Halmstad rasar i företagsrankningen

I årets rankning av företagsklimatet i de svenska kommunerna rasar Halmstad 87 placeringar, från den bättre halvan till den sämre. Det är den sämsta placeringen sedan mätningarna började.

ANNONS
LocationHalmstad||

Varje år undersöker Svenskt Näringsliv företagsklimatet i landets 290 kommuner och rankar dem efter var det är bäst att starta och driva företag. Genom enkäter till företagare över hela landet och statistik betygssätts kommunerna i bland annat infrastruktur, kommunpolitikernas attityder, service och tillgång till kompetens.

I år placerade sig Halmstads kommun på plats 204, ett stort tapp från förra årets placering på plats 117.

– Det är en allvarlig situation, företagen i Halmstad behöver trivas bättre och ha bättre villkor för att kunna växa. I slutändan handlar det dels om jobb men också om förutsättningarna för kommunens välfärd, säger Kristian Ryberg som är Svenskt Näringslivs regionchef i Halland.

ANNONS

Företagen känner inte av insatserna

Kommunerna rankas också efter olika faktorer utefter enkätsvaren från företagarna i kommunen. När det gäller kategorierna service och bemötande samt dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare ligger Halmstad ännu längre ner på listan, på plats 267.

– Halmstad har gjort ett bra arbete med att ta fram strategier och man har som målsättning att ha Sveriges bästa företagsklimat på sikt. Det man inte lyckas med är att få ut det i kommunens verksamheter. Företagarna märker inte av det i sin vardag, säger Kristian Ryberg.

– Det är ett bekymmer i sig som handlar mycket om kommunikation, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) och fortsätter:

– Vi är väl medvetna om att det finns stora önskemål om förbättringar inom bygglovssidan. I våra egna mätningar har vi sett en svag förändring uppåt. Det tyder att det börjar märkas men vi har långt kvar.

Välkända frågor för kommunen

Resultatet i undersökningen är ett viktigt verktyg för framtida arbete säger Lina Siljegård, tillväxt- och utvecklingsdirektör på Halmstads kommun. Enligt henne är kommunen väl medvetna om de problem som företagarna lyfte.

– Man ville ha snabbare handläggning och en av våra viktigaste prioriteringar är att lyfta vår företagsservice. Det ska vara enkelt att komma i kontakt med kommunen. Där gör vi en jätteomorganisering för att möta detta. Allt vi gör är för att nå långsiktigt hållbara lösningar, säger hon.

ANNONS

Totalt sett svarar företagarna att företagsklimatet i Halmstad har blivit sämre, vad har ni inte lyckats med?

– 80 procent tycker att det har blivit bättre eller är oförändrat enligt frågan de fick. Sen kan man gå vidare och se vad vi behöver fokusera vidare på. Det är där jag ser att vi har en förbättringsresa kvar att göra. Att förbättra vår förståelse för företagandet, det jobbar vi på. De vill ha en bättre dialog mellan företagare och kommunen. Den är vi på också, säger Lina Siljegård.

Jonas Bergman håller inte riktigt med företagarna om att företagsklimatet i kommunen blivit sämre. Han poängterar också att det i årets enkätundersökning tagits bort frågor som Halmstad tidigare fått bättre betyg i och som nu bytts ut mot områden som Halmstad är sämre på.

– Man kan aldrig ta ifrån någon deras upplevelse. Vi vet var problemet ligger och är mitt uppe i en stor omstrukturering för att lösa de problem som är kända sedan flera år tillbaka. Jag har förståelse om att det under resans gång kan uppstå nya brister, säger han.

Halmstad sjunker i rankningen på alla faktorer i enkäten. Vad är det som inte har fungerat?

– Det som väger tyngst är attitydfrågorna och det tar tid att förändra. Vi gör stora utbildningsinsatser, framförallt inom myndighetsutövningen med det ska genomsyra all kommunal verksamhet. Den typen av attityder tar tid att förändra, säger Jonas Bergman.

ANNONS

Mål att vara bäst

Det Halmstad kan trösta sig med är att företagsklimatet i landets kommuner totalt har försämrats något. Förra året var det genomsnittliga betyget rekordhögt, i år är det lägre. Halmstad står för det största tappet bland de Halländska kommunerna, men även Hylte och Kungsbacka tappar placeringar. Laholm och Varberg klättrar medan Falkenberg ligger stadigt på topp-tio-listan precis som förra året.

– Vi har ett fullmäktigemål som pekar ut en jättetydlig ambition, vi ska sträva efter att ha Sveriges bästa företagsklimat. Det är ett långsiktigt arbete och vi gör omfattande förändringar, man får räkna med att det tar ett antal år innan man börjar känna förändringarna men målsättningen är glasklar, säger Lina Siljegård.

Är det ett genomförbart mål?

– Det är definitivt genomförbart. Men det är inte ett likhetstecken på att vi ligger på rankingposition ett i mätningen, säger hon.

LÄS MER:Halmstad tappar i företagsrankning

Rankning i företagsklimat i de Halländska kommunerna 2020

Falkenberg: 8

Varberg: 84 (+11)

Laholm: 93 (+7)

Kungsbacka: 119 (-29)

Hylte: 163 (-21)

Halmstad: 204 (-87)

Källa: Svenskt Näringsliv

ANNONS