Gekåsanställa får nerdragen arbetstid efter stora förluster till följd av coronaviruset

I coronasmittans kölvatten kommer nedstängningar, varsel och förluster för företag. Gekås kurva pekar brant nedåt och trots att man inte har planer på att säga upp någon kan situationen leda till att anställda får gå ner i arbetstid.

ANNONS

Både januari och februari var rekordmånader för Gekås men i mars tappar varuhuset besökare varje dag. Trots att butiken inte omfattas av regeringens beslut att stoppa sammankomster med fler än 500 personer så gör oron för coronaviruset att kunderna håller sig hemma.

Försäljningen har minskat med 50 procent och företaget räknar med att tappa 50 miljoner kronor bara den här veckan. Effekterna syns tydligt i butiken och gångarna är sällsynt tomma. Rent krasst, säger Gekås vd Boris Lennerhov, så kräver halva försäljningen bara halva personalstyrkan.

– Men det är inte riktigt sant. Det är många som får andra arbetsuppgifter nu. Inköparna jobbar till exempel med att avboka varuflödena så vi inte får in för stora volymer, säger han.

ANNONS

Boris Lennerhov berättar också att Gekås fick in omkring 270 avbokningar av campingstugor och hotellrum bara under måndagen.

– Det har vi aldrig varit i närheten av tidigare. De som normalt jobbar med bokningar jobbar just nu i större utsträckning med avbokningar, säger han.

Stoppar rekrytering

Försäljningstappet och det minskade antalet besökare har lett till att Gekås nu stoppar rekryteringen av 300 säsongsanställningar för både våren och sommaren.

– Ja, för vi vet ju inte hur det går. En del säsongsanställda har redan kommit in, men de har korta kontrakt och jobbar bara två veckor till innan de får gå, säger Boris Lennerhov.

Anställda får gå ner till halvtid

Trots storförlusterna och rekryteringsstoppet finns inga planer på att säga upp personal. Gekås har ungefär 1200 fastanställda och som det ser ut nu behåller alla sina jobb.

– Vi hoppas ju att det här går över inom några veckor så att även säsongsanställda kan komma in när bilden förändrats, säger Boris Lennerhov.

I stället för att varsla kommer Gekås att fråga anställda om de kan gå ner i arbetstid.

– Vi ställer frågan till varje individ just nu. Staten täcker ju nu så man får 90 procent av lönen om man går ner till halvtid. Vi frågar alla och i nästa skede bestämmer vi vilka som ska ha nerdragen arbetstid. Allting utgår från vad verksamheten kräver, säger Boris Lennerhov.

ANNONS

Samtidigt vågar vd:n inte lova alltför mycket. Företagets siffror har försämrats snabbt och nya besked från regeringen och myndigheter kan förändra läget.

– Om regeringen säger imorgon att sådan här butiker måste stängas, då är det klart att vi kommer att behöva varsla, säger Boris Lennerhov.

"Känns som krig i fredstid"

Ola Conny Wallgren, känd från tv-serien Ullared, plockar upp varor på livsmedelsavdelningen. Han säger att han gör sitt bästa för att behålla lugnet även om han är orolig för hur både företagets och världens ekonomi påverkas av coronavirusets utbredning.

– Det känns lite som krig i fredstid. Men jag tänker att den här krisen kanske får oss att sätta värde på annat också. Själv stannar jag hemma efter jobbet och hälsar inte ens på mina barn. Jag är ju kanske lite extra utsatt i och med att man träffar mycket folk på jobbet. Jag hoppas att det här ska plana ut snart, säger han.

Gekås vd Boris Lennerhov är en av dem som inte fått mindre att göra sedan coronasmittan kom till Sverige, snarare tvärt om.

– När allt flyter på behövs inga chefer, men i sådana här stunder märks vilka som är bra ledare, säger han.

Känner du att du kan behålla lugnet eller är du orolig?

ANNONS

– Jag är inte överdrivet orolig. Jag har varit vd i trettio år och hanterat det mesta. Jag tycker mest att det är tråkigt att se varuhuset såhär tomt, det blir man inte särskilt upplyft av, säger han.

LÄS MER:Gekås väntas tappa miljoner i försäljning på grund av corona

LÄS MER:Anställda på Gekås får inte bära munskydd på jobbet

ANNONS