Lisa Emanuelsson och Niclas Franzén tar fransk vintage till Halland

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Det är Lisa Emanuelsson och Niclas Franzén ett lysande exempel på. När Frankrike stängde på grund av pandemin började de sälja fransk vintage. Nu flyttar de in på Brukstorget i Varberg.

ANNONS
|

Lisa Emanuelsson och Niclas Franzén driver ett bed and breakfast i den lilla byn Spéracèdes i Provence. De köpte ett förfallet boningshus 2016 och har för egen hand planerat, renoverat och inrett huset med sju dubbelrum, en serveringsdel och sedan i somras finns det även en pool på tomten. Dessutom bor hela familjen i huset som ligger på en bergssluttning och bjuder på en milsvid utsikt med Medelhavet i horisonten.

Bild: Privat

När pandemin var ett faktum förändrades allt

Deras arbete med Villa Juli (döpt efter äldsta dottern Juli) har burit frukt. Gäster från när och fjärran, många från Sverige, sökte sig till den lilla bergsbyn cirka 40 minuters bilresa från Nice. När pandemin var ett faktum förändrades allt. Villa Juli låg plötsligt tom och öde och Lisa och Niclas hade ingenting att göra för första gången på många år.

ANNONS

– Det var bara att gilla läget. Vi har inte råd att tänka negativt, säger Lisa.

Det var då tanken på att sälja fransk och italiensk vintage dök upp. De tog fram en hemsida och la in bilder på föremål som de inrett Villa Juli med eftersom de inte kunde göra några inköp på grund av nedstängningen.

– Det gick jättebra från start. Det är mest svenskar som köper, många av dem bor i Frankrike, berättar Lisa.

Stort intresse för vintage

Hon och Niclas är precis hemkomna från en inköpsresa till Paris och lastar av sina fynd utanför det som ska bli deras första butik i Sverige. Bland annat har de med sig en affärsdisk som är gjord av gamla glasdörrar. På fredag, den 16 april, öppnar de en butik på Brukstorget i Varberg och det måste finnas varor att sälja. I Frankrike är intresset för vintage stort och Lisa och Niclas har lärt sig att hitta till småbutiker och marknader där de väljer ut inredning och prylar som de tror ska locka kunderna och som de själva tycker om.

Bild: Annika Karlbom

– Det är framför allt matbord, skåp, sängbord och speglar som kunderna vill ha. Vi vill gärna sälja gamla återvunna stenplattor som varit golv i slott och herrgårdar. Vi putsar dem och gör dem rena. Det är ett återbruk som vi har använt i hela Villa Juli.

ANNONS

Det är mest svenskar som köper, många av dem bor i Frankrike

Samtidigt som de ska de måla om i lokalen ska de hinna umgås med döttrarna Lilie, fyra år och Juli som är fem. För tillfället bor familjen hemma hos bekanta till Lisas pappa. Han bor i Kinna, men är ursprungligen från Varberg. Tanken var från början att butiken i Sverige skulle ligga i Kinna.

– Men så fick vår samarbetspartner Mattias Simonsson i Kinna höra tas om denna lokalen och den kunde vi inte stå emot. Vi kan inte få en bättre lokal, säger Lisa.

Många framtidsdrömmar

De får ofta frågan hur de vågar satsa ytterligare i de tider som råder.

– Om vi hade tänkt på vilka konsekvenser våra handlingar ska få då hade vi nog inte byggt Villa Juli. Vi tror på att våra idéer och passion, vilja och hängivenhet lönar sig. Vi tänker aldrig att vi ska ge upp, säger Lisa.

Framtidsdrömmar saknas inte. När butiken öppnar tänker Lisa och Niclas vara på plats ett tag innan de återvänder till Provence och Villa Juli. De ska bygga en ateljé i butiken där kunderna kan se hur varor förändras och få ny färg. De ska inreda med tyger och planerar att börja sälja franska textilier. Lisa och Niclas har många idéer som väntar på att förverkligas.

ANNONS

– Vi vill ha fler butiker, gärna i en kombination med fransk mat.

ANNONS