Padelboom även hos naprapaten: ”Markant ökning”

Att padel har seglat upp som Sveriges popsport nummer ett har knappast gått någon förbi – inte heller Halmstads naprapater och sjukgymnaster.
– Vi har verkligen märkt av det. På kliniken har vi någon ny varje vecka, berättar sjukgymnasten Frida Nordeborn.

ANNONS
|

Nya padelhallar ploppar upp i Halmstad och i Sverige likt svampar i skogen. Antalet spelare som fastnar för sporten har öka lavinartat, men det gör även antalet padelpatienter.

Naprapat Gabriel Spångfors på Kropp och Funktion bekräftar.

– Jag hade precis en här som hade fått ont i armbågen faktiskt. ”Jag har spelat en jäkla massa padel”, sade han, berättar Gabriel Spångfors som på kliniken tror sig ha en till två personer med padelrelaterade skador i snitt per vecka.

– Det har verkligen ökat med åren. Padel har gått om golfen vad gäller skador, och bara det är en markant ökning. Nummer ett är nog fortfarande crossfitskador överlag, iallafall hos mig, men padel kommer ikapp, säger han.

ANNONS

Nyfrälsta ökar padeldosen väldigt snabbt

Frida Nordeborn på Rehabkliniken delar samma bild och hon har en teori om varför skadorna uppstår.

– Jag tror att det är många nybörjare som är ganska otränade. Plötsligt hittade de något nytt och så ökar man från noll till hundra direkt. Det är också ett stort spann vad gäller ålder på de som spelar, säger Frida.

Vanligast förekommande är hälsene- och vadproblematik, axelskador och överbelastade armbågar.

– Vi har inte fått så många hälsenerupturer eftersom de ofta åker till akuten, men jag har hört att det händer, berättar Frida Nordeborn.

Tudorkliniken i Halmstad upplever dock inte att det är vanligt med avslitna hälsenor kopplat till padel.

– Vår ortopedspecialist Ole Steen Jörgensen tycker inte att det är vanligare än i andra sporter, meddelar Terese Brozinic, medicinsk sekreterare.

”Inte farligt med padel”

Man får intrycket av att padel är en farlig sport att utöva. Men i själva verket är det kanske så enkelt att antalet spelare har skjutit i höjden och att det procentuellt inte är överdrivet många skador. Oavsett är det många av skadorna som hade kunnat undvikas, enligt Gabriel Spångfors.

– Det är inte farligt med padel, men folk är överlag dåliga på att värma upp. Ofta så värmer de inte upp axlarna. Man slår några bollar sedan är det fullt spel direkt. Har man en bra uppvärmning kan man undvika många skador. Men sedan borde många kanske vara mer aktiva utanför padelspelet också för att stärka upp muskler och göra senorna mer elastiska, menar Spångfors.

ANNONS

Uppvärmning ofta sekundärt

När HP besöker Halmstad Padelcenter på Sannarp står det tidigt klart att uppvärmningen inte alltid prioriteras.

– Det är sant, det är inte många som värmer upp. Och är man över 50 så behöver man värma upp mindre, många tror det, säger Magnus Ljungstrand.

Ljungstrand sticker dock ut ur mängden där han står och gör vad för många är avancerade töj- och rörlighetsövningar. Å andra sidan är de flesta inte heller före detta elitseriemålvakter i handboll likt ex-drottaren Ljungstrand.

– Du gick ju ner i spagat förra veckan, flinar padelpartner Magnus Karlsson.

Magnus och Magnus samt Thomas Larsson och Mikael Niwenros är gamla i padelgamet. Skador har förekommit.

– Tennisarmbåge har jag, säger Magnus Karlsson samtidigt som namnen Ljungstrand ropar hälsena. Armbågen beror på mängden man spelar, fortsätter Karlsson.

Marie Mårtensson från Unnaryd är helt såld på popsporten och är för dagen i Halmstad för att spela två plus två timmar padel. Hur ofta hon spelar i snitt vågar hon knappt erkänna, men skadorna har hon lyckats undvika än så länge.

– Men jag kan säga att det är väldigt många som blir skadade. Vi är ju ofta lite halvgamla vi som börjar spela och just det här med stretching före och efter är man ju lite dålig på. Det är ju mycket tennisarmbågar, berättar hon.

ANNONS

”Trodde aldrig det skulle vara så roligt att röra på sig”

Det är fullt ös på samtliga sju banor och på anläggningens centercourt har en åldersmässigt rutinerad men padelmässigt färsk kvartett precis svingat färdigt.

– Vi började spela för några månader sedan, spelar oftast två gånger i veckan och tycker det är så kul, berättar Ann-Kristine Månsson som bildar par, i dubbel bemärkelse, med Mikael Månsson.

– Detta var helt underbart att hitta denna grejen. Jag trodde aldrig det skulle vara så roligt att röra på sig, utbrister Anniqa Othind som kamperar med Evert Jansson.

Ni känner inte av att padeln sliter på kropparna?

– Nej, tvärt om, påpekar 70-åriga Anniqa.

– Man är ju rädd för att ramla, jag ramlade med huvudet rakt in i... så jag försöker att inte springa så fort, berättar Ann-Kristine, 65.

LÄS MER:Här ska nästa padelhall byggas – blir störst i Halmstad

Fakta: Så undviker du de vanligaste padelskadorna

Naprapat Gabriel Spångfors understryker att en ordentlig uppvärmning är vital innan du kliver in på padelplanen. Det räcker inte med att slå några uppvärmningsbollar. Men det kan också vara en god idé att ägna sig åt prehab för att slippa rehab. Nedan tipsar han om övningar för tre utsatta muskelområden.

1) Tåhävningar. Stärker vader och hälsenor.

Utförande: Ställ dig i till exempel en trappa, skjut ifrån och kom upp på tå. Sänk sakta ned igen och upprepa. För ökad belastning, håll i ett par hantlar eller utför övningen på en fot i taget.

2) Handledsrotationer för friskare armbågar.

Utförande: Ta en stekpanna, håll om handtaget och vrid handen in och ut samt upp och ner.

3) Prehab för axlar.

Utförande: Införskaffa ett gummiband och gör diverse dragövningar (rodd-drag, face pulls, omvända flyes) samt in- och utåtrotationer (rotatorcuff). Utför även rörlighetsövningar för hela kroppen men framför allt för axlarna. Ta exempelvis ett kvastskaft och gör cirklar ovanför huvudet.

Frekvens: 10-15 repetitioner gånger 2–3 set per övning. Upprepa 2–3 gånger i veckan. Detta är en lagom dos att börja med.

Rörlighetsträning gärna dagligen antingen före eller efter padeln.

ANNONS