Konkursboutredningen i GKM Syd AB som bland annat äger Halmstad Äventyrsland kommer att ta lång tid. Samtidigt har ett av de andra bolagen i koncernen, Exploria – som är Europas största nöjes och aktivitetsanläggning – drabbats av en skattesmäll på nästan åtta miljoner kronor.
Konkursboutredningen i GKM Syd AB som bland annat äger Halmstad Äventyrsland kommer att ta lång tid. Samtidigt har ett av de andra bolagen i koncernen, Exploria – som är Europas största nöjes och aktivitetsanläggning – drabbats av en skattesmäll på nästan åtta miljoner kronor.

Andréassons nöjeskoncern skakas efter konkursen

Flera av bolagen i Mikael Andréassons konkursade nöjeskoncern GKM Syd AB ligger ute till försäljning. Samtidigt beslutar Skatteverket att kräva in nästan åtta miljoner i moms och skattetillägg av ett av bolagen, Exploria.

ANNONS
|

Konkursförvaltaren Per Broomé uppger att det är ”sedvanligt agerande” bakom möjligheten för utomstående att lägga anbud på flera av bolagen som ingick i GKM Syd AB, däribland Halmstads Äventyrsland, Exploria i Stockholm och Megafun i Göteborg och Örebro.

– Alla har rätt buda på delarna. Hur det sedan blir i slutänden får vi se, det ska i vart fall bli en ny ägare efter bolaget som är i konkurs. Det ska in pengar till fordringsägaren, det är sedvanlig avveckling och det är fritt fram för alla. Ingen är bannlyst, framhåller Per Broomé.

Vidare i artikeln berättar vi om Skatteverkets beslut kring beskattningen av ett av dotterbolagen, Exploria i Stockholm. Bolaget beskrivs som Europas största nöjescenter. Skatteverkets beslut kan överklagas men innebär oavsett utgången en belastning i konkursförfarandet kring GKM Syd AB:

ANNONS

– Det ingår i det man köper, därför är det inte troligt att någon köper aktierna om det finns en sådan fara att det blir en skatteskuld, fortsätter Per Broomé.

Ser inget slut

Han kan ännu inte se något slutdatum för konkursboutredningen och säger spontant:

– Det lär ta sin tid. Man får ta hänsyn till att det är inte som att gå och köpa en begagnad bil, precis. Nu har vi fått igång processen. Sedan är det kanske inte den lämpligaste tiden, vi har inte riktigt sett resultatet av pandemin. Vi vet inte om det blir en sommar med stängda anläggningar, delar av verksamheterna går kanske inte igång.

Det är en granskning av Explorias redovisning för två verksamhetsår, från maj 2017 till och med april 2019, som får bakläxa av Skatteverket. I grunden handlar allt om vilken momssats som ska gälla.

Gokart är ingen idrott

Exploria har redovisat och betalat sex procents moms för flera av verksamheterna. Man har till exempel angett att samlingarna, visningarna och filmer om dinosaurier, ben och andra fynd i sitt Dinasaurieland ska betraktas som museiverksamhet.

Skatteverket håller inte alls med, hänvisar till lagstiftningen och förklarar att det är 25 procents moms som ska gälla för visningarna och samlingarna – som för övrigt summeras som ”komplement till resten av nöjesparken”.

ANNONS

Samma sak gäller till exempel för inomhusgokarten som erbjuds på Exploria. Företrädare för bolaget har i kommunikationen med Skatteverket hävdat att man erbjuder idrott, men Svenska Bilsportförbundet förklarar i ett utlåtande att man anser att gokartåkningen som erbjuds inte är en idrott.

Uppfyllde inte kraven

Skatteverket slår fast att det huvudsakliga syftet i stället handlar om att erbjuda ”förströelse, rekreation och nöje”, vid besiktning av bilarna har de dessutom beskrivits sim tivolianordningar. Därför ska intäkterna även från den verksamheten beskattas med 25 procent och inte de sex procent som Exploria bokfört.

Ägaren Mikael Andréasson är inte nämnvärt orolig över Skatteverkets krav. Han beskriver det som något han varit med om förr och som han också vunnit förr:

– Vi har de bästa revisorerna, vi gissar inte. Vi bygger inte en anläggning för 150 miljoner utan att ha koll på vad det är som gäller. Vi kommer att överklaga och det kommer att ta några år, men vi kommer att vinna och sedan kan vi fira med tårta, säger han övertygat och lägger till:

– Det kommer att visa sig att vi får rätt. jag är inte orolig. Det är förresten bara att gå in på Skatteverkets egen hemsida och titta, där står det vad som gäller, både för bowling och gokart: sex procents moms.

ANNONS

Inte orolig

Vidare har Skatteverket bland en mängd andra saker slagit ned på att Exploria betalat sex procents moms på inträdet, med bolagets hänvisning till att man också tillhandahåller teater. Beslutet från skatteverket omfattar också ändring av momssatsen för Explorias bowlinganläggning. Bolaget har hävdat idrottsmoms, sex procent, och till och med anfört att man är medlem i Svenska bowlingförbundet.

Skatteverket kontrollerade saken och fick besked att bolaget inte alls varit medlem i förbundet under den aktuella tiden. Dessutom uppfyllde banorna inte kraven för sportbowling vid den tiden.

– Vi har från bowlingförbundet fått höra att vi har landets bästa banor. Som sagt, jag är inte orolig. Vi har gjort rätt, det har vi alltid gjort, kommenterar Mikael Andréasson.

Skattetillägg också

Ändringarna efter Skatteverkets granskning är omfattande. För de två åren ska Exploria enligt verkets beslut betala in ytterligare drygt 3,6 plus 3,2 miljoner kronor i moms.

Utöver det har Skatteverket påfört Exploria ett skattetillägg, för att bolaget har lämnat felaktiga uppgifter och att bristerna kunde upptäckas först vid granskningen. ”Felaktigheterna avser belopp av betydelse.” påpekar Skatteverket.

Skattetilläggen för de två verksamhetsåren blir tillsammans drygt en miljon kronor.

I tidigare artiklar har HP berättat att Mikael Andréasson skjutit till privata medel och att hans förhoppning är att alla dotterbolagen i det konkursade koncernbolaget ska klara sig.

ANNONS

Läs också: Konkurs för ägaren till Äventyrslandet och flera tivolin

ANNONS