Sov till ljudet av gongar – och rena din själ?

Sugen på att tillbringa en hel natt på en madrass – till ljud och vibrationer från åtta mäktiga gongar? I så fall kan gongpuja vara något för dig.

ANNONS
|

Carina Gustafsson från Brännögård i Hylte kommun har sysslat med gongbad och gongpuja länge. Hon driver företaget Hälsoinspiratören och tror på gongarnas helande kraft.

– Jag har haft deltagare som känner sig pånyttfödda efter en natt här. Gongarna har en avslappnade effekt på vårt sinne och det är i den djupa avslappningen våra kroppars självläkningssystem kopplas på, säger hon.

Vad är då egentligen gongpuja? I korthet går det ut på att man ligger still och sover på en madrass en hel natt medan flera gongspelare spelar på åtta olika gongar som var och en har olika sound. Oftast ställer man upp gongarna i en fyrkant, och så rör sig spelaren inne i ”buren”.

ANNONS

De flesta sover

Skillnaden mellan gongpuja och vanligt gongbad eller gongavslappning är att pujan sträcker sig över en hel natt – istället från att pågå under någon timme.

Kan folk sova?

– Ja! De flesta brukar faktiskt göra det. Och är det någon som snarkar går vi och petar på den personen, inget ska få störa.

Man har hittat instrument som liknar gongar i många forntida kulturer över hela världen. Bland annat har man funnit en i Indusdalen vid gränsen mellan Pakistan och Indien, som man tror är över 4000 år gammal.

– Man brukar säga att gongarna både har över- och undertoner. När kroppen träffas av dessa samtidigt så kapitulerar sinnet och man kommer lättare ner i djupavslappning. Det är därför många somnar under ett gongbad, säger Carina och fortsätter:

– En del som är med här brukar säga att de känner sig fyllda av energi när de vaknar. Som att saker och ting rensats ur kroppen. Jag kan förstå att det här kan verka knasigt och flummigt, men det bästa är om man själv får prova .

Carina har anordnat gongpuja ett antal gånger och intresset brukar vara stort. Nästa tillfälle var tänkt att bli den 27-28 november på Brännö Folkets Park i Hylte kommun. Men hur det nu blir – med tanke på coronapandemin och de restriktioner som gäller – är i skrivande stund oklart.

ANNONS

”Jag blev helt tagen av ljuden och vibrationerna.”

Heltid med hälsoföretag

Tidigare var Carina framgångsrik volleybollspelare i Hylte/Halmstad och hon känner fortfarande en stor kärlek till sporten. Sitt hälsoföretag har hon drivit sedan 2005. I dag arbetar hon med det på heltid och har två personer som jobbar för henne på konsultbasis. Hon undervisar i yoga, jobbar som massör och håller i gongavslappning i olika former. Man behöver alltså inte tillbringa en hel natt tillsammans med gongarna. Inte sällan kombineras gongspel med yoga.

– Just gongpujan kom till på grund av att en känd yogalärare vid namn Don Conreaux såg fördelar med att lyssna på gongar vid flera olika tillfällen och inte bara ett. Men för den moderna människan kan det vara svårt att få till flera korta avslappningstillfällen, så Don Conreaux kom på idén om att slå ihop tiden till ett långt pass.

Till sist Carina, hur kom du själv på idén att börja anordna gongpuja från första början?

– Det var när jag utbildade mig till yogalärare och min lärare där spelade på gong. Jag blev helt tagen av ljuden och vibrationerna och kommer vara honom evigt tacksam för att han introducerade mig för detta.

Fakta: Carina Gustafsson

Ålder: 59 år.

Bor: I det lilla samhället Brännögård, mellan Torup och Hyltebruk.

Gör: Driver företaget Hälsoinspiratören, före detta volleybollspelare för Hylte/Halmstad.

Familj: Sambon Claes och två vuxna barn.

Så är det att vara företagare i Hyltetrakten: ”Jag tycker att det är jättebra, Hylte är en riktigt liten företagarkommun. Tidigare har de inte varit jättemånga kvinnliga företagare här tyvärr, men det börjar ändra sig nu och det tycker jag är väldigt positivt.”

Bästa hälsotipset inför vintern: ”Att ta sig ut och gå en promenad när solen är uppe. Ljus, syre och att få igång systemet med en promenad är många gånger underskattat.”

ANNONS