Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Butiksägare ser ljuset i tunneln

Ett år efter coronapandemin bröt ut på allvar andas handlarna i Laholm en viss optimism.
– Det har blivit en vardag som vi har varit tvungna att hantera. Vi har inte haft något val, säger Liana Christensen, ägare av Klädkammarn.

När Liana Christensen blickar tillbaka på året som har gått känner hon sig förhållandevis nöjd med hur butiken har klarat pandemin så långt.

– Vi har gjort tuffa åtstramningar. Tyvärr har vi varit tvungna att kapa timmar motsvarade en heltidstjänst. Dessutom har vi inte plockat hem varor i samma utsträckning som under ett normalt år. Dessa åtgärder har gjort att vi har klarat oss ganska bra, säger hon.

När det inte finns någon möjlighet att arrangera fysiska modevisningar har Klädkammarn valt en annan väg.

– Vi har livevisningar på Facebook. Vid första tillfället hade vi runt 600 tittare. Den 11 mars försöker vi att upprepa framgången, säger Liana Christensen.

”Personlig kontakt”

Jenny Tjäder driver väskbutiken Hörnan på Bagareliden.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner under det senaste året. En stor räddning för mig har varit kommunens presentkort och alla stamkunder som jag har fått under årens lopp. Det är fördelen med att driva en butik i en liten stad. Man får en mer personlig kontakt med sina kunder, säger hon.

Under den senaste månaden har Jenny Tjäder dragit ner på öppettiderna.

– Vi stänger en timme tidigare på vardagskvällarna. Det gäller att anpassa sig efter förutsättningarna.

Hon har drivit Hörnan i 16 år och trots pandemin andas hon framtidsoptimism.

– I maj flyttar vi butiken till Östertullsgatan. Vi känner oss lite utanför på denna hörna och vill hamna mer i händelsernas centrum, säger Jenny Tjäder.

”Vi kämpar på”

Hanna Johanssons, som driver barnbutiken Lykkemaja sedan tre år tillbaka, beskriver det senaste året som ”väldigt lugnt”.

– Vi har färre kunder i butiken och det är färre människor som rör sig på stan. Runt jul gick affärerna lite bättre men därefter har det varit oroväckande lugnt igen, säger hon.

Hanna Johansson beskriver Lykkemaja främst som en presentbutik som lockar till sig den äldre generationen.

– Det är ofta mor- och farföräldrar som kommer hit för att köpa en julklapp eller födelsedagspresent till sina barnbarn. Under coronapandemin har det sett väldigt annorlunda ut. Det känns som de väntar med att köpa presenter tills de kan träffa barnbarnen fysiskt, säger hon.

Under det senaste året har Lykkemaja tappat drygt 50 procent av sin omsättning jämfört med året innan.

– Men vi kämpar på. Det finns inte så mycket annat som vi kan göra, säger Hanna Johansson.

Som en berg-och dalbana

Stefan Ljungqvist, som driver Bokhandeln Laholm tillsammans med Diana Lavesson, beskriver 2020 som en berg-och dalbana.

– När pandemin slog till upplevde vi en betydande nedgång i vår försäljning. Under sommaren kom kunderna tillbaka. Vi hade till exempel betydligt fler turister inne i butiken jämfört med tidigare somrar.

Han menar att osäkerheten för framtiden är det värsta.

– Helt ärligt så är det starkt psykiskt påfrestande att inte veta vad som väntar runt hörnet. Man går ständigt med en klump i magen. Ingen vet hur pandemin utvecklas och vilka restriktioner som kommer att gälla om några veckor. Kommer regeringen tvinga oss att stänga tillfälligt, vem vet?

Stefan Ljungqvist tror dock att butiken landar på ungefär samma ekonomiska resultat under 2020 som året innan.

– Själva bokförsäljningen går fortfarande hyfsat. Människor har inte särskilt mycket att göra under pandemin och att läsa är ju faktiskt ett riktigt underhållande tidsfördriv, säger han.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här