Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

2021 blir hektiskt för Gnotec: ”Alla 370 anställda ska samlas på två anläggningar”

2021 blir ett viktigt år för Gnotec. Företaget ska flytta all sin verksamhet i Reftele till anläggningarna i Kinnared och Hyltebruk. De hundra anställda i Reftele erbjuds att följa med – och där det uppstår luckor ser Gnotec en möjlighet att ta in Stora Ensos uppsagda medarbetare.

– Som vi bedömer det kommer vi att fortsätta vara lika många anställda även efter flytten. Alla 370 anställda ska samlas på två i stället för tre anläggningar. Av dessa är ett 50-tal inhyrda och de är en viktig del i vår verksamhet, inte minst vid sjukfrånvaro, berättar Christina Nilsson, vd på Gnotec Sweden.

Hallandsposten träffar henne utanför företagets entré i Kinnared en solig eftermiddag. Gnotec har upplevt coronaviruset på nära håll genom flera toppar i sjukfrånvaron. Vid årsskiftet drabbades företaget av ett utbrott då 22 anställda bekräftades vara smittade med covid-19.

LÄS MER: Hårt coronaslag mot Gnotec: ”22 fall efter mellandagarna”

Därför råder också hårda restriktioner, som att inga besökare tas emot inne i verksamheten. Anställda bär munskydd, håller avstånd och spritar händerna titt som tätt.

– Smittspridningen går i vågor och det känns inte helt stabilt än, menar Christina Nilsson.

Flytten pågår hela 2021

Flytten av verksamheten i Reftele kommer att ta tid, åtminstone hela 2021 men den kan också spilla över på 2022.

– Det är viktigare att det blir bra än att det går fort. Alla förberedelser pågår och det är många praktiska moment. Vi tittar på hur lokalen i Hyltebruk ser ut för att kunna bygga ut verksamheten där. Ett problem är det just nu råder brist på stål och det behövs när vi bygger lager. Vi behöver också se över våra personalutrymmen, säger Christina Nilsson.

Gnotecs anläggning i Kinnared. Bild: Isabel Bark
Gnotecs anläggning i Kinnared. Bild: Isabel Bark

Gnotecs verksamhet går ut på att pressa och svetsa komponenter till fordonsindustrin. I Kinnared läggs fokus på svetsning och pressning medan Hyltebruksanläggningen, som är inrymd i AJ:s företagshotell, kommer att ägna sig åt pressvets, bågsvets, montering och lager.

– Vi kommer att erbjuda vår personal i Reftele att följa med. Det är cirka hundra medarbetare och många är positiva till att följa med.

För medarbetare som bor i Reftele blir det i så fall ett pendlingsavstånd på 3,5 mil till Hyltebruk eller drygt fyra mil till Kinnared.

Uppsagda från Bruket kan fylla luckor

Gnotec är också positivt inställt till att rekrytera uppsagda medarbetare från Stora Enso i Hyltebruk.

– Redan nu kan vi se att vi behöver två automationsingenjörer och flera mättekniker under själva flytten från Reftele. Hur många vi kan ta in från Bruket totalt sett vet vi först när vi ser hur många av våra medarbetare som följer med från Reftele och hur många luckor som uppstår, säger Christina Nilsson.

Gnotecs anläggning i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark
Gnotecs anläggning i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark

Så sent som i förra veckan gick Bruket ut med att 24 medarbetare sägs upp på grund av arbetsbrist. Efter höstens stora varsel har betydligt fler slutat, bland annat genom pension med avgångsvederlag eller på frivillig basis.

LÄS MER: Förhandlingarna klara – 24 personer sägs upp på Stora Enso

LÄS MER: 80 jobb flyttas till Hylte: ”Vi kan ta in folk från Bruket”

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!