Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Berendens tar tillbaka varslet

Varslet om uppsägning av 20 tvätteriarbetare i Torup, dras nu tillbaka av Berendsen.

Företaget la varslet för drygt två veckor sedan, under osäkerhet om man skulle få lov att behålla Region Halland - med sina sjukhus och vårdinrättningar - som kund.

Den nya upphandlingen är nu avslutad, för en ny flerårsperiod med start 1 juni. Det blev Berendsen som tog hem kontraktet.

Berendsen Textil Service, tvätteriet i Torup, har totalt 70 anställda och utför tvätt och har också viss uthyrning av textilier för och till framför allt kunder inom den offentliga sektorn - främst landsting och kommuner.

Av tradition är Region Halland, med länets sjukvård, den största beställaren att tvättjänster från Torup. I nuläget svarar regionen för en fjärdedel av tvätteriets intäkter.

På grundval av sina erfarenheter har Berendsen beräknat att upphandlingen skulle vara klar först om ytterligare 2-6 veckor. Man la sitt varsel i samband med att man lämnade sitt anbud, som en preventiv åtgärd i fall man skulle förlora. Den skulle i så fall övergått i fackliga förhandlingar om uppsägningar.

Madelene Winbo, upphandlingschef på Region Halland, förklarar att man endast fick två anbud på tvättjänsterna och att det kan ha bidragit till att budgranskningen gått fortare än vanligt.

– Har man lagt tid på upphandlingsföreskrifterna, behöver egentligen inte granskningen ta så lång tid. Den har egentligen varit som det ska vara den här gången, säger hon.