Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

23 nya lägenheter mitt i city när hus växer på höjden

City får ett tillskott av nya bostäder. I slutet av sommaren startar bygget av 23 hyreslägenheter ovanpå ett av Hantverksgatans hus.
– Det känns bra att kunna bidra till utvecklingen av stan på ett positivt sätt, säger fastighetsägaren Anders Berling.

HP har tidigare berättat om planerna på nya bostäder utmed Hantverksgatan i centrala Halmstad. Lägenheterna skapas genom en påbyggnad på ett befintligt hus och börjar nu närma sig byggstart.

– Det är tänkt att komma igång i augusti, efter semestrarna, berättar Anders Berling.

Nybygget blir två våningar och kommer rymma totalt 23 hyreslägenheter. Sex av dem är ettor, tre stycken är treor och resten är tvåor.

Bild: Emelie Nordh
Bild: Emelie Nordh

Klara nästa år

Den befintliga byggnaden inrymmer redan i dag hyresrätter, men också butikslokaler i bottenplan. Inflyttningen till de nya lägenheterna är planerad till juli 2022.

– Utöver att utöka vårt bestånd så är en viktig komponent i detta att göra en insats för att det ska hända något i city och bidra till en mer attraktiv stadskärna. Som gammal Halmstadbo känns det bra att kunna göra något för en positiv utveckling av city, kommenterar Anders Berling.

Den aktuella fastigheten var tidigare uppdelad i två men slogs nyligen ihop till en. Ena delen, den som vetter mot Brogatan, köpte Anders Berling för drygt tio år sedan medan den andra, som ligger mot Klammerdammsgatan, har funnits i familjen betydligt längre.

– Den förvärvades 1939 eller någonstans runt där tror jag. Då var det glasmästeriverksamhet på gården invid där Östras bröd är i dag, berättar Anders Berling och syftar på Berlings glasmästeri som startades av hans farfar och i dag drivs av hans dotter.

”Stort projekt för oss”

Påbyggnaden har ritats av arkitektbyrån Fredblad och byggarbetet utförs av MTA bygg och anläggning.

Hur komplicerat är det att bygga ovanpå ett befintligt hus?

– Rent byggtekniskt visade det sig att det inte behöver göras några förstärkningsarbeten. Däremot krävs mycket planeringsarbete för att allt ska passa, säger Anders Berling.

Under samlingsnamnet Berlings fastigheter ingår flera fastigheter i Halmstad. Nyproduktion är dock inget som de vanligtvis brukar jobba med, enligt Anders Berling.

– Vi är ingen stor fastighetsförvaltare så för oss är detta ett stort projekt. Jag hoppas att det här ska bli bra och snyggt och tillföra estetiskt värde i stadsmiljön.

LÄS MER: Politiker säger ja till nya bostäder i city

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här