Hallands resebyråer går på knäna: ”Vi har inga, absolut inga, intäkter”

Resandet har tvärstannat. Ett faktum som gör att flera resebyråer i Halland bokstavligt talat går på knäna. Men det finns också ett antal specialresebyråer som än så länge klarar sig hyfsat.

ANNONS
|

– Det är fullständig katastrof. Svenska resebyråföreningen försöker få regeringen att förstå att ett aktivt stöd är det som behövs i vår bransch. Annars riskerar hela branschen att försvinna, säger Catarina Fälth, affärsresesäljare på Big Travel i Varberg.

Alla de byråer vi talat med har på olika sätt och i olika utsträckning använt sig av det permitteringsstöd regeringen skapat för att företag ska kunna härda ut och komma igen på andra sidan krisen. En extra omständighet är att resebyråbranschen precis som en del andra branscher befann sig i en strukturomvandlingsfas redan innan pandemin slog till med full kraft. Allt fler bokar allt mer på egen hand via nätet och resebyråerna har, som så många andra, tvingats anpassa både utbud och kostym efter de förutsättningarna. Det är bland annat därför som Resias butik i Halmstad stängt igen.

ANNONS

– Det var ett beslut vi fattade redan i oktober. Då valde vi att stänga ned kontoret där för att satsa på butiken i Varberg istället, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia.

Bo Jakobsson.
Bo Jakobsson. Bild: Resia

Big Travel befinner sig i samma situation och ser ungefär samma utveckling. Också de har stängt sitt kontor i Halmstad sedan tidigare, och i januari beslutade de sig för att bara satsa på företagskunder. Men just nu handlar det inte bara om branschens omstrukturering. Just nu, i och med de resestopp som fortfarande finns i stora delar av världen, är krisen akut.

– Vi har inga, absolut inga, intäkter, utan bara en massa utgifter eftersom vi enligt paketreselagen måste betala tillbaka pengar till våra resenärer – samtidigt som flygbolagen håller inne de pengar vi betalat till dem, säger Catarina Fälth på Big Travel.

På samma sätt ser det ut för Ticket.

– Just nu känns läget rätt hopplöst, säger Ingela Svensson, säljchef Ticket Halmstad.

Ingela Svensson.
Ingela Svensson.

Men trots den ganska dystra bilden verkar små, nischade resebyråer ha klarat sig något bättre än så länge. En av dem är Sydamerikaexperten med säte i Halmstad. De hade sådan tur att deras högsäsong var i stort sett avklarad innan bromsen slog till.

ANNONS

– Vi har normalt sett ingen större försäljning under den här tiden. Vår säsong varar huvudsakligen mellan oktober och mars, säger vd Björn Larsson.

Björn Larsson.
Björn Larsson. Bild: Privat

Men viss problematik har viruset ställt till med också för dem. Dels har de tvingats om- och avboka ett antal resor. Dessutom hade de mycket jobb med att få hem ett antal resenärer som satt fast på sin destination.

– Men nu är alla hemma igen, säger Björn Larsson.

Om pandemin viker undan och världen återigen öppnar upp, då tror han att Sydamerikaexperten kan komma ganska helskinnade ur krisen. Inte minst eftersom deras nisch handlar om att boka skräddarsydda resor med många speciallösningar.

– Vi har inte speciellt höga fasta kostnader, så vi klarar oss ett tag till. Men det är klart – om det inte kommer igång till hösten, då blir det kännbart.

Golf Joy Travel, en liten resebyrå i Halmstad som är specialiserad på golf, har ett liknande utgångsläge. I och för sig spolierades en stor del av deras säsong eftersom vårmånaderna är deras peak. Men om världen repar sig då tror de ändå att de kan klara sig hyfsat.

– Det är tuffa tider. Vår omsättning har mer än halverats under de två månader det här varat. Men vi har hållit på i mer än 20 år så vi har sparat en del i ladorna. Någon akut likviditetskris är det inte ännu, säger Marcus Wephton.

ANNONS
Markus Wephton.
Markus Wephton.

Frågan nu är förstås vad som händer framöver. När öppnar världen? Vilka flygbolag kommer att finnas kvar? Och vågar folk resa? Många frågor, en hel del spekulationer, men egentligen inga svar. Bo Jakobsson på Resia tror att det kommer att ta tid innan vi är tillbaka där vi var.

– Om resebranschen har hämtat sig såpass att vi är tillbaka på något som liknar normaltillstånd före nästa sommar, då tror jag att vi får vara nöjda.

Han menar att det är många parametrar som måste uppfyllas innan folk reser igen. Dels måste man känna sig trygg nog att våga åka. Trygg med att inte riskera att dra på sig allvarlig sjukdom på vägen, men också trygg med att inte bli strandsatt någonstans ute i världen utan möjlighet att komma hem. Men det är inte det enda bekymret. Bo Jakobsson menar att det dessutom är en ganska lång startsträcka innan flygplanen åter surrar som vanligt i luften.

Det är inte så länge sedan en bilsemester igenom Europa var det bästa du kunde göra.

– Jag tror att det här kommer att förändra vårt sätt att resa i grunden. Det kan handla om alltifrån medvetenhet om att resan ska vara socialt hållbar till val av destinationer och transportsätt.

Om han får sia så tror han att resor inom Europa kommer att bli vardag igen snabbare än resor över hela världen. Inte minst eftersom vi inte vill vara allt för långt hemifrån om världen plötsligt skulle stänga ned igen.

ANNONS

– Jag tror kanske inte att man vill sitta instängd i ett flygplan i tolv timmar i sträck, så jag tror att vi pratar Medelhavet och resor på två tre timmar.

– Nuvarande situation kan ju bli ett eldorado för att damma av bilsemestern igen. Det är inte så länge sedan en bilsemester igenom Europa var det bästa du kunde göra, säger Bo Jakobsson.

ANNONS