Nette Johansson – gallerist och egen företagare med fokus på foto

Från en potatisåker i Haverdal till Skandinaviens största fotogalleri – där hon träffar kändisar som Bryan Adams och Bruno Mars. Möt Nette Johansson, som nu kompar upp The Photogallery med The Concept Store, ett showroom med tidlösa ting och vackra vyer.

ANNONS
|

Det kan låta långsökt, men det var på föräldrarnas potatisodling hon fick lära sig mycket av det som gjort henne framgångsrik som företagare: man gör rätt för sig, man gnäller inte för struntsaker och man jobbar stenhårt.

– Vi var många barn och fick hjälpa till när vi var lediga. Jag hade också egen häst, så för att täcka den kostnaden fick jag jobba alla lov och ledigheter. Det var inte så roligt då, men med facit i hand kan jag se att det var ganska nyttigt, säger Nette.

Hon sitter bekvämt tillbakalutad i den stora fåtöljen i det som tidigare var kontor på The Photogallery, på Slottsmöllan i Halmstad. De rustika lokalerna ska utökas med 110 kvadrat och den 27 november öppnar The Concept Store, där man ska visa och sälja möbler, inredning och design.

ANNONS

– På sikt ska man kunna ta en fika i den nya delen, med Nissan som en levande kuliss utanför de vackra gamla fönstren, säger hon och ser genuint lycklig ut.

Miniature Crested Duck av Tim Flach.
Miniature Crested Duck av Tim Flach.

Den 27 november är det också vernissage för utställningen Birds, där den Londonbaserade fotografen Tim Flach visar foton på fåglar från olika delar av världen.

– Hans porträtt på djur är makalösa, ingen fotograf kan tolka och ge fåglarna en personlighet som han, säger Nette.

Letar lokal för filial även i Stockholm

Om några månader fyller hon 60, och i den åldern är det många som brukar börja fundera på pensionen. Men inte Nette – i hennes huvud trängs en massa tankar om hur hon ska expandera. Redan i dag finns en filial i Göteborg (”men den går lite på sparlåga”), och hon letar efter en lämplig lokal i Stockholm. Hon har två heltidsanställda, plus en person på timmar.

– Planen är att inleda samarbeten med andra aktörer i flera större städer i Europa, säger Nette och tillägger att The Photogallery är det största fotogalleriet i Skandinavien, sett till omsättning:

– Vi flyttade hit 2016 och de första åren sålde vi för 8–10 miljoner. Under pandemin stod det helt stilla några månader, men 2021 har vi haft en makalöst bra försäljning.

ANNONS

Men de som köper konsten är inte främst från Halmstad, Västkusten eller ens Sverige.

– Nej, vi har mest internationella kunder, rätt mycket samlare. Jag hade en kund som flög in till Stockholm och vidare till Halmstad. Väl här klev han in i galleriet och handlade för en halv förmögenhet – och sen flög han hem igen.

Flytande gräns mellan jobb och fritid

Nette konstaterar att livet som egen företagare är svinkul, men att det också innebär att gränsen mellan jobb och fritid flyter ihop. Och i längden funkar det inte sitta och jobba i sängen på nätterna.

– Jag har försakat familjen – men framför allt vännerna. Snacka om att jag har varit en skitdålig vän de senaste åren!

Vi hade en period där dödsångesten ständigt låg och lurade.

Men de senaste åren har också varit ganska tunga privat. Nettes man Bengt dagspendlade i många år till jobbet i Stockholm – ”jag brukade köra honom till flygplatsen i morgonrock, haha” – och till slut gick han in i väggen. Därefter drabbades han av cancer.

– I dag är han friskförklarad, men vi hade en period där dödsångesten ständigt låg och lurade. I samma veva förlorade jag också en av mina systrar i cancer, säger Nette som under den här tiden ”gick på autopilot”.

ANNONS

– Det är så jag funkar. Jag bara gör det jag måste i stunden, och så tar jag det andra sen. Jag är bra på att hantera stress – kanske också något jag fick med mig från min uppväxt.

Inför Naked, utställningen som visades på The PhotoGallery i somras.
Bild: Anders Andersson

I föräldrahemmet i Haverdal pratades inte så mycket kultur, men Nettes mamma var estetiskt lagd och hennes pappa gillade historia. Själv var hon duktig på att teckna, och höll alltid på med något kreativt, ”som att motivlackera min moppe”. Efter gymnasiet gick hon några praktiska konstutbildningar, men kom inte in på HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

– Jag blev helt knäckt, och sökte bara den enda gången. Men jag fortsatte att måla och hade en och annan utställning, säger Nette som i stället utbildade sig till litograf och fick jobb på Civiltryckeriet.

