Hassbjers forne kompanjon säljer för 100 miljoner
Sedan HMS börsintroducerades 2007 har vd Staffan Dahlström inte rört sitt aktieinnehav förrän nu. Bild: Roger Larsson

HMS-vd sålde aktier för 100 miljoner

HMS näst störste ägare, vd Staffan Dahlström, har sålt aktier i bolaget för 100 miljoner kronor. I en kommentar till nyhetsbyrån Direkt, som bevakar den svenska finansmarknaden, kallar han försäljningen ”en mindre korrigering”.
– Jag tycker inte det här har något större nyhetsvärde, så det finns inget mer att snacka om detta, säger han till HP.

ANNONS
|

HP skrev i maj 2018 om att aktiekursen för HMS Networks hade fördubblats på ett och ett halvt år – och att det gjorde att Staffan Dahlström med sitt aktieinnehav blev Halmstads förste officielle miljardär.

I intervjun ville han gärna prata om bolagets framgångar, men inget om sin egen ekonomi eller sitt privatliv. När frågan om värdet på hans aktieinnehav kom upp läste han till och med innantill från en text som han förberett inför mötet med HP.

– Det är värden som realiseras först om jag säljer mina aktier, men som vd kan jag i praktiken inte sälja eftersom det skulle skapa oro på aktiemarknaden, läste han upp och fortsatte:

ANNONS

– Det skulle verka som om jag inte tror på bolaget framöver, men det gör jag verkligen.

LÄS MER:Han är förste miljardären i Halmstad

Nu har dock Staffan Dahlström sålt HMS-aktier för 100 miljoner kronor. Enligt insynsregistret skedde transaktionen utanför börsen, före årsskiftet, och bestod av 400 000 aktier som såldes till kursen 250 kronor.

Märkbart irriterad

Den sålda posten mäklades av SEB, men det framgår inte vem köparen var. Att döma av att pensionsbolaget AMF i samma veva ökade sitt innehav i HMS med 300 000 aktier är det dock en kvalificerad gissning att lejonparten av Dahlströms försäljning gick dit.

Klart är i alla fall att Staffan Dahlström själv inte vill säga något om det. Han har varit anställd i HMS sedan 1989 – året efter Nicolas Hassbjer startade Hassbjer Micro Systems utifrån sitt examensarbete på Högskolan i Halmstad – och han efterträdde Hassbjer som vd 2009.

Det är korrekt att jag har sålt, men jag tycker inte att det finns något mer att säga om det.

När HP nu ringer upp Staffan Dahlström och frågar hur det kommer sig att han sålt aktier i HMS låter han märkbart irriterad.

– Som vd uttalar jag mig gärna om bolagets verksamhet, det är mitt jobb, men nu frågar du om mig som privatperson.

Men du inser väl att det har ett nyhetsvärde när en vd i ett börsnoterat bolag säljer av aktier för 100 miljoner kronor i företaget?

ANNONS

– Det är korrekt att jag har sålt, men jag tycker inte att det finns något mer att säga om det än det uttalande jag gjort till nyhetsbyrån Direkt.

Hur ser du då på det du tidigare sagt om att det skulle skapa oro på börsen om du säljer aktier i HMS?

– Det har jag ingen uppfattning om.

HMS vd har aktier för 1,7 miljarder kronor
Efter försäljningen har Staffan Dahlström fortfarande aktier i HMS för 1,7 miljarder kronor. Bild: Benjamin Andreasson

För nyhetsbyrån Direkt, som bevakar den svenska finansmarknaden, har han kallat affären ”en mindre korrigering”.

För gemene man kan det låta konstigt, med tanke på hur många miljoner kronor det handlar om, men ser man till hans totala innehav är beskrivningen mer logisk.

Efter Göteborgsfamiljen Douglas investmentbolag Latour, som äger drygt en fjärdedel av HMS, är Staffan Dahlström fortfarande bolagets näst störste ägare. Hans försäljning gjorde bara att hans ägarandel minskade från 13,8 procent till 13,0.

