Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Livsmedelsbranschen påverkas om Handels går i strejk.
Livsmedelsbranschen påverkas om Handels går i strejk.

Citygross med på Handels lista över varslade arbetsplatser

Citygross i Halmstad finns med på listan över varslade arbetsplatser när fackförbundet Handels nu varslar om strejk. På fredag i nästa vecka träder åtgärderna i kraft om parterna inte lyckas enas.

– Varför skulle vi inte ta striden för en låglönesatsning när både kommunal och industrin har gjort det för sina medlemmar? säger Katarina Norgren, förste ombudsman på Handels, Avdelning 3 i Halmstad.

Hon berättar att alla Handels medlemmar på Citygross i Halmstad kommer att tas ut i strejk med start klockan 10, fredagen den 13 november.

– Vi har informerat arbetsgivaren och just nu är klubbordföranden på plats och informerar medlemmarna, säger hon.

Katarina Norgren.
Katarina Norgren.

Gensvaret från medlemmarna är stort, upplever hon.

– Det är klart att en det finns en oro för vad som händer eftersom vi är mitt i coronapandemin. Men samtidigt tycker våra medlemmar att frågan om minimilönerna är oerhört viktig, säger hon.

LO-facket Handels har varslat om att ta ut cirka 5 000 medlemmar i strejk, främst inom dagligvaruhandeln efter de strandade löneförhandlingarna.

– Det är djupt olyckligt, anser arbetsgivarparten Svensk Handels vd Karin Johansson.

I de pågående löneförhandlingarna har Handels inte fått gehör för sina krav.

Strejken är riktad mot privata butiker och lager, totalt 22 arbetsplatser, runt om i landet och gäller från den 13 november. Förutom Citygross på Stormgatan finns inga andra halländska butiker med bland de varslade arbetsplatserna i nuläget.

– Striden handlar om att vi vill att alla anställda inom handeln ska få samma löneökningar som inom andra branscher, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

– Vi kräver att vi ska följa den överenskommelse som industrin har träffat. Där har IF Metall och också Teknikföretagen träffat en överenskommelse som också innehåller en låglönesatsning.

Låglönesatsningen i industrins överenskommelse ligger utöver den allmänna överenskomna löneökningen om 5,4 procent på 29 månader.

Förutom lönefrågan anser facket att arbetsgivarna inte heller gått det till mötes i frågan om tryggare anställningsvillkor.

– Vi har många med visstidsanställningar och korta kontrakt i vår bransch, säger Linda Palmetzhofer.

Arbetsgivarparten anser att tilltaget att varsla om strejk och att kräva löneökningar på mer än industrins märke är ansvarslöst mitt under en pågående pandemi som drabbat handeln svårt.

– Det är djupt olyckligt. Redan när vi fick industrins märke på 5,4 procent var det som att sätta i halsen, för en bransch som inte har återhämtat sig och som nu drabbas av nya restriktioner. Vi honorerar industrins märke, men mer går inte, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Samtidigt poängterar hon att man inte är negativ till en låglönesatsning, men att den i så fall måste rymmas inom märket.

Hon är också väldigt bekymrad över vilka effekter en strejk skulle få ur ett smittspridningsperspektiv.

– Både Dagab och Icas stora lager är uttagna och det är jättebekymmersamt ur ett smittspridningsperspektiv. Man kommer att strypa tillflödet till många butiker och de som klarar sig i det här laget får större press och tryck med fler människor i butikerna. Det är djupt olyckligt och känns inte så ansvarsfullt, säger Karin Johansson.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer poängterar att många aktörer inom dagligvaruhandeln har gjort stora vinster under pandemin.

– Vi hoppas kunna komma överens med arbetsgivaren. Det är vår ambition. Men vi har konstaterat att vi inte kommer att kunna lösa det själva, säger hon, och fortsätter.

– Våra medlemmar har stått mitt i den här pandemin månad efter månad och sålt mjölk och toalettpapper. Det är orimligt att de inte ska kunna få en lön för det.

Olle Lindström/TT Helena Wande/TT

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!