Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sara Johansson saknar kunderna i butiken Storgatan. Bild: Jari Välitalo

Ödsligt i Halmstads centrum efter virusoro

Oron för coronaviruset sätter sina spår på cityhandeln.
– Helt klart är det mindre folk som rör sig på gatorna sedan rapporteringen kom i gång på allvar, säger Sara Johansson, säljare i damklädesbutiken Haven by Nordic Safari.

Visserligen kan regnet påverka men de butiksanställda som HP pratar med är rörande överens om att oron för coronasmittan är den huvudsakliga anledningen att färre människor flanerar runt på stan.

– Vi märker en tydlig skillnad under de senaste dagarna. I går hade vi bara ett par kunder. I normala fall brukar vi åtminstone kunna locka hit ett tjugotal kunder under en hel dag. Människor är väl helt enkelt rädda för att bli smittade och undviker därför stora folksamlingar, säger Sara Johansson.

Räddningen för damklädesbutiken på Storgatan är webbshoppen.

– Vi ställer helt enkelt om vårt fokus och tar emot fler beställningar på internet och passar även på att marknadsföra oss i sociala medier i större utsträckning. Sammantaget har försäljningen gått ner men vi kan åtminstone kompensera en del av tappet via vår webbshop, säger Sara Johansson.

Malin Ekman känner oro för coronaviruset. Bild: Jari Välitalo

Malin Ekman driver Lilla Salongen på Hantverksgatan.

– Jag har redan haft sex avbokningar i dag. Det är lite oroväckande, säger hon.

Malin Ekman inser att hon har ett utsatt yrke i coronatider.

– Jobbet ställer stora krav på noggrann handhygien och extra städrutiner. Vi gör naturligtvis vad vi kan för att skydda oss själva och våra kunder, säger hon.

Från onsdagen förbjuder Danmark alla folksamlingar med över tio personer. Man väljer därför att stänga bland annat frisörsalonger.

– Det vore naturligtvis förödande för mig om Sverige väljer att följa samma linje. Det här är mitt levebröd, säger Malin Ekman.

Försäljningen pekar uppåt för Ywona Uzun i Hälsoboden. Bild: Jari Välitalo

Men det finns även verksamheter i centrum som går mot strömmen.

I Hälsoboden på Kyrkogatan har bland annat tillskott av vitamin C och D en strykande åtgång, liksom fiskolja och Kan Jang.

– Vi har nog inte fler kunder än vanligt men de som kommer hit handlar mycket. Både äldre och yngre människor kommer hit för att passa på att bunkra upp sitt förråd, säger Ywona Uzun, butikssäljare och fortsätter:

– Det är väl alltid så att vissa verksamheter gynnas under en krissituation.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här