Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Coronautbrott bland personalen på Maxi Flygstaden

Flera ur personalen på Ica Maxi Flygstaden är bekräftat sjuka i covid-19. Nu väljer fler butiksmedarbetare än tidigare att använda visir och munskydd på jobbet, något som vd:n ser som positivt.

Tommy Fransson, vd och ägare av Ica Maxi Flygstaden, bekräftar att det handlar om ett coronautbrott bland butikens personal. Han vill inte uppge hur många anställda som det handlar om men kan säga att det är fler som är coronasjuka nu än vad det varit vid tidigare tillfällen. Om de har smittats av varandra, kunder eller på sin fritid går inte att veta.

– I antal är det fler sjuka nu än vad det varit tidigare. Det har varit nu under december men det är nog inget som är unikt för oss, det speglar nog även samhället. Vi har 250 medarbetare och vi jobbar i en miljö där vi möter väldigt mycket människor varje dag, säger Tommy Fransson.

Än har bortfallet inte påverkat butikens verksamhet i någon större utsträckning. Personalen som är på plats har tagit extrapass för att täcka upp för sina kollegor.

– Det påverkar inte vår drift mot kund. Men absolut har det blivit så att några får ta extrapass, men det är helt frivilligt, säger han.

Fler väljer visir och munskydd

Under december månad har butiken erbjudit sina anställda visir och munskydd. Tommy Fransson har märkt hur fler och fler av de butiksanställda valt att använda skyddsutrustningen den senaste tiden.

– Vi ser att det är väldigt många som jobbar med det i butiken idag, det är jag väldigt glad för. Det har inte varit lika påtagligt innan som det är nu. Men det är upp till var och en eller tills statsministern säger något annat, säger Fransson som påpekar att butiken hela tiden följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Beredda på att stänga insläppet till butiken

Att erbjuda personalen skyddsutrustning är en av flera säkerhetsåtgärder. Butiken som vanligtvis kan ta emot 1 200 kunder samtidigt har nu satt ett maxtak på 650 kunder åt gången. Skulle fler än så försöka besöka butiken samtidigt kan man stoppa insläppet, något som man än inte har behövt göra.

– Vi följer vårt kundantal varje dag. Kunderna är väldigt bra på att sprida ut sin handel under dagen vilket vi är mycket glada för. Skulle det vara extremt mycket kunder har vi en krisplan för att stänga insläppet.

Under förra veckans julhandel var det runt 500 till 550 kunder inne i butiken samtidigt under de mest välbesökta timmarna. Vid tidpunkter med mycket besökare har det hänt att personalen behövt styra kunder bort från avdelningarna där det ofta samlas folk. Mejeriavdelningen samt frukt och grönt är områden som personalen har extra koll på.

– Då får vi verkligen vara observanta på dessa platser och agera, säger Tommy Fransson.

LÄS MER: Äldre får handla tidigare på Ica Maxi flygstaden

LÄS MER: Coronaoro ger Ica Maxi Flygstaden ett lyft

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här