Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Butiksägare förtvivlad över rondellbygget: ”Vi kommer inte att klara oss”

Att man ska bygga rondell vid Nya Tylösandsvägen och Bäckagårdsvägen var något Lars Söderblom Svensson, som driver Tempo Bäckagård, först fick höra om i HP förra veckan.
Samtidigt kan det ge förödande konsekvenser för hans matbutik.
– Vi kommer tappa ungefär hälften av våra kunder – det har vi inte råd med, säger han.

I mitten av augusti börjar Halmstads kommun bygga en rondell i korsningen vid Nya Tylösandsvägen och Bäckagårdsvägen. Bygget beräknas hålla på fram till december och innebär begränsad framkomlighet på Nya Tylösandsvägen.

Det innebär också att man stänger av genomfarten på Bäckagårdsvägen vid korsningen och att alla från Stenhuggeriet och Grötvik som ska handla på matbutiken Tempo plötsligt får mycket längre till butiken.

Något som gör butiksägaren Lars Söderblom Svensson uppgiven.

– De kommer i stället ut på Tylösandsvägen vid Eketånga. Då har de bara 800 meter till Ica i Söndrum och då fattar jag att man hellre kör dit än att krångla sig tillbaka genom ett vägbygge, säger han.

LÄS MER: Rondellbygge kommer begränsa trafiken på Nya Tylösandsvägen

Han är säker på att han kommer tappa en stor del av sin kundkrets under hösten när rondellen byggs.

– Det är runt 50 procent av mina kunder som kommer därifrån. Vi kommer kanske inte tappa exakt alla men helt klart majoriteten av dem – jag hade också hellre kört till Söndrum centrum så som planen är.

”Vi kommer inte att klara av tappet”

Lars Söderblom Svensson har drivit Tempo ihop med sin fru de senaste fyra åren. Han tror inte att butiken kommer överleva tappet av kunder.

– Hälften av kunderna under fyra månader – det är en sjättedel av vår omsättning. Det kommer vi inte att klara. Vi har kämpat med näbbar och klor för att gå plus och vi har inga reserver att ta av för något sånt här.

Fick höra om det först när det stod i tidningen

Nyheten om att rondellen ska byggas kom också till butiksägaren när han läste HP förra veckan.

– Man ska ha samrådsmöte med de berörda vid så här stora ingrepp men vi har inte fått höra någonting. Jag är fruktansvärt besviken, det känns som att de skiter i att säga något till oss innan det är för sent. Jag ska se om det går att överklaga men nu är det sex veckor tills de kör i gång, suckar han.

Lars Söderblom Svenssons idé är att anlägga en tillfällig grusväg på ett grönområde precis väster om rondellbygget.

– Det är kommunens mark. Bygg en väg rätt över där så ger det kunderna från Stenhuggeriet och Grötvik en chans att komma hit och handla.

Kommunens svar: ”Väldigt olyckligt”

Så här säger kommunens projektledare Sofia Erlöv om situationen:

– Det är jättetråkigt att de upplever det så. Men det finns fortfarande andra vägar att välja till butiken och vi stänger inte någon infart till vägen. Dessutom rör det ju sig om begränsad tid, säger hon och påpekar hur kunderna också kan komma till Bäckagård via Krypvidevägen.

Vad säger du om Lars idé att bygga en tillfällig grusväg?

– Jag ser inte riktigt hur det skulle underlätta. Vi kommer ju fortfarande ha förbifart på norra delen av korsningen.

Stämmer det att näringsidkarna i området inte fick information på förhand?

– Jag kan inte riktigt svara på den biten. Jag har fått uppdrag att det ska göras – hur dialogen i förarbetet såg ut vet jag inte. Det är olyckligt att han inte tycker att han fått information men det är också svårt att nå ut till alla. Vi har skickat ut 500 informationsbrev, gjort pressutskick och skrivit om det på kommunens hemsida, säger Sofia Erlöv.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här