Äventyrslandet håller som ett av få nöjesfält i Sverige öppet i sommar. Detta trots att regeringen nekade vädjan om lättnad från restriktioner.
Äventyrslandet håller som ett av få nöjesfält i Sverige öppet i sommar. Detta trots att regeringen nekade vädjan om lättnad från restriktioner. Bild: Emelie Nordh

Äventyrslandet håller öppet som planerat

Regeringen presenterade på måndagen att man nekar nöjesfältens vädjan om att få lättnader från Folkhälsomyndigheternas restriktioner. De flesta tivoliparker håller därför stängt i sommar. Men Äventyrslandet kommer hålla allt öppet, men vid olika tider på dygnet.

ANNONS
|

Regeringen presenterade på måndagen sitt beslut angående nöjesparkers vädjan om att få lättare restriktioner för offentliga tillställningar. Beslutet blev nej.

LÄS MER: Chockbesked för nöjesparker: "Helt overkligt"

Under kategorin allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i ordningslagen ingår tivolinöjen. Liseberg, Skara sommarland och Gröna lund håller därför stängt. Men Äventyrslandet i Halmstad väljer att hålla öppet.

– Det funkar jättebra med vårt finurliga system, säger Äventyrslandets vd Mikael Andreasson.

Detta ”finurliga system” innebär att de har karusellerna och vattenrutschkanorna inhägnade. Därmed begränsas det som kan betraktas som offentlig tillställning – det vill säga åkattraktionerna – till just dessa platser. Detta förklarar varför exempelvis djurparker eller Astrid Lindgrens värld, som inte främst bedriver tivoliverksamhet, kan hålla öppet i sommar.

ANNONS

Dessa planerna förkunnades redan i maj, då Mikael Andreasson även berättade för HP att man har flyttat åkattraktioner för att ha en mer samlad karusellpark.

– Vi hade räknat med det här beslutet från regeringen. Vi är väldigt nöjda med hur vi har löst det. Det tog lite tid att klura ut, men nu blir vi mer eller mindre den enda parken i Sverige att hålla öppet, säger Mikael Andreasson.

Äventyrslandet får dock inte hålla öppet badlandet och åkattraktionerna samtidigt, utan kommer därför att varva dessa mellan olika tider på dagen. Men Mikael Andreasson säger att nuvarande plan har godkänts av polisen. Äventyrslandets personal ska se till att det inte bildas folksamlingar på övrig området heller.

– Det är såklart väldigt tråkigt för alla andra parker, men jag är väldigt nöjd med hur vi har löst det och det ska bli väldigt roligt att kunna öppna, säger han.

Äventyrslandet öppnar för säsongen på lördag, den 27 juni.

LÄS MER:Pappa vill ha skadestånd efter att han och dottern blev överkörda av badringar på Äventyrslandet

LÄS MER:Äventyrslandets påsköppet ställs in

ANNONS