Flera krogar kan tvingas stänga efter nya direktiven

Under onsdagen kom regeringens beslut om att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22.00. Flera nattklubbar i Halmstad kan tvingas stänga helt under tiden för restriktionerna.
– Vi kommer sannolikt att stänga, säger Errol Simsek som äger nattklubben Morfars.

ANNONS
|

Beslutet, som är tänkt att gälla från den 20 november till och med sista februari, innebär ett förbud mot sälja alkohol efter klockan 22.00. Dessutom måste restauranger, pubar och nattklubbar stänga 22.30.

Åtgärden är ett försök att stoppa smittspridningen av coronaviruset, men det slår också hårt mot många lokala aktörer inom krogbranschen.

– Vi har redan varit hårt drabbade och det här blir ytterligare ett slag, säger Errol Simsek, som äger nattklubben Morfars och baren Shotluckan.

LÄS MER:Krögarförening uppgiven efter regeringens alkoholförbud

Boom Boom Room tillfälligt stängt

Nattklubben Boom Boom Room har redan haft de stängt de två senaste veckorna.

– För oss blir det dock mer som att säga ”välkommen till klubben” till restaurangerna. Vi i nattklubbsbranschen har haft det så här länge. Vi blev utpekade som syndabockar redan i mars, säger Katarina Lund, delägare i Boom Boom Room.

ANNONS
Katarina Lund är delägare till Boom Boom Room. För henne kom inte förslaget som någon chock. ”Nattklubbarna har haft det så här länge” säger hon och syftar till att flera restriktioner riktats mot dem.
Katarina Lund är delägare till Boom Boom Room. För henne kom inte förslaget som någon chock. ”Nattklubbarna har haft det så här länge” säger hon och syftar till att flera restriktioner riktats mot dem. Bild: Arkiv

Errol Simsek tror att även Morfars kommer behöva stänga.

– Morfars kommer sannolikt stänga. Vi har haft öppet som restaurang med bordsservering men klubben är byggd för att man kommer upp senare på kvällen. Vi kommer inte kunna driva vidare den under de här reglerna, säger Simsek och fortsätter:

– Det känns självklart för jäkligt. Men samtidigt är en pandemi så givetvis kommer hälsan före allt annat. Att det drabbar vår verksamhet är olyckligt.

Errol Simsek berättar att det är ett tiotal tjänster som påverkas om nattklubben stänger.

Angående baren Shotluckan har man ännu inte tagit något beslut utan jobbar nu med en plan och strategi för kommande månader.

O’learys: ”En stor utmaning för oss”

Flera andra krogar som har öppet sent ser också tuffare tider framför sig efter det senaste beslutet.

– Det är självklart en stor utmaning för oss och hela branschen. Men man får vara ödmjuk och försöka ta det som det är, vi har följt alla restriktioner och gjort allt för att följa riktlinjer. Hela samhället måste ta ansvar, säger Johan Davidsson, platschef för O’Learys Halmstad och fortsätter:

– Det tråkiga för oss är när det går fina matcher sent på kvällen som vi inte längre har chans att visa. Det är synd.

ANNONS
Johan Davidsson, platschef O’Learys Halmstad.
Johan Davidsson, platschef O’Learys Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Hos The Fox And Anchor funderar man om det går att tidigarelägga kvällen för att kunna hålla i gång verksamheten.

– Många blev nog ganska paffa när beskedet kom – jag hade nog inte väntat att de skulle gå så hårt åt en specifik bransch. Beskedet är väldigt tufft för hela branschen men självklart förstår man varför, säger Mikael Andersson, som driver The Fox And Anchor och fortsätter:

– Jag tror ingen hade en åtgärdsplan för en sådan här händelse men man kanske kan tidigarelägga vissa saker och hitta på något att locka kunder tidigare på kvällen. Sedan vet man inte om folk kommer vilja gå ut över huvud taget.

Nattklubbarna hoppas att få stöd

För O’Learys och The Fox And Anchor som är öppna från tidig eftermiddag verkar dock inte stressen av beslutet vara lika stor som hos de renodlade nattklubbarna.

– Vi hoppas på någon form av stöd som gör att vi kan överleva och öppna längre fram. Annars blir det svårt, menar Errol Simsek och fortsätter:

– Jag kan ha förståelse för att man vill bromsa smittspridningen men jag vet inte om jag delar uppfattningen om att endast restauranger är den stora boven i dramat.

Katarina Lund undrar också varför just hennes bransch pekats ut.

ANNONS

– Vad nattklubbar har gjort som är så farligt vet jag inte. Jag förstår resonemanget att alkohol gör människor oaktsamma. Men tittar man då in i ett gym eller på Hallarna kan man undra – är alla skitfulla där? undrar Katarina och funderar kring om man inte borde stänga Systembolaget också om alkohol är den stora boven.

Hon konstaterar vidare att läget ”är vad det är” – men att ge upp, det skulle hon aldrig göra.

– Det är som att grannen skulle lämna sitt hus och sina nycklar och bara gå därifrån. Jag har investerat mycket pengar i det här och det är en affärsverksamhet som genererar arbetstillfällen och bidrar till statskassan. Jag ger aldrig upp, men jag har ingen spåkula som kan berätta för mig när det kommer vara över.

ANNONS