Staffan Dahlström på HMS kan vara nöjd med aktieutvecklingen.
Staffan Dahlström, vd för HMS, kan vara nöjd med både bolagets och det egna aktieinnehavets utveckling. Enda motgångarna handlar om ogynnsamma valutakurser samt ökade inköpspriser och längre leveranstider för komponenter.

HMS nya rekord gör vd till dubbel miljardär

Det tog Staffan Dahlström 51 år att få ihop sin första miljard. Den andra tog bara tre år. Som vd för HMS kan han konstatera att försäljningen återhämtat sig snabbare än väntat efter pandemin – och att bolagets börskurs fortsätter att nå nya rekordnivåer.

ANNONS
LocationHalmstad||

Nyligen presenterade HMS Networks, som har huvudkontor i Halmstad, en rapport för första kvartalet 2021 som bland annat visar hur efterfrågan på företagets produkter ökar. Kvartalets orderingång uppgick till 565 miljoner kronor, vilket är 41 procent mer än motsvarande kvartal förra året.

Även försäljningen ökar. Första kvartalet i år låg den på 455 miljoner kronor, vilket är 26 procent mer än motsvarande kvartal förra året.

Återhämtning efter pandemikris

Den främsta förklaringen till de fina siffrorna är att huvudmarknaderna för HMS har fortsatt att återhämta sig efter den kris som världsekonomin drabbades av när pandemin slog till.

LÄS MER:HMS står starkt mitt i coronakrisen

Exempelvis har den tyska bilindustrin köpt många så kallade Anybus-produkter – som kopplar upp maskiner och apparater till industriella nätverk – i samband med investeringar i elbilsproduktion. I Asien satsas det också stort på Anybus till robot- och vindkraftsindustrin.

ANNONS

Enda motgångarna – i form av ogynnsamma valutakurser samt ökade inköpspriser och längre leveranstider för komponenter – hindrar inte första kvartalets rörelseresultat att slå nya rekord. Vinsten ligger på 114 miljoner kronor, vilket är 70 procent mer än motsvarande kvartal förra året.

Siffrorna gillas uppenbarligen av den så kallade marknaden. Ända sedan HMS-aktien introducerades på Stockholmsbörsen 2007 har kursen gått stadigt uppåt – först sakta och säkert, men på senare år mer som en raket.

Halmstads förste miljardär

För vd Staffan Dahlström själv innebar det våren 2018, när aktiekursen nådde nytt all-time-high med kursen 155 kronor, att hans aktieinnehav blev värt mer än en miljard kronor.

LÄS MER:Han är förste miljardären i Halmstad

När HP då ville göra en intervju, med anledning av att han blivit Halmstads förste officielle miljardär, ville han dock inte prata om sin privata ekonomi.

Staffan Dahlströms HMS går som tåget.
HMS, där Staffan Dahlström varit verksam sedan 1989 och varit vd sedan 2009, går som tåget. På drygt ett år har aktiekursen stigit med nästan 250 procent. Bild: Jari Välitalo

– För egen del är det värden som realiseras först om jag säljer mina aktier, men som vd kan jag i praktiken inte sälja eftersom det skulle skapa oro på aktiemarknaden, läste han då upp från en text han förberett.

Gjorde ”mindre korrigering”

Men i vintras gjorde han faktiskt just det, som han sade att han inte kunde göra.

För första gången sålde han aktier i HMS.

LÄS MER:HMS-vd sålde aktier för 100 miljoner

Fast trots att det handlade om aktier för 100 miljoner kronor kallade han bara försäljningen en ”mindre korrigering”.

ANNONS

– Jag tycker inte det här har något större nyhetsvärde, så det finns inget mer att snacka om detta, förklarade Staffan Dahlström för HP i januari i år.

Och rent matematiskt har han förstås rätt i att de 400 000 aktier han sålde till en kurs på 250 kronor bara rörde sig om en mindre korrigering, med tanke på att han har kvar 6,1 miljoner aktier i HMS.

Dubbel miljardär

Efter att de positiva kvartalssiffrorna för HMS presenterats i slutet av april nådde kursen i måndags ett nytt all-time-high på 380 kronor. Det innebar att värdet på Staffan Dahlströms kvarvarande aktier i början av den här veckan kom upp i över 2,3 miljarder kronor.

I mars förra året, när coronaviruset skapade panik på börsen, var aktiekursen nere på 106 kronor. Den som då hade is i magen och investerade i HMS har på ett drygt år kunnat se sina satsade pengar bli värda 3,5 gånger insatsen.

Vd för HMS fick ingen aktieutdelning 2020.
Staffan Dahlström, som här visar komponenter som används i produktionen på HMS, fick 11,7 miljoner kronor i aktieutdelning under 2019. På grund av osäkerheten kring pandemin ställde HMS in utdelningen 2020. Bild: Roger Larsson

Onsdagens slutkurs för HMS låg på 367 kronor, vilket gör att Dahlströms aktier är värda över 2,2 miljarder kronor. Och ska man lita på Nordea, som nyligen höjt sin riktkurs för HMS till 383 kronor, kommer värdet att fortsätta stiga.

Dahlström är med sin ägarandel på 13 procent näst störste ägare i HMS. Störst är Göteborgsfamiljen Douglas investmentboiag Latour, som äger drygt en fjärdedel av HMS.

ANNONS

Hassbjer gick miste om miljard

Nicolas Hassbjer, som grundade HMS 1988 och som ursprungligen hade lika många aktier i bolaget som Dahlström, sålde 2013 huvuddelen av dem för 130 miljoner kronor.

Hassbjer missade miljardvinst
Hade Nicolas Hassbjer inte sålt huvuddelen av sitt aktieinnehav i HMS 2013, hade han kunnat sälja aktierna för ytterligare 1,5 miljarder kronor i dag. Bild: Jari Välitalo

Hade han väntat till i dag skulle den posten i stället ha gett honom över 1,7 miljarder kronor. Huruvida Hassbjer har kvar några av de aktier han behöll går inte att se, eftersom han ägt dem via förvaltare.

LÄS MER:Grundaren grämer sig inte över tidig försäljning

HMS har enligt sin hemsida omkring 700 anställda, verksamhet i 16 länder och över 7 miljoner kunder.

Ännu en ny betydelse av HMS

Förkortningen HMS stod ursprungligen för Hassbjer Micro Systems, efter grundaren Nicolas Hassbjer, men företaget har senare ändrat betydelsen till Hardware Meets Software. Och på hemsidan står numera även vid punkten ”värderingar” att företaget satsar ”Heart, Mind and Soul (HMS)” i det de gör.

ANNONS