Mjölkbonden Lars Svensson satsar på ännu fler kor

Ständig utveckling har gjort halländska Sibbars prästgård till ett lönsam mjölkgård. Nu satsar bonden Lars Svensson på utökad köttproduktion.
– Vi vill ha ett ben till att stå på, säger han.

ANNONS
|

Att mjölkgårdar lagts ner i rask takt på grund av bristande lönsamhet de senaste årtiondena är väl känt. De som har överlevt har expanderat genom att till exempel slå ihop flera gårdar till en och kraftigt utökat antalet djur.

Företaget Risens lantbruk AB på Sibbarps prästgård är ett exempel på det senare. I dag är den konventionellt drivna mjölkgården en av Varberg kommuns största med 375 mjölkkor och 350 ungdjur. Varje vuxen ko producerar svindlande 12 500 kilo mjölk per år till Arla.

Korna går i lösdrift och äter när de känner för det.
Korna går i lösdrift och äter när de känner för det. Bild: Annika Karlbom

– Det krävs en viss volym för att få lönsamhet, konstaterar Lars Svensson.

25 kor på prästgården

Förhållandet var helt annorlunda när Lars Svenssons far arrenderade gården av Svenska kyrkan 1969. Då hade han 25 kor.

ANNONS

– Jag började vara med i driften 20 år senare och då hade vi 35 kor, lika många ungdjur, 120 grisar och 50 hektar mark, minns han.

Lars Svensson och hans fru Anna-Lena köpte gården av kyrkan 1999 och har successivt köpt alltmer mark. På de 400 hektaren åkermark växer i dag gräs till djuren. Här odlas också majs, rågvete, korn och havre. Allt blir mat till korna som vid tidningens besök går i lösdrift i stora öppna stallar och mjölkas tre gånger om dagen.

– Vi släpper ut dem i beteshagarna så fort det blir varmare, säger Lars Svensson.

Jämför med elitidrottare

Han jämför sina kor med elitidrottare och berättar om det nya liggunderlag av sand eller stenmjöl som de stora svartvita Holsteinkorna gärna vilar på.

Nymodighet. Istället för halm eller strö vilar djuren på en bädd av sand.
Nymodighet. Istället för halm eller strö vilar djuren på en bädd av sand. Bild: Annika Karlbom

– Bädden ger en friskare ko. Sanden skapar en steril miljö och djuren får färre inflammationer.

EU-stöd avgörande

Bolaget bakom gården omsätter i dag cirka 20 miljoner kronor om året, har åtta anställda, inklusive bonden själv, och en vinstmarginal på 5-10 procent. Gårdsstödet från EU hjälper förstås till.

– Annars hade firman gått back eller gjort ett nollresultat, konstaterar han. EU har valt den här modellen att inte låta marknaden styra. Då hade mjölken blivit dyrare. Men det är inte gårdens storlek som är det viktigaste, det viktigaste är att den är lönsam. Det är därför vi expanderar, säger Lars Svensson.

ANNONS

Nyligen gav länsstyrelsen företaget ett utökat miljötillstånd för ytterligare 114 djurenheter. I det här fallet innebär det 300 fler djur än i dag. Ett nytt stall för kalvarna är nästan klart. Investeringen är totalt värd fem-sex miljoner kronor.

Den här kalven är bara tre veckor gammal.
Den här kalven är bara tre veckor gammal. Bild: Annika Karlbom

– Vi kommer att behålla de flesta kalvarna till köttproduktion eftersom det är ont om svenskt nötkött och för att vi ser en ökande efterfrågan.

Ville skippa högstadiet

Lars Svensson har egentligen aldrig haft några andra yrkesplaner än att göra det han gör. Som tolvåring ville han helst hoppa över högstadiet och bli mjölkbonde direkt.

– Det är så omväxlande med djur och natur, säger han. Det är förstås tråkigt när det krånglar, men mycket glädjande när allt fungerar och alla djur mår bra.

Oskar vill ta över

Lars och Anna-Lena har fyra barn. Äldste sonen Oskar är en av gårdens anställda. Han går i pappas fotspår och vill på sikt ta över gården.

Oskar är på sikt redo att ta över.
Oskar är på sikt redo att ta över. Bild: Annika Karlbom

– Djur och maskiner är det roligaste som finns, säger han.

25-årige Oskar Svensson är utbildad på Munkagårdsgymnasiet och har därefter läst vidare till driftledare.

– Det är han som gjort den ekonomiska kalkylen för vår utökning, ler Lars Svensson.

Generationsskiftet ligger dock i framtiden. Lars Svensson är bara 56.

– Jag har tänkt hänga med några år till. Det är visserligen inte alltid en dans på rosor att vara mjölkbonde, men jag är nöjd med min utkomst och livet.

ANNONS
ANNONS