Stort stöd när grönkålsodlare bad om hjälp efter inställda julbord

Grönsaksodlaren Mikael Jidenholm har 170 ton grönkål på fälten i Ugglarp, men knappt några julbord att sälja till. En vädjan om hjälp i sociala medier startade en hel grönkålsrörelse.
– Det var som att alla gick all in, säger han.

ANNONS
|

Det är ett riktigt bra år för grönkålen. På Mikael Jidenholms grönsaksodling i Ugglarp mellan Falkenberg och Halmstad står plantorna omkring 80 centimeter höga och bildar en fem hektar ”grön djungel” på fältet.

Problemet?

Det finns knappt någon att sälja till.

– För tre veckor sedan började det sätta fart och vi sålde en massa, men i måndags tvärstannade det, säger Mikael Jidenholm.

På måndagen meddelade Stefan Löfven att coronarestriktionerna skärps ytterligare. Det har lett till att restaurangers julbord – där den mesta grönkålen konsumeras – tvingas ställa in.

LÄS MER:Skärpta restriktioner mot corona kan gälla över jul och nyår

LÄS MER:Nya coronarestriktioner – max åtta personer får samlas

100 ton grönkål kan gå till spillo

Mikael Jidenholm, som driver gården tillsammans med sin sambo Mija Kanerot, uppskattar att runt 100 ton riskerar att gå förlorad. Det innebär att han förlorar en stor del av sin inkomst vid jul, men han är inte intresserad av att gå in på siffror.

ANNONS

Han har odlat grönkål sedan 16-årsåldern och nu låter han närmast kärleksfull på rösten när han engagerat berättar om allt man kan ha den till.

– För mig har den har alltid varit där och man vill ju sälja den. Så ser man alla de här stora gröna huvudena bara stå där och det finns ingen efterfrågan. Att se grönsaker som inte blir något av... Jag har ju grönkål i själen.

– Så då tänkte vi att vi får göra något positivt av det.

På måndagen lade han ut en bild i sociala medier med texten ”All denna grönkål!” och en vädjan om hjälp med att äta upp den – en vädjan som många uppskattade och delade vidare.

– Vi tänkte inte i vår vildaste fantasi att det skulle vara sånt engagemang, säger han.

Stort engagemang efter vädjan om hjälp

Förutom försäljningen i gårdsbutiken håller han nu på att samla in recept och uppmanar andra att dela med sig av sina bästa recept som inspiration.

Det finns också planer på att försöka leverera direkt till kunder och en diskussion pågår om det kan bli fler initiativ.

– Det kanske kan bli självplockning också. Det är en bra coronaaktivitet. Det finns ju gott om utrymme för att hålla avstånd.

ANNONS

Förutom den klassiska långkålen, som har en given plats på julborden i södra och sydvästra Sverige har grönkålen en ganska undanskymd plats på matbordet. Det hoppas Mikael Jidenholm kunna ändra på nu.

– Huvudsyftet är att öka intresset. Då är det kanske högre nästa år. För det är en väldigt bra produkt. Den funkar bra i vårt klimat för det tål frost och flera minusgrader och så är det nyttigt, säger han.

Hur äter du själv helst din grönkål?

– Långkål är ju traditionellt på julbordet här i Halland. Sen har jag ju insett att man kan göra chips. Det är bara att massera in lite olja i bladen, stoppa in dem i ugnen, öppna luckan då och då så att de blir lite torkade. Sen kan man ha dem i pasta, i salladen eller som snacks. De blir väldigt goda. Men vi äter ju grönkål nästan varje dag. I dag har jag ätit det med lite ädelost.

ANNONS