Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bil-Månsson i Halmstad och Värnamo säljs till Hedin Bil

Bil-Månssons verksamheter i Halmstad och Värnamo byter ägare. Halmstadföretagaren Clas Månsson säljer företagen till Hedin bil och lämnar bilbranschen efter 42 år.

I veckan stod det klart att Hedin Bil köper Bil-Månsson i Halland AB och Bil-Månsson BC AB.

– Jag har precis klivit över 60-strecket och känner att åldern lite grand tar ut sin rätt i den föränderliga värld som är inom bilhandeln i dag, säger Clas Månsson som är tredje generationens bilhandlare.

Han fortsätter:

– Jag har fört diskussioner med mina två söner och de tycker att det är viktigare att ha en frisk pappa än en pappa som ska slita i fem-tio år till för att de ska kunna ta över en bilfirma.

Personalen följer med

Bil-Månsson i Halland är Fordåterförsäljare och har en anläggning i Halmstad och en i Värnamo. Bil-Månsson BC är företaget som säljer de brittiska varumärkena Jaguar och Land Rover och som också finns i Halmstad.

Bil-Månssons anläggning i Halmstad. Bild: Pressbild
Bil-Månssons anläggning i Halmstad. Bild: Pressbild

Affären med Hedin Bil är villkorad av att Konkurrensverket ger sitt godkännande. Övertaget beräknas kunna ske 1 juli i år.

Clas Månsson menar att ägarbytet kommer vara positivt för verksamheterna.

– Jag vurmar så klart för Bil-Månsson och är därför väldigt glad för att det är Hedin som kommer driva bolaget in i framtiden. I min värld kommer det bara innebära fördelar att bli en del av en större koncern, säger han.

Anläggningarna sysselsätter cirka 50 personer, varav en majoritet jobbar i Halmstad. Personalstyrkan följer med i köpet, berättar Clas Månsson.

Han tror att det kan bli fler arbetstillfällen lokalt framöver i och med att Hedin-koncernen tidigare i år blev importör av Ford i Sverige.

– De har en stor volymambition inom de närmaste åren. Våra anläggningar står rustade för en ökad tillväxt.

Bil-Månsson startade 1922 av Clas Månssons morfar Jöns Månsson. I släkten finns i dag även Bilmånsson i Skåne som är Volvoåterförsäljare. Detta företag berörs inte av affären med Hedin Bil.

Med ägarbytet försvinner namnet Bil-Månsson från Halmstad och Värnamo. Kulturen som han skapat kommer dock att finnas kvar, säger Clas Månsson.

– Vi brukar prata om den varma bilhallen där man blir väl mottagen och där det finns en varm känsla. Den lever vidare med personalen.

Ny vardag

Vad Clas Månsson, som varit i bilbranschen sedan 1979, själv ska göra nu har han inte helt klart för sig, mer än att han ska jobba lite mindre.

– Utan att ha hunnit fundera så mycket är det väl till en början att förvalta och förädla fastigheter. Sen är jag en entreprenör och risken är att jag inte kan hålla fingrarna i styr. Men jag ska inte jobba mer med bilhandel. Det är ett avslutat kapitel, säger han.

LÄS MER: Bil-Månsson satsar på klassiska britter

LÄS MER: Ett steg närmare Porsche-centret i Halmstad

LÄS MER: Ny Porsche-anläggning byggs i Halmstad

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här