Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggfacket varslar om strejk i Halmstad

Förhandlingarna har strandat. Nu varslar byggfacket om strejk i bland annat Halmstad. Totalt tas 2 200 anställda ut i en trestegsraket med början 27 november.

Enligt Byggnads ordförande handlar det för fackets del om att få stopp på kriminalitet och dödsolyckor och få ordning och reda på arbetsplatserna.

– Men det villkorar arbetsgivarna med våra krav på inflytande, rena maktfrågor alltså, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Strejkvarslet berör i ett första steg 87 arbetsplatser runt om i landet och totalt 1 400 anställda. Strejken bryter ut 27 november om ingen överenskommelse nås. Bland företagen som drabbas finns byggjättarna Skanska, NCC och Peab.

Därefter tas ytterligare cirka 800 fackmedlemmar ut i strejk på drygt 60 arbetsplatser från 3 respektive 9 december.

En av AB Bygg Syd AB:s arbetsplatser på Skånegatan i Halmstad omfattas av omgång två av varslet. Om parterna inte skulle ha kommit överens kan Byggnads medlemmar på den arbetsplatsen gå ut i strejk 3 december.

Enligt Byggföretagen avbröt fackförbundet Byggnads förhandlingarna vid lunchtid på tisdagen. Byggföretagen bad om frivillig medling, men facket sade nej, enligt arbetsgivarparten.

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd säger att förhandlingarna fram till i går varit konstruktiva och bra.

– Det vore schysst om de hade berättat det, och inte bara gå in i total tystnad, sade hon strax innan Byggnads offentliggjorde sitt varsel.

Elmsäter-Svärd köper inte byggfackets resonemang om konfliktens orsak utan misstänker att annat ligger bakom byggfackets varsel – att Byggnads vill ha mer än märket.

Men det tillbakavisar Byggnads. Konflikten har inget med löner eller avtalets längd att göra.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här