Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Busfrö Nytt & Bytt ökar sin försäljning trots coronakris

När coronapandemin slog till i våras blev Cina Rane – som driver Busfrö Nytt & Bytt i Halmstad – lika orolig som alla andra. Men det visade sig vara helt i onödan. Affärerna har gått över förväntan de sista månaderna.

Cina Rane har drivit second-hand butiken Busfrö Nytt & Bytt i franchiseform sedan april 2019. Konceptet bygger på att människor lämnar in sina begagnade prylar till butiken och får betalt för sina varor när de blir sålda – samtidigt som företaget tar en del av summan.

– När coronan kom är det klart att jag blev orolig. Vår butik hade ju inte ens funnits i ett år och jag blev rädd för att vi skulle tvingas stänga igen, säger Cina.

Cina gjorde vissa schemaändringar på grund av oron och drog ner på antalet timmar en del i personalen jobbade. Men de ändringarna fick hon snabbt ta tillbaka, för den väntade nedgången uteblev.

– Tvärtom har vi ökat försäljningen under senvåren och sommaren om man jämför med samma period förra året. Det känns jättekul.

Läs mer: Busfrö Nytt & Bytt ettårsjubilerar i Halmstad

Dessutom har det varit väldigt många kunder som lämnat in varor till butiken de senaste månaderna. Lagret är fullt, och under september månad har man därför beslutat om inlämningsstopp.

– Kanske beror det på att många gått hemma och fått tid att rensa ut nu under pandemin. Eller så vill man dryga ut kassan lite och passar på att lämna in av den anledningen.

Ökat intresse för hållbarhet

Varför själva försäljningen gått så bra har Cina inget enkelt svar på. Hon tror att det varit en kombination av att hon driver ett nytt företag, att det finns ett stort intresse för second-hand och för att hon ägnat sig åt mycket marknadsföring på sociala medier.

– Dessutom kanske det är så att pandemin har väckt frågor om hållbarhet och miljö på ett helt nytt sätt, och att intresset för begagnat därmed ökat ännu mer, säger Cina och fortsätter:

– Vi har heller inga leveranser till vår butik, förutom de som tar bilen in till stan för att lämna nån grej. Ur miljösynpunkt är det klart att det är bra att man slipper långa transporter.

Cina utesluter inte att hon kommer att öppna ytterligare en Busfrö-butik framöver. Antingen en med annan inriktning i Halmstad, eller kanske en med samma koncept fast i en närliggande stad.

– Men just nu vågar jag inte satsa på det. Det skulle nog ingen våga i de osäkra tider som ändå råder för tillfället.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här