Krögare hoppfulla trots nya restriktioner

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya allmänna råd kring smittspridning för restauranger och krogar. För många är detta ett hårt slag mot en redan utsatt bransch, men på Hummër ser man ändå hoppfullt på framtiden.

ANNONS
|

Inne på restaurang Hummër är det omöblerat, inte för nöjes skull utan för att anpassa sig efter de nya restriktioner som kom tidigare i veckan. För krögarna i Halmstad är inte restriktioner något nytt.

–Det här är inga nya restriktioner för oss utan det är samma som det har varit hela tiden, men under sommaren har de varit lite lättare att leva med, säger Peter Havmark som är köksmästare och en av de driftansvariga på restaurang Hummër.

Från och med den 3 november är det inte tillåtet, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, att ha sällskap på sitt serveringsställe i Sverige med mer än åtta personer i samma sällskap. Besöken ska utöver det ske utan att trängsel uppstår och med minst en meters avstånd mellan gästerna. Trots de ökade restriktionerna så ser Peter Havmark positivt på framtiden.

ANNONS

–Om man jämför med i våras så ser jag det mer positivt i dag än det var tidigare. Jag tror och hoppas att människor förstår efter den här sommaren att vi verkligen bryr oss om de restriktioner som finns. Om man då ser på till exempel Johan Carlsson, svensk infektionsläkare och generaldirektör, så säger han klart och tydligt att han anser restauranger som en liten smittorisk. Även att människorna inser att det här är en tillfällig dipp på ett par veckor. För det går fort för en bransch likt vår att hamna i problem, säger Peter Havmark.

Tror du att den nya maxgränsen kommer försvåra det för er?

–Nej, inte för oss. Vi har anpassat vår bordsplacering efter det. Vi har haft större sällskap men då delas de upp för att alla ska få en bra upplevelse, berättar Peter Havmark.

På The Bulls känner en av ägarna, Roger Krook, liknande inför de nytillkomna restriktionerna.

–Nu har man satt ett maxantal som får sitta i samma sällskap, annars är det samma restriktioner som tidigare. Vi hade redan mindre stolar och bord och såg till så att alla höll avstånd, säger Roger Krook och fortsätter:

–Det som blir följden av det här är att en massa människor bokar av. Man tappar alla, när vi skrämmer upp varandra.

ANNONS

Avbokningar är utöver de ökade tillsynerna från kommunen en av de saker som krögarna ser mer av.

– Som det ser ut nu så har jag inga nya siffror, men det ser ut som att vi har tappat minst 50 procent. Den här helgen ligger vi på hälften så många bokningar som vi brukar göra, säger Peter Havmark.

Tillsyn med beröm

Jörgen Peters, länsråd vid länsstyrelsen, meddelade under presskonferensen den 3e november att en del i det här är att kommunen har ett tillsynsansvar för smittspridningen över restauranger och krogar. Han meddelade att arbetet kommer att intensifieras nu i samband med de här tre veckorna.

Sulejman Ovcina, verksamhetsutvecklare och stabschef för krisledningsstaben i Halmstads kommun, berättar att de nu planerar hur den ökade tillsynen ska ske.

–Vi håller på och planerar fortfarande så att verksamheterna också är överens om vad som gäller. Det kommer vara behovet som styr hur mycket tillsynen kommer att öka, berättar Sulejman Ovcina.

Hur har kontrollerna sett ut fram tills nu?

–Verksamheterna har hittills tagit sitt ansvar och vi har haft en bra dialog med alla, säger Sulejman Ovcina.

På sin facebook skriver Anna Fallkvist, Ordförande på Miljönämnden, efter en kontroll i fredags: ”Ikväll har jag som Miljönämndens ordförande varit med hälsoskyddsinspektör ute på krogarna för att kontrollera trängsel. VILKA FANTASTISKA KRÖGARE VI HAR I HALMSTAD! Ni gör verkligen ett kanonjobb!”

ANNONS

–Det är ändå en stor grej i det här fallet då vi har fått ett erkännande för att vi har gjort ett bra jobb under hösten, och även i somras. Det är inte många ställen i Halmstad som har fått en anmärkning, trots det så har vi haft en riktigt bra sommar i Halmstad, säger Peter Havmark.

Det finns fortfarande hopp för julborden

När julen närmar sig innebär det även att julborden närmar sig. För många restauranger brukar jultider innebära en stor upptrappning bland besökarna.

–December månad för oss brukar vara en jättebra månad. Vi kör inte ett traditionellt julbord men vi har mycket företag som kommer för att istället äta hos oss, men jag vågar inte säga än vad som kommer ske i december. Jag vet att vi har fått avbokningar från företag som har ringt och sagt att de har fått nya riktlinjer och att de nu inte kan komma, berättar Peter Havmark.

Några som arrangerar traditionella julbord är Hotell Tylösand. Elisabeth Haglund, VD på Hotell Tylösand, berättar att hotellet har fortsatt sin verksamhet men att konferenserna har lyst med sin frånvaro.

–Vi har för avsikt att fortfarande arrangera julbord i år. Vi vet inte exakt hur det kommer att förändras i uppbyggnaden då vi inte riktigt är framme där än, meddelar Elisabeth Haglund och tillägger:

ANNONS

–Vad vi gör nu så har vi sett över avstånden. Man får sitta högst åtta i ett sällskap så vi har möblerat om en del. Vi håller på och sammanställer information som vi ska gå ut med.

Avslutade bidrag och permitteringar

Många anställda har under corona blivit permitterade. Permittering är när en anställd inte tilldelas något arbete av sin arbetsgivare under en tid, men ändå har kvar sin anställning. I samband med att restriktionerna nu skärps kommer det stöd som har funnits genom bland annat permitteringar att försvinna.

–Framför allt måste det bli lättare att kunna permittera folk men att även kunna ta in dem vid behov. Vi inte kan vänta på åtgärder som kommer om sex månader utan vi behöver hjälp nu när det här sätter igång, vad ska vi göra av alla de anställda som finns?, säger Peter Havmark.

För Roger Krook på The Bulls ställs de nu inför samma situation.

–Permitteringarna bland personalen går ut i november så det är ännu ett slag. Man skulle ha tagit fram ett stödpaket före man satte in hårdare restriktioner, berättar Roger Krook.

Peter Havmark tror att med ett fortsatta stöd kommer branschen att klara sig, men de behöver agera nu.

ANNONS

–Men med lite hjälp från staten så kommer vi inte blomstra under corona men jag hoppas att vi kommer klara oss. Jag har en stark tro på att vi kommer göra det.

För många av krögarna och deras anställda är restaurangbranschen mer än bara ett jobb. Det är en livsstil.

–För mig, som har lagt hela mitt liv på den här branschen, kan jag inte se mig själv göra något annat. Jag vill inte att det här ska bli en utdöende bransch, dels för min egen och samhällets skull, men främst för ungdomar och studerande som har haft det här som sitt sätt att tjäna pengar medan de pluggar. Det är en bransch som är en livsstil för oss som jobbar inom den och tar den slut så tar även det livet som vi känner slut. Råden som kom nu var mindre kul men jag hoppas och tror att om vi får rätt hjälp så kommer vi att gå starka ur det här, säger Peter Havmark, men tillägger snabbt:

–Det kommer vi att göra och vi måste se det så.

ANNONS