Per Gessle och Lars Nordin öppnade galleri

I mitten på 1990-talet öppnade Per Gessle och Lars Nordin Tres Hombres Art på Hotel Tylösand. Nette, som kände PG eftersom de rört sig i samma kretsar i tonåren, fick en halvtidstjänst som gallerist. I 17 år jobbade hon där, innan hon sa upp sig ”med buller och bång.”

– Hela Halmstad vet att det var så det var, så jag tänker inte hymla med det – även om jag inte vill gå in på själva konflikten. Jag mådde ganska dåligt under några år på grund av det där, men när jag nu ser jag tillbaka på den tiden är jag tacksam för alla lärdomar och fantastiska minnen. Det var ju faktiskt där jag upptäckte fotokonsten och fick utvecklas.

ANNONS

Så efter brytningen för snart tio år sedan bestämde sig Nette för att starta eget. Hon började i en källarlokal på Söder, men 2016 kunde The Photogallery flytta in på Slottsmöllan.

Bryan Adams-utställningen.
Bryan Adams-utställningen. Bild: Pressbild

Att vara det största fotogalleriet i Skandinavien förpliktigar. Det gäller att hela tiden ligga i framkant, och Nette – som kallar sig fotonörd och allätare – läser en stor mängd tidningar och magasin från hela världen. Hon försöker hänga med på vad modebranschen gör och förklarar varför:

– Grovt sett kan man dela in det vi kallar Fine art Photo i tre grupper: Det dokumentära, det konstnärliga – där kameran är konstnärens pensel – och så porträtt- och modefotografiet. Alla inriktningarna har påverkat film- och modeskapare, och man kan också se hur klassiska fotografier från 1930- och 40-talen inspirerar nutida konstnärer.

”Kom med en halv miljon i kontanter”

När Nette tittar tillbaka på åren som gallerist, säger hon att ”jag har träffat sjukt roliga människor och det har hänt sjukt galna grejer”:

– Som när Bruno Mars skulle köpa en tavla och kom med en assistent – som hade en halv miljon i kontanter i en portfölj. Tack och lov trodde banken på mig när jag kom dit och skulle sätta in kosingen.

– Eller när vi blev inbjudna till Mary McCartneys vernissagefest i London för några år sedan. Plötsligt stod pappa Paul i dörröppningen. Jag inbillade mig att vi fick ögonkontakt och tänkte gå fram och hälsa. Tyvärr missade jag att det var ett trappsteg framför mig och ramlade – och som i slow motion flög innehållet i mitt glas upp i luften för att landa i en stor klump i hans ansikte. Det var kanske inte riktigt så jag hade tänkt mig ett möte med en Beatles-medlem, haha.

ANNONS
Bild: Jari Välitalo

Fakta: Nette Johansson Nyqvist

Ålder: 59 år.

Bor: Lägenhet i centrala Halmstad.

Familj: Maken Bengt Nyqvist, och de vuxna barnen Sam och Alice. ”Sam är marknadschef på Tiger of Sweden i Stockholm och Alice jobbar på Synsam i Göteborg och pluggar”.

Gör: Driver The Photogallery på Slottsmöllan i Halmstad. Är också en av två majoritetsägare i bolaget.

Bakgrund: Har bland annat studerat konstvetenskap på Göteborgs universitet och varit lärare på Fria Målarskolan i Halmstad.

Har: Hus i den franska byn Causses-et-Veyran, 25 minuter från Medelhavet. ”Det var en ruckel-ruin när vi köpte det för tolv år sedan; inga fönster, inga invändiga trappor. Nu är det renoverat och i framtiden kommer vi att vara där betydligt mer. Bengan är ju pensionär och det funkar fint för mig att jobba därifrån.”

Motto: ”Man måste ha kul! Det är därför vi kan lägga en stor summa på en vernissage med roliga människor och riktig champagne i stället för blaskigt vitt vin. Egentligen är hela vernissagen onödig – eftersom vi inte säljer så mycket lokalt – men vi gillar ju fest!”

Har ändå koll på: Siffrorna. ”Jag har alltid lite ont i magen och oroar mig för att det inte ska gå ihop sig i slutändan, så jag går igenom ekonomin hela tiden. Och jag samlar gärna i ladorna för att kunna klara mig i sämre tider. Nu är vi helt obelånade, har en vinstmarginal på 6 procent och kan investera med egna medel – det känns bra.”

Varför foto: ”Jag är intresserad av människorna, historien, samtiden, berättelserna. Det får du mycket mer i fotokonsten än i den traditionella konsten.”

Eget skapande: ”Har faktiskt börjat skulptera och måla lite igen efter ett uppehåll på åtta år. 2013 hade jag min senaste utställning, på Halmstads konsthall. Jag visade tavlor av moln i olja, målade med fingertopparna. Jag mådde lite kasst i en period där, och det var ganska terapeutiskt. Dock har jag aldrig fotat själv – och kommer heller aldrig att göra det.”

Läs mer:

Naket är sommarens tema på The Photogallerys utställning

ANNONS