Beta Miljö: ”Jag tror inte att det finns någon i Halland som har samma koncept”

1988 cyklade Christel Gustavsson runt i stan med tyger på pakethållaren – i dag dirigerar hon lastbilar ner mot spanska solkusten med möbler, kakel och lampor. Inredningsföretaget Beta Miljö i Halmstad har gjort en resa sedan starten, och det på flera plan.

ANNONS
|

Att komma in i butiken på Snöstorpsvägen är som att kliva in ett inredningsmagasin med extra glansigt tryck. Varma lampor sprider ett mjukt ljus, kuddar i sobra färger står i hyllor längs väggarna och möbelgrupper är utplacerade här och där. Bakom disken står ett antal symaskiner och där någonstans förstår man att Beta Miljö är mer än en vanlig inredningsbutik.

– Jag tror inte att det finns någon i Halland som har samma koncept som vi, säger ägaren Christel Gustavsson och tittar frågande på sina tre kollegor: sonen Simon, maken Stefan (som också kallas Gustav) och Mona Kovac, anställd sedan 1990. Hon får bifall från samtliga och förklarar sedan vad som är speciellt med Beta, som hon kallar företaget:

ANNONS

– Butiken är mer som ett showroom, och det är bara 15 procent av vår omsättning som kommer från det vi säljer här. Resten kommer från uppdragen vi utför hemma hos våra kunder.

Bild: Roger Larsson

De kan handla om alltifrån att sy och sätta upp nya vardagsrumsgardiner, till att styra upp renoveringen och sedan inreda en herrgård med åtta tillhörande fastigheter i en gammal bruksort (!).

– Vi har ett sådant uppdrag i Östergötland. Det har pågått sedan 2018 och där har jag gjort planritningar med all inredning – och även kompletterat med ritningar för eluttag, säger Christel och skrattar.

Utbildad på textilhögskolan i Borås

Hon är uppvuxen i Halmstad, men började som 17-åring studera på textilhögskolan i Borås. Efter sin examen jobbade hon först några år som egen företagare där, men när hon träffade Stefan, också han från Halmstad, flyttade hon hem igen. 1988 startade hon Beta Miljö med en vän (se faktaruta) och där kom heminredningen in i bilden. I mitten på 1990-talet blev Christel ensam ägare, och sedan dess har det rullat på. Det har dock varit upp och ner vad gäller lönsamheten, säger hon och illustrerar genom att göra en vågrörelse med handen.

– Vi har haft två riktigt tuffa perioder: lågkonjunkturen i början på 1990-talet och finanskrisen 2008. För oss går det sämre när det är sämre tider. Det är fullt logiskt; folk lägger mindre på sitt hem när de har mindre pengar.

ANNONS
Simon Gustavsson, Christels son, har jobbat på Beta Miljö sedan mitten på 2000-talet.
Simon Gustavsson, Christels son, har jobbat på Beta Miljö sedan mitten på 2000-talet. Bild: Privat

De första åren fanns uppdragen främst på hemmaplan, och i offentliga miljöer. (Här inflikar sonen Simon att han har gjort sina läxor på många skolor och äldreboenden i Halmstads kommun…).

– Att jobba för kommunen var dock väldigt magert ekonomiskt. Så vi ställde om och i dag har vi ungefär 80 procent privatkunder och resten är företag, säger Christel.

Tullarna tyckte nog att de borde ha köpt materialet på Kanarieöarna i stället, så bilen fick stå några dagar vid gränsen...

Beta Miljö har uppdrag i hela Halland, Småland, Båstad och Stockholm, men också utomlands. 2014 anlitade en familj från Smålandsstenar Christel när de skulle bygga till sitt semesterhus på Gran Canaria med 100 kvadrat. Så hon gjorde som hon brukade: samlade in alla fakta om bygget – och så satte hon igång med inredningen. När det beställda byggmaterialet och inredningen hade anlänt till Halmstad skickade hon iväg lastbilen, som var fylld med alltifrån golvklinkers, möbler och lampskärmar – ”ja, allt som behövs i en komplett inredning.
”

– Kunden köpte allt genom oss, och hade också vissa önskemål om möbler för förvaring – som jag ritade och lät tillverka hos snickare i Sennan, säger Christel och sonen Simon tar vid:

– Men det var inte så populärt när ekipaget skulle in i Spanien. Tullarna tyckte nog att de borde ha köpt materialet på Kanarieöarna i stället, så bilen fick stå några dagar vid gränsen innan de släppte igenom den.

ANNONS

Har stått för inredningen av fyra lyxiga radhus utanför Benidorm

Nyligen har Beta Miljö gjort inredningen till fyra lyxiga radhus i Albir, en stad nära Benidorm på spanska solkusten. Även då har material körts från Sverige, och även nu uppstod vissa komplikationer.

– Det var i januari förra året, i samband med stormen Gloria. Gatorna var helt översvämmade, och när vi kom fram till husen hade det kommit in vatten både från taket och från källaren. I stället för att hänga upp gardinerna fick vi plasta in alla möbler och ställa dem i mitten av de stora rummen, berättar Simon och tillägger: ”Men det löste sig – precis som det alltid gör”.

Ett av de fyra radhusen i spanska Albir.
Ett av de fyra radhusen i spanska Albir. Bild: Privat

Han gick ut gymnasiet ungefär samtidigt som finanskrisen la sitt lock över världen, så det fanns inte mängder av jobb att välja mellan. Så han fick en halvtid på Beta, och snart hade han gjort sig oumbärlig (”det finns inget tekniskt som inte Simon klarar”). Oumbärlig är även Mona Kovac, som syr det mesta och som sett trender komma och gå – inte minst vad gäller gardiner och textilier.

