Hemma hos Mäklarhusets ägare på halländska Grimsholmen

Sedan 2004 driver hon Mäklarhuset i Falkenberg. Hallands Affärer hälsade på hemma hos Johanna Knutsson i det havsnära huset på Grimsholmen – och fick ett snack om livet som egenföretagare i en dynamisk bransch på köpet.

ANNONS
|

Det blåser aningen kallt utanför det röda båtmanstorpet på Grimsholmen strax söder om Falkenberg. Men lite kyliga vindar får man kanske räkna med om man vill bo så nära havet som Johanna Knutsson och hennes man Tuve gör.

LÄS MER:Huset från 1917 bjuder in till en helt unik tidsresa

Den röda torparlängan på ungefär 120 kvadrat med tillhörande uthus köpte de 2014. Huset är byggt någon gång på 1800-talet, men har blivit tillbyggt och ombyggt flera gånger. Tomten är rejäl, ungefär 3500 kvadrat.

– Vi blev förälskade i platsen direkt. Det är närheten till havet och de vackra omgivningarna som gör det. Det finns mycket charm i gamla hus, berättar Johanna.

ANNONS

LÄS MER:Anneli Andelén trivs i sitt sommarhus i närheten av Ullared

Huset var inte i bästa skick när de köpte det och Johanna och hennes man Tuve har renoverat lite till och från under åren som gått. Men mycket jobb återstår. En hel del känns fortfarande omodernt, om än väldigt mysigt och hemtrevligt. En kakelugn och en öppen spis finns, möblemanget består av en blandning av nytt och gammalt, allmoge och modernt. Fönstren är i gammal stil med spröjs. Var man än tittar ut ser man hav och grönska, natur och vackra vidder.

– Vyerna är fantastiska, men huset känns inte riktigt som vår stil ändå invändigt. Det är lite mörkt och trångt. Blir vi kvar vill jag göra det ljusare och luftigare.

Bild: Håkan Johansson

Har ett till boende på Nissastrand

Makarna Knutsson har även en lägenhet på Nissastrand i Halmstad – och har i nuläget inte riktigt bestämt vilket boende de ska satsa på.

– Men ska vi stanna här på Grimsholmen finns det mycket vi vill göra. Huset har potential. Min man är i byggsektorn och vet vad han gör, men det skulle krävas mycket arbete.

Johanna har varit i mäklarbranschen i stort sett hela sitt vuxna liv. Direkt efter gymnasiet hade hon en praktikplats på Falkenbergs revisionsbyrå och fick genom det jobbet kontakt med företaget som på den tiden hette ”Mäklartjänst Ottosson och Gudmundsson” – och som hon några år senare skulle ta över helt och hållet.

ANNONS

– Jag jobbade lite extra där och i slutet av 90-talet fick jag jobb som assistent på Mäklartjänst. Jag lärde mig oerhört mycket om yrket under de åren.

Vid millennieskiftet blev Mäklartjänst i Falkenberg Mäklarhuset i Falkenberg. Fyra år senare tog Johanna över driften och startade ett eget aktiebolag. I samma veva utbildade hon sig till mäklare. Sedan dess har det varit fullt ös. Omsättningen har tredubblats och i dag har hon tre anställda, plus en till på väg in.

– Det har varit fantastiskt roligt och jag har byggt upp en stabil kundkrets under åren som gått. Samtidigt vill jag inte sticka under stol med att det har varit oerhört mycket jobb.

Att vara del av en kedja istället för att fungera som en fristående firma har flera fördelar.

– Även om vi betalar för att få använda namnet Mäklarhuset vinner vi mycket på det, med gemensam marknadsföring och så.

”Har inte alltid varit närvarande”

Johanna berättar att livet som egenföretagare innebär att du aldrig blir helt ledig. Mobilen och datorn är ständigt igång och hon vill alltid finnas där för kunderna.

– Det är klart att familjelivet har blivit lidande. Vi har två barn som är vuxna i dag och ibland har jag känt lite dåligt samvete. Jag har inte alltid varit helt närvarande. Det är en svår balansgång.

ANNONS

Har du någonsin blivit utbränd?

– Aldrig så att jag har hamnat på soffan, om man uttrycker sig så. Men visst har det varit nära några gånger. I dag har jag lärt mig att skapa en bättre balans, ju äldre jag blir desto enklare har det blivit.

Hur då?

– Mycket handlar om att försöka stänga av jobbet när man är ledig, att verkligen vara med familjen när man är det och inte tänka på annat. Dessutom har jag börjat lägga ut lönehantering och bokföring externt istället för att göra det själv. Det underlättar.

Bild: Håkan Johansson

En omväxlande bransch

Under de år Johanna varit aktiv i mäklarbranschen har hon hunnit vänja sig vid att det går upp och ner. Vissa månader säljer man bra, andra sämre. I det långa loppet jämnar det ut sig, men det gäller att vara ihärdig.

