Turistsäsongen ger krögarna andrum

Efter en tuff inledning på sommarsäsongen börjar det se ljusare ut för krögarna i centrum.
– Det är dock ingen normal sommar, långt därifrån, säger Ludwig Gustavsson som driver Fridolfs krog tillsammans med Susanna Hoving.

ANNONS
LocationHalmstad||

Ludwig Gustavsson och Susanna Hoving tog över anrika Fridolfs krog i augusti förra året. Då visste de inte vilken utmaning som de hade framför sig.

– När vi tittar i backspegeln kan vi konstatera att det har varit ett minst sagt lärorikt första år. Coronapandemin lamslog hela branschen och vi var tvungna att kämpa för att överleva. Vi fick lära oss mycket om permitteringar och omställningsstöd, säger Ludwig Gustavsson.

Han berättar att restaurangen tappade cirka 55 procent av sin omsättning i mars och april.

– Den här månaden ser det betydligt ljusare ut men vi tappar fortfarande mellan 20 och 30 procent jämfört med en normal julimånad. Vi har ju varit tvungna att plocka plocka bort bord både ute och inne på grund av coronarestriktionerna, säger Susanna Hoving.

ANNONS

Tuff vår

Kajsa Takenaka, som driver Takenaka Sushi tillsammans med sin make Yasuo, vittnar också om en tuff vår.

– Verksamheten störtdök i mitten av mars och vi var tvungna att justera vår inriktning lite grann. Vi började bland annat med hemkörning och levererade beställningar till kunder i hela kommunen sju dagar i veckan. Vi fick slita hårt för pengarna, säger hon.

I juli har Takenaka Sushi haft ungefär lika många bokningar som under samma månad förra året.

– Vi har visserligen halverat antalet bord på nedervåningen men samtidigt har vi från och med i år förmånen att kunna använda övervåningen som restaurang på kvällarna. Därmed kan vi erbjuda lika många sittplatser som under en normal sommar, säger Kajsa Takenaka.

”Varit bra tryck”

Även hos Pio Matsal & Bar har bordsbokningarna ökat.

– Det drog i gång igen veckan efter midsommar och sedan dess har det varit bra tryck. Vi behövde ett lyft efter den tunga våren då gästerna lyste med sin frånvaro, säger Sofia Jönsson, restaurangchef.

Hon tror att det blir svårt att ta igen det ekonomiska tappet från våren.

– Vi får göra så gott vi kan och hoppas att gästerna märker att vi tar oron för coronaviruset på allvar. Många av våra gäster är sjutttioplussare och de är ofta extra försiktiga när de kommer hit.

ANNONS
ANNONS