”En engångshändelse”

”Jag har varit verksam i bolaget i trettio år och har inte sålt några aktier sedan noteringen 2007. Jag kände att var dags att göra. Det är ingen indikation på att jag tänker sälja mer, detta var en engångshändelse”, förklarade Staffan Dahlström för nyhetsbyrån Direkt.

Efter försäljningen äger han 6,1 miljoner aktier i HMS. Sedan HP skrev om all-time-high i maj 2018, då aktiekursen låg på 155 kronor, har den stigit med 80 procent på drygt två och ett halvt år.

ANNONS
HMS ställde in aktieutdelning 2020
Staffan Dahlström fick 11,7 miljoner kronor i aktieutdelning under 2019, men på grund av osäkerheten kring coronaviruset ställde HMS in utdelningen 2020. Bild: Jari Välitalo

– Jag har inget bra svar på varför kursen fortsätter stiga så mycket. Resultatmässigt har vi inte ökat lika mycket, men förmodligen har den låga räntan bidragit till att investerarna uppvärderat så många svenska bolag det senaste året, säger Staffan Dahlström nu till HP.

Hassbjer sålde 2013

På tisdagen nåddes ett nytt all-time-high, när HMS-aktien handlades för över 280 kronor, vilket gör att Staffan Dahlströms återstående aktier är värda omkring 1,7 miljarder kronor.

Hassbjers forne kompanjon säljer för 100 miljoner
Staffan Dahlström jobbade många år ihop med grundaren av HMS, Nicolas Hassbjer. Bild: Staffan Sjöberg

När grundaren Nicolas Hassbjer 2013 sålde merparten av sitt aktieinnehav fick han 130 miljoner kronor för det. I dag hade de aktierna varit värda mer än det tiodubbla – över 1,3 miljarder kronor.

LÄS MER:Grundaren grämer sig inte över tidig försäljning

– Uppenbarligen är det lockande för börsen att vi har en fot inom klassisk verkstadsindustri och en inom it-världen. Investerarna vet att vi tuffar på och levererar år efter år, säger Staffan Dahlström, som den här månaden fyller 54 år.

Utdelning ställdes in

Enligt den senaste årsredovisningen fick han 2019 en lön av HMS på drygt 4,6 miljoner kronor. Utöver detta fick han 11,7 miljoner kronor i utdelning på sina aktier i bolaget.

På grund av det osäkra läget med coronaviruset ställdes dock 2020 års aktieutdelning in i våras.

Har HMS förlorat mycket på pandemin?

– Nej, faktiskt är lönsamheten intakt. Det blev ett rejält hack i kurvan under första halvåret, men nu är vi inte långt ifrån försäljningsnivån vi hade innan coronaviruset slog till. Många av våra kunder inom konsumtionsindustrin, exempelvis sådana som håller på med mat och dryck, har gått relativt opåverkade genom krisen.

ANNONS

– Undantaget har varit några av våra bolag som är verksamma i Belgien och Spanien, som lidit av stora nedstängningar och att många medarbetare blivit sjuka. I övrigt har det rullat på bra, samtidigt som kostnaderna minskat med många miljoner kronor när mässor ställts in och vi sparat in på affärsresor.

Produktchef slutar

Under måndagen gick HMS ut med ett pressmeddelande om att produktchefen (chief product officer) Timo van’t Hoff sagt upp sig. Han sitter i HMS koncernledning och kom för drygt tre år sedan från posten som vd för Volvo Car Retails Solutions.

LÄS MER:HMS förvärvar majoritet i holländskt bolag

Den 3 februari kommer HMS med sin bokslutsrapport.

HMS Networks grundades 1988 i Halmstad och är en global leverantör av kommunikationsteknologi inom industriell automation.

Mjukvaran används i industriella maskiner som robotar, sensorer, generatorer och motorer.

Dessutom har HMS en stor exponering mot trender som IIoT (Industrial Internet of Things) och digitalisering i allmänhet.

Numera säger företaget att förkortningen HMS står för Hardware Meets Software.

Företaget har kontor i 16 länder och har över 600 anställda. Huvudkontoret ligger i Halmstad.

2019 var omsättningen 1 519 miljoner kronor och vinsten 243 miljoner kronor.

ANNONS