Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Brommas flygplats kan läggas ned: ”Då flyger vi till Arlanda i stället”

Att flygplatsen i Bromma riskerar läggas ned inom en snar framtid behöver inte innebära en dödsdom för flygtrafiken mellan Halmstad och Stockholm. Att börja flyga till Arlanda i stället är inga problem och kanske inte så långt bort enligt flygbolaget Air Leap.

I september kom statliga Swedavia med en rapport som slog fast att det inte längre är affärsmässigt motiverat att driva flygplatsen i Bromma vidare. Nu pågår diskussionen om att lägga ned flygplatsen i förväg, innan 2038 när flygplatsens markavtal går ut, och om det är möjligt att flytta över trafiken till Arlanda.

– Det är kortsiktigt att dra några slutsatser mitt under pandemin, det är ingen som vet hur passagerarmängden kommer att återhämta sig efter covid. Jag tycker man ska avvakta med att ta ett beslut, säger Jon Melkersson som är VD för Air Leap, flygbolaget som trafikerar sträckan mellan Halmstad och Bromma.

– Bromma är navet för många regionala flygplatser. Jag skulle vilja säga att det är för tidigt att uttala något från vår sida i debatten. Det är troligtvis en lång väg kvar innan det tas något beslut, säger Anette Holmgren som är affärsutvecklare på Halmstad City Airport.

LÄS MER: Bra ansöker om rekonstruktion – oviss framtid för flygplatsen i Halmstad

LÄS MER: Flyg-vd: "Flygplatsen i Halmstad har goda förutsättningar att klara corona-krisen"

Inga större problem att flytta sträckan till Arlanda

För Halmstads del skulle det dock inte påverka flygtrafiken särskilt mycket om Bromma stängde inom en snar framtid enligt Jon Melkersson.

– Då flyger vi till Arlanda i stället, den linjen funkar lika bra. Jag tror inte det skulle påverka varken kvaliteten eller passagerartillströmningen från Halmstad på något vis, säger han.

– Det viktigaste är att ha en linje mellan Halmstad och Stockholm, punkt, säger Anette Holmgren.

I augusti utökade Air Leap antalet flygningar i veckan mellan Halmstad och Stockholm. Resultatet var bra och i november kommer man även förstärka kapaciteten över helger. I nuläget går det att boka flygningar med flygbolaget till och med mars nästa år, målet är att fortsätta trafikera sträckan även efter det.

– Vår satsning på Halmstad är långsiktigt. Vi tittar även på att slinga vissa avgångar till Arlanda om det finns ett behov från passagerare som vill flyga vidare ut i landet och världen, säger Jon Melkersson.

Antalet resenärer till och från Halmstad har vuxit varje vecka under hösten. I september månad hade Halmstad City Airport drygt 1900 resenärer, nästan 1000 fler än i augusti. Dock är det fortfarande ett tapp på omkring 80 procent jämfört med samma månad förra året.

LÄS MER: Ökat stöd till regionala flygplatser

Charterflyg flyttas fram

I somras trodde man att charterplanen från Halmstad till Gran Canaria skulle lyfta som vanligt i början av hösten. Nu har resebolaget Tui beslutat att flytta fram den första avgången till december med anledning av pandemin och låg efterfrågan under hösten.

De planerade resorna till Turkiet från och med augusti är sedan tidigare framflyttade till nästa sommar.

LÄS MER: Flygtrafiken till och från Halmstad kan förändras igen

LÄS MER: Då lyfter charterflygen från Halmstad igen

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!