Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv Halland.
Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv Halland. Bild: Håkan Johansson

Kristian Ryberg, Svenskt Näringsliv: ”Det är skarpt läge”

De skärpta restriktionerna i Halland har slagit undan benen för många branscher.
– Ur ekonomisk synpunkt är det värre nu än vad det var i våras för många företag. Ladorna är tomma efter den turbulenta inledningen av året, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv Halland.

ANNONS
LocationHalmstad||

Kristian Ryberg får ständigt signaler från oroliga företagare.

– Förutsättningarna för många företagare är sämre nu än de var i våras. Även om många branscher fick ett andningshål under sommaren så räckte det ekonomiska tillskottet bara till för att täcka tappet från våren. Nu finns det liksom inte längre någon backup. Det är skarpt läge, säger han.

Enligt statistik som analysföretaget Bisnode tar fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv har 138 företag hittills gått i konkurs under 2020. Motsvarande siffra förra året var 134.

Även om antalet konkurser i Halland än så länge inte har skenat iväg i spåren av coronakrisen sätter Kristian Ryberg upp ett varningens finger för att läget kan förändras snabbt.

ANNONS

– Det krävs stora stödinsatser för att rädda företag som möter vintern under sämre förutsättningar än i våras. Många företag har gått in för att lappa och laga under det senaste halvåret för att överhuvudtaget kunna överleva och det tillvägagångssättet är ju knappast hållbart på sikt.

”Starkt signalvärde”

Kristian Ryberg menar att de skärpta restriktionerna i första hand slår extra hårt mot branscher som ”redan ligger”.

– Jag talar såklart om hotell- och restaurangbranschen, transportsektorn och handeln. När det gäller den sistnämnda kategorin finns det fortfarande många butiker som väljer bort e-handel och de är särskilt utsatta.

På torsdagen presenterade Svenskt Näringsliv sina förslag på statliga åtgärder för att rädda företag och jobb. Organisationen föreslår bland annat en förlängning av omställningsstödet framåt i tiden och att kravet på omsättningsfall ska sänkas från tidigare 50 procent till 30 procent. Man föreslår även att skatteanstånd ska bli möjligt för fler månader.

Vilka åtgärder föreslår du på kommunal nivå?

– Jag anser att man ska använda samma redskap som man gjorde under våren. För att ge företagaren möjlighet att fokusera på sin kärnverksamhet skar kommunerna ner på sin tillsyn och att såg till att myndigheterna skulle ha mer rådgivande roller. Det kan tyckas vara ringa insatser men de har starkt signalvärde. Alla delar av samhället måste dra sitt strå till stacken för att vända näringslivet på rätt köl igen, säger Kristian Ryberg.

ANNONS
ANNONS