Sarah och Mark Low ser fram emot jubileet.
Sarah och Mark Low ser fram emot jubileet. Bild: Jari Välitalo

Umai jubilerar på japanskt vis

Det började med servering genom ett hål i väggen i Söndrum. På söndag firar Umai 10 år.
– Vi är ganska nöjda med hur vårt koncept har utvecklats , säger Mark Low som driver restaurangen tillsammans med dottern Sarah Low.

ANNONS
LocationHalmstad||

Mark Low har alltid haft många järn i elden. Han minns hur hans hustru reagerade när han berättade att han ville satsa på en restaurang i Söndrum som skulle servera sushi och några enkla japanska varmrätter.

– Hon tyckte att jag var galen när jag visade lokalen där det tidigare fanns en hårsalong. Det fanns bara plats för ett par bord och köket var minimalt, säger Mark och skrattar.

Ytan satte stopp för planerna

Han gjorde dock verklighet av sin idé och efter ett tufft första halvår började verksamheten rulla på.

– Vi kände oss ganska begränsade. Vi ville utveckla vårt koncept men ytan satte stopp för planerna.

ANNONS

Det skulle dröja åtta år innan familjen Low hittade sin drömlokal på Fredsgatan.

– När vi kollade på lokalen som i dag inrymmer Spice N Rice träffade vi Magnus Weberg på HFAB. Han rekommenderade oss att titta på den här lokalen i stället och vi insåg ganska snabbt att den erbjöd fantastiska utvecklingsmöjligheter.

Etableringen på Kungsfreden blev en succé och i dag fylls lokalen med matgäster både under lunchen och kvällen.

– Vi ligger nog på en 70-procentig beläggning i genomsnitt. Det är bra med tanke på att det är coronatider och att vi vidtar nödvändiga åtgärder för att hålla smittan borta, säger Sarah.

När pandemin slog till så blev take away-avdelningen restaurangens räddning.

– Jag tror att vi gick plus minus noll under våren och sommaren. De gäster som normalt brukade äta i restaurangen beställde take away i stället. Till skillnad från de flesta andra restauranger i centrum behövde vi inte permittera eller säga upp vår personal, säger Sarah.

Firar 10 år

Mark har hunnit bli 67 år och har planer på att dra ner på tempot.

– Om jag vore yngre hade jag förmodligen velat expandera ytterligare. Nu känner jag mig dock ganska nöjd med att driva restaurangen här och den i Söndrum. De tar ganska mycket tid i anspråk.

ANNONS

Ballongerna över baren skvallrar om vad som händer på söndag.

Då firar restaurangen 10 år i Halmstad.

– Då får vi en chans att ge lite grann tillbaka till våra trogna kunder. Det ska bli riktigt kul, säger Sarah Low.

ANNONS