Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wulf Fricke tar över det konkursdrabbade Äventyrslandet och planerar redan för att kunna öppna anläggningen efter midsommar. Bild: Jari Välitalo
Wulf Fricke tar över det konkursdrabbade Äventyrslandet och planerar redan för att kunna öppna anläggningen efter midsommar. Bild: Jari Välitalo

Äventyrslandet öppnar igen efter midsommar

Fastighetsmannen Wulf Fricke tar över konkursdrabbade Äventyrslandet. Grindarna till barnens aktivitetsparadis öppnar igen efter midsommar.

Kommunens planer för området är att på sikt etablera bostäder där Äventyrslandet och tidigare Miniland funnits i decennier. Det scenariot passar fastighetsmannen Wulf Fricke utmärkt.

– Jag är ju numera legitimerad farfar, svarar han spontant på frågan vad det var som fick honom intresserad och syftar på anläggningens potential i ett barns ögon.

Men han är som sagt också fastighetsman och ser långsiktigt på sitt engagemang. I köpet ingår drygt 10 000 kvadratmeter mark, resten är mark som ägs av kommunen. Avtalet med kommunen innebär att anläggningen kan drivas vidare i åtminstone två år till.

– Jag har köpt allt som går att köpa och avtalat med Kenny Andreasson att sköta driften av Äventyrslandet. Han har kontakterna och kunskapen av det. Skomakare, bliv vid din läst, tänker jag och han tycker att det ska bli kul att sköta det. Det finns både en kortsiktig och en långsiktig tanke med det hela. Den kortsiktiga är att jag säkerställt så att vi kan ha driften igång och öppna både Äventyrslandet och Wild West steakhouse efter midsommar, berättar han.

LÄS MER: Äventyrslandet enda ljuspunkten i nöjeskonkursen – ”Det är en tragedi!”

Halmstads pärla

I den direkta tanken ligger också att anläggningen skulle vara med och förfula Tylösandsvägen om Äventyrslandet hade fått stå övergivet och stängt under flera år.

– Det ligger ju vid Halmstads pärla, Tylösandsvägen, och det vore jättetråkigt att ge ett dåligt intryck på vägen ut där.

Wulf Fricke förklarar att den långsiktiga tanken är den primära tanken för honom:

– Den går ut på att bygga bostäder där och på det viset också rädda Eketångskogen, men det är ett planförfarande som tar lite tid. Det vore tråkigt om det här skulle stå under de åren det tar att komma vidare.

Styrelseuppdrag

Hittills har det så klart bara varit utgifter.

– Förhoppningsvis vänder flödet framöver, man får trösta sig med att titta på helheten.

Wulf Fricke har tidigare varit verksam som advokat men på senare år övergått till att arbeta med fastighetsaffärer.

– Jag har varit aktiv delägare i Fastighetsstaden, men är på väg ifrån det. Jag har också roat mig med en del kul engagemang, som att sitta i styrelsen för Hotell Tylösand och Nitator i Oskarström och jag har suttit i styrelsen för fastighetsbolaget Fem hjärtan sedan 2005, när vi sålde Centrumfastigheter, berättar Wulf Fricke.

Wulf Fricke är 68 år, bosatt i Tylösand och har enligt bolagsregistret uppdrag i ett 20-tal företag. Ett av dem är det nybildade Propertybox 2, som är det bolag som bildats för att ta över ägandet av Äventyrslandet och Wild West steakhouse.

Öppnade för besökare 1966

Nöjesanläggningen på platsen etablerades redan i mitten av 1960-talet och öppnade för besökare 18 juni 1966 som Miniland. Grundaren Johannes Raedemakers byggde upp en miniatyrvärld med modeller av berömda byggnader som Halmstads rådhus, Stockholms stadshus, DN-skrapan, Gripsholms slott och långt senare Globen som bara härom dagen bytte namn till Avici arena.

Företaget stannade inom familjen fram till 1997 när sonen Jan Raedemakers sålde det vidare. Mikael Andreasson, som är son till grundaren av Axels nöjesfält, köpte anläggningen 2005 och döpte då om den till Halmstads Äventyrsland och utvecklade konceptet till att allt mer bygga på aktiviteter.

Läs mer: Miniland från kultur till kul tur på 50 år.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här