Han sumpade jobbet som vd på Gekås genom att bli oense med styrelsen. Nu går Jan Wallberg in som delägare i kaffeföretaget Rutasoka.
Han sumpade jobbet som vd på Gekås genom att bli oense med styrelsen. Nu går Jan Wallberg in som delägare i kaffeföretaget Rutasoka. Bild: Jonatan Bylars/Arkiv

Gekås förre vd på ny post


– Det som är kul med det här är det cirkulära arbetssättet. Att man låter en del gå tillbaka till kongolesiska bönder, säger Gekås förre vd Jan Wallberg som engagerat sig i kaffeföretaget Rutasoka Coffe.

ANNONS
|

Jan Wallberg fick lämna Gekås i slutet av 2017 efter tre år som vd och många år som ekonomichef. Han var inte överens med styrelsen om hur företaget skulle drivas så de gick skilda vägar.

Han bor i Göteborg numera men har sommarhus kvar i Falkenberg.

– Två av mina tre barn bor där så Falkenberg finns fortfarande kvar för mig även om jag hänger mest i Båstad på sommaren.

Han hyser inget agg mot Gekås för att han fick lämna vd-posten.

– Nej, jag önskar dem lycka till. Men jag inser att det är en ganska tuff period för dem i dessa tider.

ANNONS

Efter att han lämnade Gekås har han inte tagit några nya vd-jobb utan engagerat sig genom att ta olika styrelseuppdrag. Jan Wallberg sitter nu i tio bolagsstyrelser, varav sju som ordförande. Till exempel i Hemmakväll, Sätila of Sweden och Abecita.

Kaffe från Kongo

Senaste engagemanget är i Rutasoka Coffe där han går in som delägare och tar plats i styrelsen. Företaget startades för några år sedan och importerar dubbelcertifierat kaffe från Kongo. En del av omsättningen återinvesteras i hälsa och jordbruk via Rutasoka Foundation.

– Jag blev ihopkopplad med deras vd Rebu Burubwa för några år sedan och fastnade mycket för hans historia och den affärsmodellen.

Startade kvinnoklinik

Rebu Burubwa tvingades fly från sitt hemland Kongo efter oroligheter 2007. Han startade företaget tillsammans med sin sambo Stefanie Hedén för några år sedan. Rutasoka betyder gemenskap och ger sysselsättning åt tusentals kaffeodlare. En del av vinsten finansierar också en kvinnoklinik i Kongo som Rebu och Stefanie lät bygga 2017.

Bolaget mer än fördubblade omsättningen 2020. Deras kaffe lanseras i en av Sveriges ledande butikskedjor och är på gång i en rikstäckande restauranggrossist under våren.

– Vi köper kaffet från kongolesiska bönder och låter en del gå tillbaka. Att dricka en kopp gott kaffe och samtidigt bidra till en bättre värld känns väldigt rätt. Det går att göra skillnad i vardagen och bidra till att bekämpa fattigdom, menar Jan Wallberg.

ANNONS

Hur har pandemin påverkat de bolag du är engagerad i nu?

– Den går ju inte förbi obemärkt. Men de hänger med ganska hyfsat. Vi har ganska mycket webbhandel och påverkas inte alls lika mycket som Gekås.

ANNONS