Islänningen som skapade en småstad på den halländska åkern

”Brevlådeföretag”, fnystes det innan byggnationen tog fart på Allarpsområdet. Men det var då, det. I dag är säljs bostadsmarken i Allarp på löpande band. Och exploatören Expendo har utsetts till årets företag i Laholm.
– Hedrande. Det visar att vi gjort något rätt, säger förgrundsfiguren Gudjon Halldorsson.

ANNONS
LocationAllarp||

Idén att bygga ett samhälle på de vattensjuka åkrarna i Allarp presenterades 2007. Satsningen var så stor att långt ifrån alla trodde att det isländska byggkonsortiet skulle kunna förverkliga den.

Laholmspartisten Bertil Johansson var så skeptisk att han kallade Expendo för ett ”brevlådeföretag” år 2009.

Då fanns småstaden Allarp bara på ritbordet. Det första huset byggdes först 2014. Men sedan dess har det bara snurrat fortare.

När Offensiva Laholm under Guldveckan utsåg Expendo till årets företag motiverades det med att ”under 2020 såldes lika många tomter som tidigare år tillsammans”.

LÄS MER:Guldprofilerna fick fick dela på utmärkelsen

Expendo och Allarp går som tåget

Det går bra nu, bekräftar koncernens vd Gudjon Halldorsson.

ANNONS

– I början av 2020 hade vi sålt så gott som all mark i etapp 1. Vi öppnade för etapp 2 i april, och under året sålde vi i princip allt i etapp 2 också, säger han på telefon från Island.

Byggen, byggen, byggen. Efter en trög start kom byggnationerna i gång och sedan dess har maskinerna aldrig tystnat. Som synes på den nytagna drönarbilden har växer Allarp fram kontinuerligt och förutom bostäder kan orten i dag ståta med förskola, , vårdcentral, äldreboende (förvisso hittills tomt) och bankkontor.
Byggen, byggen, byggen. Efter en trög start kom byggnationerna i gång och sedan dess har maskinerna aldrig tystnat. Som synes på den nytagna drönarbilden har växer Allarp fram kontinuerligt och förutom bostäder kan orten i dag ståta med förskola, , vårdcentral, äldreboende (förvisso hittills tomt) och bankkontor. Bild: Danfors fastighetsförmedling

Själv har han fått följa utvecklingen på distans. Han hyllar byggföretaget Jonab och fastighetsförmedlaren Danfors som skött ruljansen på plats.

– På grund av pandemin har jag inte varit i Sverige sedan februari förra året. Innan dess reste jag 25–30 gånger per år. Så årets företagare har suttit hemma hela året. Men nu är det nära, jag hoppas åka till Allarp första veckan i juni och ser fram emot att få komma till Sverige på sommaren, säger Gudjon Halldorsson.

Det som är på gång nu är dels det som har kallats Fjärilstorget mitt i Allarp. Exakt hur det ska utformas är inte klart än. Sedan väntar Allarps tredje och sista etapp.

Sista etappen påbörjas i höst

– Etapp 3 kommer att öppnas för försäljning till hösten. De första två etapperna får uppskattningsvis 1 000 invånare. När alla tre är avslutade bor där 1 400 personer, säger Gudjon Halldorsson.

Nu har det under en lång tid varit ett intensivt byggande på Allarp. När blir det så att säga lugn och ro där?

ANNONS

– Jo, man har tänkt ”tar det aldrig slut?” Men nu är det sex år sedan det första huset byggdes. Och jag tror att den sista byggnaden står där inom sex år.

Totalt räknar han med att hela Allarp går loss på tre miljarder kronor. Men då menar han inte att Expendo investerat så mycket.

– För tio år sedan var det någon som skrev ”Islänningen investerar två miljarder”. Så är det inte. Vad vi menar är att när allt är färdigbyggt blir den totala investeringen i området tre miljarder. Om du köper en lägenhet i Allarp för en summa räknas den in.

– Men ser man det från kommunens synvinkel kommer det att ha investerats tre miljarder i Allarp. Och det är en stor investering i en liten kommun.

”Folk tyckte vi var helgalna”

Hur kom det sig då att Allarp, en betesmark i södra Halland, blev så isländskt präglat?

– En ren slump egentligen. Det satt två herrar i pensionsåldern i Simrishamn, en svensk och en islänning, och funderade på om de kanske kunde bygga en seniorstad. De körde runt svenska kusten och fastnade för den här plätten i Allarp.

– Jag fick i uppdrag att titta på det och jag såg en jättestor potential. Folk tyckte vi var halvgalna eller helgalna. Men jag tror att jag såg det med andra ögon än de lokala. Jag råkade vara rätt person på rätt plats. Sedan behövdes det förstås pengar och det var egentligen där den isländska kopplingen kom in, säger Gudjon Halldorsson.

ANNONS

Simrishamnsföretaget Expendo köpte marken 2007 och Halldorsson fick bli vd för att förverkliga byggvisionen. Efter 14 år skönjer nu 58-åringen slutet på ”äventyret”, som han kallar projektet.

– Jag har ingen annan avsikt än att följa detta till slut. På vägen hittar jag säkert på något annat för att se till att jag inte behöver sitta ner mer än jag nödvändigtvis behöver.

Och hur känns det att leda Årets företag?

– Jag känner mig hedrad av det. Det var väldigt roligt. Extra roligt eftersom det är ett så stort projekt. Vi har gjort det här tillsammans med väldigt duktiga medarbetare där många har varit kraftigt delaktiga i att göra det möjligt. Det är en utmärkelse som visar att vi gjort något rätt, säger Gudjon Halldorsson.

ANNONS