Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

De har utsetts till Årets Mjölkföretagare

”Det var överraskande”. Så beskriver Anders Nilsson känslan när han och hans hustru Katarina fick veta att de hade blivit utnämnda till Årets Mjölkföretagare 2021. Paret är den tredje generationen Nilsson som driver Skråmereds gård.

Anders Nilsson berättar att paret har varit nominerade till utmärkelsen förut men att det alltså var först i år som det bar hela vägen fram till vinst.

– För oss är det såklart ett kvitto på att vi har valt rätt strategi. Utmärkelsen sporrar oss för framtiden, säger Anders Nilsson.

Det var Anders farmor och farfar, Oskar och Signe Nilsson, som köpte gården för hundra år sedan, 1921.

”Gillar livsstilen”

På 1960-talet tog Anders mamma och pappa, Göte och Inger Nilsson, över gården och knappt 30 år senare var det Anders och Katarinas tur att föra den stolta traditionen vidare.

– Jag gillar verkligen den här livsstilen. För mig hade det varit otänkbart att göra något annat, säger han.

När Anders och Katarina tog över verksamheten fanns det 25 kor på gården.

I dag har paret 350 kor, som var och en producerar 14 000 kilo energikorrigerad mjölk per år.

– Det har gått bra men samtidigt har det funnits många utmaningar på vägen. Vi har dock varit noga med att jobba efter en speciell avelsstrategi och enligt Lean, med fasta rutiner och dokumentation. Det är nog dessa två komponenter som har varit särskilt vägvinnande för oss.

Blandning av tre raser

Själva avelsstrategin är ett kapitel för sig. Samtliga kor är en blandning av raserna SRB, holstein och montbeliarde.

– Vi påtalade för avelsvärden under tio års tid att vi inte bara kan avla på mer och mer mjölk. Vi ville ha hållbara djur och den ambitionen har vi lyckats uppnå. Våra djur mår jättebra, växer snabbare och är mer fodereffektiva.

Företaget har sju anställda.

– Samtliga medarbetare är guld värda för oss. De är engagerade och besitter ett stort kunnande inom området.

Efter att ha drivit gården i 25 år har Anders och Katarina tankar på att börja dra ner på tempot och låta nästa generation Nilsson växa in i företaget.

– Vår yngste son Filip jobbar redan här sedan tre år tillbaka och nu är även våra andra två söner, Oskar och John, på väg in i företaget. Det skapar naturligtvis en viss framtidstro att Skråmereds gård ska kunna fortsätta att vara en attraktiv arbetsplats med kvaliteten i fokus, säger Anders Nilsson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här