Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Joleby hoppas att fler volontärer ska anmäla sitt intresse för att jobba i Röda Korset Second hand-butik. Bild: Roger Larsson
Malin Joleby hoppas att fler volontärer ska anmäla sitt intresse för att jobba i Röda Korset Second hand-butik. Bild: Roger Larsson

Corona sätter krokben för second hand-butik

Personalbrist slår hårt mot Röda Korset second hand-butik i Halmstad.
– Inom loppet av två månader har antalet medarbetare närmast halverats, säger Malin Joleby, butikschef.

På tisdagar brukar ringklockan gå varm till inlämningsavdelningen i second hand-butiken på Bryngelshusgatan.

– Vi brukar ha fullt upp med att ta emot prylar. Folk är väldigt generösa och vill verkligen göra en insats för behövande, säger Malin Joleby.

Tackar nej till gåvor

Coronapandemin har dock satt djupa avtryck i verksamheten och numera tvingas butiken att tacka nej till gåvor.

– Många av våra volontärer och praktikanter tillhör riskgrupperna och har inte kunnat jobba här sedan i mitten av mars. Normalt sett brukar vi ha cirka 60 personer som jobbar här. Nu är antalet nere på 30 och det räcker inte på långa vägar för att kunna hålla igång verksamheten fullt ut. Även om vi bara har ett fåtal personer som jobbar i butiken så krävs det en hel del resurser bakom kulisserna för att ta hand om inlämningen och se till att saker hamnar på rätt plats i butiken och lagret. Vår second hand-butik är en stor apparat att sköta, säger hon.

Malin Joleby är på jakt efter såväl volontärer som praktikanter.

– Jag har varit i kontakt med en hel del personer på sistone som skulle kunna tänka sig att hjälpa till i butiken. Eftersom vår organisation redan är väldigt slimmad är det viktigt att de personer som kommer hit är någorlunda självgående eftersom vi inte har tid att erbjuda handledning och stöd för tillfället.

Drivs på sparlåga

Nu drivs second hand-butiken på sparlåga.

– I mars minskade vår försäljning med 30 procent jämfört med samma period förra året. Jag har ännu inte hunnit kolla på aprilsiffrorna men jag misstänker att tappet har ökat ytterligare. Vi har dessutom varit tvungna att begränsa våra öppettider. Onsdagar håller vi helt stängt och vi har även valt att dra ner på öppettiderna några andra dagar i veckan.

Även om second hand-butiken lockar färre kunder i nuläget så tror och hoppas Malin Joleby att butiken kommer att få ett uppsving när pandemin är över.

– Jag tror att återbruk är ett område som kommer att växa när viruspandemin lugnar ner sig och försvinner. Människor kommer att ändra sina värderingar och värna om sin hälsa och miljö i större utsträckning än tidigare, säger hon.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!