– Ett tag var det oerhört populärt med panelgardiner, men det är det inte så många som efterfrågar längre. Nu vill man hellre ha tunna linnegardiner. Många säger också att de vill ha ”hotellkänsla”, och det innebär att skenan och gardinerna monteras högt över fönstret eller i taket, vilket ger en härlig rymdkänsla i rummen.

ANNONS

Inte trendiga – och inte heller klassiska

När vi ändå är inne på trender, så poängterar Christel att Beta inte är särskilt trendiga – men inte heller klassiska.

– Vi har egentligen en enda linje och det är att vi från första början har valt att satsa på kvalitet. Vi anpassar oss efter det som är populärt, och har ett antal trogna leverantörer. Men vi inleder också samarbeten med nya företag som har det som vi vill erbjuda våra kunder, säger hon och fortsätter:

– Just nu är det inne med en bas av grått och beige. Plus att den personliga trenden är stark. Man kan gärna blanda klassisk dansk design med arvegods och färgstarka nya moderna möbler och designprylar. Det är väldigt tillåtande och inspirerande.

Före det grå och beige, var det ”vitt och fräsch” – och innan det var det mycket vintage.

– Men om man har en bas i hemmet med personlighet och kvalité, kan man enkelt följa trender och låta sig inspireras till förändring med mindre ting.

Bygger upp rum och miljöer i moodboards

Men oavsett rådande trender och stilideal är det Beta Miljös uppdrag att känna in vad varje kund kommer att trivas med, något som Christel är ansvarig för. I praktiken går det till så att hon bygger upp rum efter rum (eller miljö efter miljö, beroende på storleken på uppdraget) med hjälp av så kallade moodboards. Det är stora ”skärmar” där hon klistrar upp små bilder på rummet – tapeten, golvet, möblerna, lamporna, gardintyget, kuddarna… – för att kunden ska kunna visualisera och få en känsla för helheten.

ANNONS
Bild: Roger Larsson

Beta Miljö har ingen typisk kund, men Simon säger att ”det ofta är personer i 40-50-årsåldern som har fått lite ekonomi”. Han konstaterar också att företaget tidigare har haft en ”dyrstämpel” på sig, men att den har försvunnit mer och mer.

– Kanske är det för att fler och fler – och även allt yngre – satsar på hemmet? funderar han.

Vad gäller pandemin så drabbades Beta Miljö först av ett tvärstopp – och sen av en uppgång.

– I dag är den främsta konsekvensen att leveranstiderna är längre. Om vi tidigare kunde få en vara inom 4-6 veckor, så gäller nu 6-12 veckor. Det kan vara lite lätt frustrerande, säger Simon.

Annars flyter det mesta på, och även 2022 ser ut att bli ett intensivt år för gänget på Beta Miljö. Och om vi tittar åt andra hållet, alltså tillbaka i tiden, visar det sig att företaget har utfört 118 större projekt som pågått sex-tolv månader (eller mer) under de sista 14 åren.

– Det var väldigt roligt att gå igenom allt. Jag blev själv lite häpen – och stolt – när jag insåg hur många inredningar vi faktiskt har slutfört, och vilken stor variation det har varit på uppdragen.

ANNONS

Beta Miljö

• Aktiebolaget heter formellt Textilinredarna AB. Det ursprungliga namnet kommer av den tidigare delägarens och hennes mans namn – BEngt och AgneTA.

• Samarbetar med 500 olika leverantörer, och av dem är det 85 som man jobbar tätt med.

• En populär lampa som stått sig genom åren är Flos Global. Den finns i många utföranden, från golvlampa till takarmatur, och är designad av Jasper Morrison.

• Renoverar också gamla möbler. Simon: ”Om man har en utsliten soffa som man verkligen gillar, kan vi klä om den och fixa ny stoppning. Det mesta går att ordna.”

• Har max tre större projekt på gång parallellt. Christel: ”Fler fungerar inte, eftersom man måste vara fokuserad på minsta detalj.”

• Ett minnesvärt uppdrag var en nybyggd villa i tyska Güstrow. ”De hade sett vår inredning i Villa Abelin på Norrvikens trädgårdar, och anlitade oss för en helhetslösning. När vi kom dit, tre dagar före julafton, hade någon grävt av en kabel, så villan saknade el och värme. Och eftersom de hade bjudit in hela släkten till jul, var det lite panik. Vi satte upp speglar, monterade lampor och möblerade så länge det var ljust ute, och på natten sov vi på madrasser i det iskalla huset. Allt var dessutom lite extra klurigt, eftersom kunden var betagen i feng shui och hade valt runda väggar i huset… Men vi lyckades få allt på plats, och de kunde ha sitt julkalas.”

• Christel bor själv med sin man Stefan (som också kallas Gustav) i ett radhus på Söder, men för hur länge är högst oklart – de brukar nämligen flytta vart sjunde år. Och de backar inte för renoveringsobjekt: ”Simon har inte alltid varit så glad på oss, han har ju fått hjälpa till och bära, bygga och fixa, ” säger Christel och Simon fyller i: ”Det värsta var när vi skulle lyfta taket på deras hus i Vilshärad och jag stod på en stege en hel dag och radion spelade ”Du är min man” med Helen Sjöholm hundra gånger.”

ANNONS