Som ny mäklare kan det vara extra tufft. Johanna säger att hon har sett många nya unga människor som kommer in i yrket och som tror att allt bara ska vara guld och gröna skogar på en gång.

– Så är det inte. Visst kan man tjäna mycket pengar, men det tar ofta ett tag. Man måste skapa sig ett namn först. Och det ligger mycket hårt jobb bakom.

ANNONS

Någon nedgång i och med coronapandemin har det inte blivit. Bostadsmarknaden verkar inte ha mattats av. När krisen kom i mars var det lite oroligt, men sedan har det mesta rullat på som vanligt.

– En del säljare och köpare var bekymrade då, men vi sa att det inte var någon mening med att vänta med affärerna. Ingen vet ändå hur det här slutar. Och det lyssnade de flesta på.

Johanna är uppvuxen på Västra gärdet i Falkenberg. Båda hennes föräldrar har varit aktiva i Företagarna, Sveriges största företagarorganisation. Hennes pappa drev tryckeri och hennes mamma var engagerad inom kyrkan och Röda Korset. På något undermedvetet plan har Johannas yrkesval kanske påverkats av att hennes pappa var egenföretagare.

– Fast samtidigt avskräckte det lite också. Pappa var ju aldrig helt ledig, och som barn var det inte alltid så lätt när han var frånvarande. Men man visste inget annat heller, säger hon och fortsätter:

– Men visst är det lite paradoxalt. Att man nu gjort samma sak mot sina egna barn... men så blir det kanske ofta.

Vackra vyer på Grimsholmen.
Vackra vyer på Grimsholmen. Bild: Håkan Johansson

Positiv stämning i Falkenberg

Johanna är numera aktiv i Näringslivet Falkenbergs styrelse, en företagarorganisation med 550 medlemmar som jobbar för att skapa ett starkt företagsklimat på orten.

ANNONS

– Vi har bildat ett gott nätverk som gemensamt kan påverka och engagera. Jag tycker att det är en positiv stämning i Falkenberg, jag har alltid känt att det här är en bra plats att vara företagare på.

Under det nästan kvarts sekel Johanna varit i mäklarbranschen har mycket förändrats. För det första har konkurrensen hårdnat. Mäklarna är fler i dag, och det gäller att hålla i sina kunder, att synas och att ta plats. Dessutom har själva säljprocessen blivit mer avancerad. De flesta vill styla sina hem i dag, och mycket pengar läggs på proffsig fotografering inför en försäljning.

– Min bild är att man tjänar på styling, även i småstäder. Första intrycket är oerhört viktigt, för varje grej vi städar undan eller stylar brukar jag säga att det handlar om tusenlappar på slutpriset.

Att lägga ut kommande objekt på den egna hemsidan och i sociala medier är ytterligare en trend, liksom att en del affärer görs redan före visning.

– Sociala medier har betytt jättemycket. Där kan vi marknadsföra objekt på ett helt nytt sätt.

På frågan om vad som är det bästa med jobbet kommer svaret snabbt: Det handlar om alla möten med människor, om känslan när både köpare och säljare blir nöjda. Och sen finns det kanske som i många yrken en liten vinnarinstinkt där också, en känsla av välbefinnande när något blir sålt till bra pris. Att påstå att man som egenföretagare inte får en kick när en bra affär går i lås vore nog att ljuga:

ANNONS

– Ja, senast igår kväll gick en riktigt bra affär i lås. Då drog jag på Tina Turners ”Simply The Best” riktigt högt här hemma, haha. Känslan går aldrig över, hur länge man än jobbat med att sälja bostäder.

Bild: Håkan Johansson

Fakta: Johanna Knutsson

Ålder: 49 år.

Familj: Barnen Jonatan, 23, och Annie, 21, samt maken Tuve. Jonatan läser ekonomi i Västerås och Annie läser ekonomi i Göteborg. Tuve jobbar på MTA Bygg och Anläggning.

Bor: Hus på Grimsholmen utanför Falkenberg och lägenhet på Nissastrand i Halmstad.

Gör: Driver Mäklarhuset i Falkenberg.

Det bästa med att vara egenföretagare: ”Friheten.”

Det sämsta med att vara egenföretagare: ”Att man på samma gång aldrig är helt fri, man är ju aldrig helt ledig.”

Beskriv dig själv med tre ord: ”Positiv, snäll och intresserad.”

Tankar inför hösten som företagare: ”Nu när jag lagt ut bokföring och löneadministration externt ser jag fram emot att kunna fokusera mer på att sälja, jag känner mig riktigt sugen på det. Det administrativa har tagit mycket tid innan.”

ANNONS