Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Äventyrslandet enda ljuspunkten i nöjeskonkursen – ”Det är en tragedi!”

Konkursen i Mikael Andreassons nöjeskoncern styckar bolagen i småbitar. Det enda som sticker ut i pandemimörkret är Halmstad Äventyrsland – som får nya ägare och drivs vidare i samma anda.

De elva dotterbolagen i Mikael Andreassons nöjeskoncern GKM Syd AB är styckade i småbitar. Inte ens juvelen i kronan, Exploria i Stockholm, kunde säljas i ett stycke.

Osäkerheten kring pandemin gör att ingen av de många spekulanterna kunnat erbjuda vettiga bud för att ta över verksamheterna.

– Vi avslutade auktionerna i veckan. Verksamheterna har sålts i sina beståndsdelar. Det är bara Äventyrslandet och MegaFun i Göteborg som sålts vidare i samma form, men i Göteborg var köparen mest intresserad av lokalen och installationerna, berättar konkursförvaltaren Mercedes Lennartsson Anderås vid advokatfirman Delphi i Göteborg.

Fortsätta i några år

Äventyrslandet kommer att drivas vidare. Det gäller också Wild West steakhouse, som drevs i ett separat bolag som också köptes av den nya ägaren Wulf Fricke, se separat artikel om det..

– Vi fick ett så bra pris att vi räknar med utdelning på omkring 25 procent som minst i Äventyrslandets konkurs, fortsätter konkursförvaltaren nöjt.

LÄS MER: Mikael Andréasson räddar tivolibolagen - satsar åtta miljoner från egen kassa

Inget är dock hugget i sten ännu angående utdelningen. Moderbolaget har en koncernintern fordran på närmare tolv miljoner och innan den fordran är helt avklarad, eftersom moderbolaget också är försatt i konkurs, tvingas Mercedes Lennartsson Anderås vara en smula svävande, men betonar att just Äventyrslandets konkurs är den enda ljuspunkten.

– Som helhet är det en tragedi. Det här var väl fungerande verksamheter. Alla inom nöjesbranschen, många av bolagen hade precis gjort stora nyinvesteringar och drabbades direkt av pandemin. Corona slog som en slägga. Det här är helt och hållet pandemidirivet och enorma värden går till spillo, påpekar hon och säger att kundtillströmningen upphörde helt och hållet. Inte ens de besöksnivåer som Folkhälsomyndigheten godkände var aktuella när svenska folket började följa restriktionerna.

Inventarierna avskrivna

Konkurserna i de elva bolagen innebär att sammanlagt drygt 100 personer mister sina jobb. Utöver dem tillkommer också ett stort antal säsongsanställda.

LÄS MER: Underskotten hittills i nöjeskoncernen: 180 miljoner – Danske bank stor förlorare

LÄS MER: Problemen fortsätter – Äventyrslandet också försatt i konkurs

Som Hallandsposten berättat tidigare är banken den stora förloraren, men också familjen Andreasson tar emot ett tungt ekonomiskt slag. År av arbete och investeringar går förlorade.

– Förklaringen till att Äventyrslandet kan leva vidare är att i det bolaget är utrustningen avskriven till stor del. Anläggningen köptes i början av 2000-talet. När det gäller de andra bolagen har vi haft flera annonser men inte lyckats hitta någon som haft de ekonomiska möjligheterna att ta över verksamheterna. De har inte vågat gå in i ett hyresavtal i ett läge där man inte vet när det går att driva verksamheten vidare och kunna räkna med normal kundtillströmning. Även om man nära nog får grejerna gratis i förhållande till vad de kostat när man startade anläggningen, säger Mercedes Lennartsson Anderås.

Framtiden kan bli bostäder

Äventyrslandets framtid, i ett längre perspektiv, beror på vad Halmstad kommun vill göra när avtalet om markupplåtelse och tomträtten löper ut om några år.

– På längre sikt vet jag att det pågår översiktsplanering och man kan nog se att kommunen vill ha någonting annat där på några års sikt. Det är inga beslut fattade, men kommunen önskar sig en fastighetsutveckling, har jag förstått, säger Mercedes Lennartsson Anderås.

LÄS MER: Bostadsplaner gör Äventyrslandets framtid oviss

Hela koncernen

Moderbolaget GKM Syd AB begärdes i konkurs vid Malmö tingsrätt av ägaren Mikael Andreasson före jul 2020. I bolaget ingick Axels nöjesfält Mikael Andréasson AB, Halmstad äventyrsland AB, Älvkarleby intressenter AB, Wild West Steakhouse AB, Mega Fun Göteborg AB, Mega Fun Örebro AB, Wild West Steakhouse Örebro AB, Exploria AB, Exploria Food AB, European Funfair AB, Piteå äventyrsland AB och Norsk tivolidrift AS.

LÄS MER: Äventyrslandet öppnar igen efter midsommar

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här