Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared och VD för företaget.
Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared och VD för företaget.

80 jobb flyttas till Hylte: ”Vi kan ta in folk från Bruket”

Verkstadskoncernen Gnotec lägger ned sin fabrik i Reftele och flyttar produktionen därifrån till Hyltebruk och Kinnared.

– Vi erbjuder alla 80 anställda att följa med. Men ser också en möjlighet att ta in folk från Stora Enso, som vi ser varslar just nu. Vi är intresserade av rekrytera ny kompetens, exempelvis automatikingenjörer, säger Christina Nilsson, vd för Gnotec Sweden.

Flytten innebär framför allt - för utseendet på Hyltes industrikarta - att en relativt omfattande verkstadsproduktion etableras på AJ:s företagshotell intill Gamla Nissastigen i Hyltebruk. Där har Gnotec i dag, på 8 000 kvadratmeter sin logistik för verksamheten: paketering, ett visst lager och utskeppning till fordonsindustrin som är Gnotec är leverantör till. Nu tecknar man hyresavtal på ytterligare 6 000 kvadratmeter.

Nedläggningen i Reftele, i Gislaveds kommun, kommer att ske under 2021.

– Vi vill effektivisera verksamheten, berättar Christina Nilsson. Idag är vi spridda på tre orter och det innebär mycket transporter och merarbete för personalen.

Gnotec hyr redan 8 000 kvadratmeter i företagshotellet i Hylte och har skrivit konktrakt på ytterligare 6 000. Bild: Isabel Bark
Gnotec hyr redan 8 000 kvadratmeter i företagshotellet i Hylte och har skrivit konktrakt på ytterligare 6 000. Bild: Isabel Bark

Gnotecs största fabrik är den i Kinnared, där runt 200 personer har sin anställning i dag. Där har också företaget under senare år investerat i tung maskinutrustning. En del av maskinparken från Reftele, med tillhörande produktion, flyttas också dit. Det rör sig en del pressmaskiner.

Flytten till AJ-anläggningen handlar annars till stor del om svetsproduktion av fordonsdelar.

De anställda i Reftele fick information om planerna för snart tre veckor sedan och företaget har börjat visa upp anläggningarna i Hylte för dem via ”studieresor” med små grupper åt gången.

– Det är inte så långt avstånd. Det tar en halvtimme att köra med bil från Reftele till Hyltebruk.

Christina Nilsson påpekar också att det finns anställda i Reftele som bor i Hylte och i Halland: En från Falkenberg och några från Unnaryd.

Gnotec började en gång, vilket namnet på koncernen antyder, som ett investmentbolag från Gnosjö - mitt i region som präglas små och medelstora verkstadsindustrier spridda på orter som Gnosjö, Hillerstorp, Anderstorp och Reftele.

Varför valde ni inte att stanna kvar?

– Vi ser att det finns kompetens i Hylte och Halland. Vi har också märkt att det är lättare att rekrytera, framför allt till chefs- och andra högre befattningar, ju närmare kustregionen man man befinner sig.

Kommunrådet: ”Glädjande nyheter”

– Det blir mycket lättare att hantera Stora Ensos varsel, när Gnotec samtidigt flyttar hit verksamhet, kommenterar Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte beskedet från verkstadsföretaget.

Han säger dessutom på sin Facebooksida att Gnotec kommit med glädjande nyheter under en ”annars tuff vecka”, då kommunledningen bland annat beslutat sätt upp en stabsgrupp med anledning av produktionsnedskärningarna på Bruket.

Via Facebook kommer i sammanhanget ytterligare en utsträckt and i sammanhanget: Trioplast i Smålandsstenar som vid middagstid under fredagen la ut en efterlysning på personal med erfarenhet av jobb för processindustri, som automation, underhåll och produktion.

Gnotec

Gnotecgruppen är idag en industrikoncern med anläggningar i fem länder förutom Sverige och med huvudkontor i Göteborg.

Under dotterbolaget Gnotec Sweden AB finns tre anläggningar i Sverige:

Kinnared, med 200 anställda. Fabriken började tillverka fordonsdelar redan på 1950-talet och hette MEFA.

Reftele, med 80 anställda.

Hyltebruk, lager- och logistikenhet med ett 60-tal anställda.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här