Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Larsson tar sin litterära kunskap dit han brukar ta sitt golfintresse – Storbritannien. Bild: Jari Välitalo
Magnus Larsson tar sin litterära kunskap dit han brukar ta sitt golfintresse – Storbritannien. Bild: Jari Välitalo

Bokhandlare i Halmstad får jobb som bibliotekarie i London

Som född och uppvuxen i en bokhandlarfamilj i Halmstad ska Magnus Larsson nu sälja sin högst levande affär på Flygstaden. I stället väntar uppdrag som bibliotekarie på universitet i London.

Som tredje generationen bokhandlare har Magnus Larsson vuxit upp omgiven av bokryggar. Både hans farfar och hans far har drivit bokhandel i Halmstad, innan han och systern, som nu driver varsin, har fortsatt i samma tecken.

Det ser nu ut som att Magnus kommer att lämna kommunen och byta bransch efter 30 år i samma, för att omge sig med andra böcker i en helt annan typ av lokaler i London.

– Varken jag eller min fru har fyllt 50 ännu och vår dotter är åtta år. Så vi känner att gör vi det inte nu kommer vi kanske aldrig att prova, resonerar Magnus Larsson.

Han ska sedan i höstas ha fått tre jobberbjudande, men det som det ser ut att landa i är som bibliotekarie på ett ännu inte startat universitet i London.

– Det är en bekant som tillsammans med några riskkapitalister har gått samman för att öppna ett universitet. Min roll kommer vara att bygga upp skolans bibliotek och hjälpa studenterna med informationssökande.

Preliminärt ska universitetet öppna september 2021, något försenat på grund av coronakrisen, men Bokis Flygstaden har han redan listat för försäljning. Försäljningen får ta den tid det tar, menar Magnus, men han kommer fortsätta att driva bokhandeln som vanligt tills dess.

Magnus har själv aldrig bott utomlands, men hans fru har bott i Boston i USA. Relationen till Storbritannien har dock kommit naturligt genom ett annat intresse.

– Jag har varit på brittiska öarna åtta höstar i rad för att spela golf.

Att våga vara föränderlig, menar Larsson, är ett motto – och i detta fall ser det ut att leda honom till andra sidan Nordsjön.

– Min syster och jag har alltid haft som motto att vara förändringsbenägna.

För butiken har mottot lett Magnus till att under coronakrisen både cykla ut med böcker till kunder, men också att kunder som vill distansera sig kan parkera utanför, ringa in om vad man önskar och sedan betala med Swish.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här