta butiker och besöksföretag.

– Näringslivsenheten har fått signaler från bland annat fastighetsägare och banker att många företag lider mycket svårt ekonomiskt i dessa tider. Det beror i första hand på att folk inte vågar gå ut på grund av rädslan för coronaviruset, säger Peter Severin Larsson, näringslivschef på Laholms kommun.

Liksom i andra kommuner är det främst besöksnäringen, restauranger, kaféer och detaljhandeln som påverkas av oron för coronaviruset.

– En del butiker har inte haft ett inslag i kassan de senaste dagarna. Vi kände att vi ville göra någonting för att stötta dessa butiker, säger Caroline Bengtsson, handelsutvecklare på Laholms kommun.

Kommunen har bland annat planer på att köra ut varor från lokala butiker till utsatta kunder.

– Vi vill inrätta en transporttjänst. Vi har redan fått klart med en bil från MotorHalland samt tre bilar från Laholms kommun. Syftet med denna tjänst är att inte alla ska välja de välkända matkasseföretagen framför våra små lokala butiker, säger Peter Severin Larsson.

Laholms kommun kommer även att dela ut presentkort till sina anställda som de kan utnyttja under en begränsad tid inom den lokala detaljhandeln, restauranger, kaféer och hotell.

Kommunen ser också över avgifterna för tillsyn och inspektioner och förlänger vid behov.

Såväl banker som fastighetsägare vill också dra sitt strå till stacken.

– Butikerna i Laholm har haft det tufft under en längre tid. De har begränsat underlag och stor konkurrens från andra håll. Därför försöker vi hålla hyrorna på en väldigt moderat nivå. Nu befinner vi oss i ett unikt läge och vi kommer naturligtvis göra vad vi kan för att på olika sätt hjälpa livskraftiga företag, säger Staffan Påhlsson på Påhlsson Fastigheter.

Lars-Göran Persson är vd för Laholms Sparbank.

– Vi kommer att ha ett styrelsemöte nästa vecka och då kommer vi att diskutera hur vi ska kunna hjälpa de utsatta företagen. Jag kan dock redan nu avslöja att vi kommer att skänka 4 000 kronor till var och en av de kommunala och kooperativa förskolorna i kommunen som de kan använda till att köpa leksaker i stans enda leksaksbutik Kuligt. Det är ett sätt att stötta det lokala näringslivet, säger han.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här