Företagarpar öppnar gårdsbutik med inriktning på viltkött

Det driftiga paret Jonas Carlsson och Caroline Engvall hade redan en kakelfirma och ett viltslakteri när de bestämde sig för att öppna en gårdsbutik.

ANNONS
LocationLångaryd||

Mitt ute på landet i Nissaryd, mellan Hyltebruk och Långaryd, har Jonas Carlsson och Caroline Engvall byggt upp sin verksamhet på Jonas släktgård. Förutom att de bor här, är den lantliga idyllen också utgångspunkt för deras företag: JC Kakelmäster och VJ Vilt Nissaryd. Det var genom den sistnämnda som Jonas för fem år sedan startade ett slakteri för vilt, där jägare och andra kunder kan lämna in djur för styckning.

– Vi ville kunna möta hela kedjan, från skott till tallrik. Det här är egentligen en hobby som blev mer än en hobby, berättar Jonas.

Väderberoende butik

I bakgrunden finns ett matintresse hos dem båda. Precis som i kakelfirman med 20 anställda sköter Caroline administration och personal. Hon har också hand om kassan i gårdsbutiken.

ANNONS

– På sikt är det ju detta vi vill jobba med på heltid. Inriktningen viltkött, i kombinaion med att vi är livsmedelsgodkända, är vi rätt ensamma om, säger Caroline, som kommer från Hestra och flyttade ihop med Jonas i Nissaryd för 13 år sedan.

– Vi har valt att stanna kvar i kommunen och ha vår verksamhet här i Nissaryd, tillägger Jonas.

Vi planerar att anordna vinprovningar, pizzakvällar, bröllop och 60-årskalas för att kunna erbjuda hela konceptet.

Öppettiderna styrs av säsong, men verksamheten är också väderberoende. Om det är fint väder gör fler utflykter till gårdsbutiker och då ökar chansen för att det blir grillning på kvällen.

– Då fyller vi upp kyldiskarna med grillkött. Vi har även smörgåsar med viltkött, men behöver ha andra alternativ eftersom alla inte äter grillkött, säger Jonas.

Viltkött blir till salami

Gårdsbutikens kock Sofie Andersson är ingen nybörjare. Hon har drivit Rydö Golfkrog förut och har lagat mat på Torups Gästis. I slakteriet, som ligger vägg i vägg med butiken, jobbar Michael Dargelis och Rasmus Gjerulf. Fokus ligger på älg, rådjur, dovhjort och vildsvin, men de styckar även tamgris och nöt.

Det finns en stor efterfrågan på förädlade viltprodukter som grillkorv, hamburgare, salami och ölkorvar med olika smaksättning.

– Det är mycket legotillverkning. Jägarna lämnar in kött och bestämmer själva korvsorter och smaker, säger Jonas.

ANNONS
Michael Dargelis jobbar i slakteriet och har bland annat hand om de rökta viltkorvarna.
Michael Dargelis jobbar i slakteriet och har bland annat hand om de rökta viltkorvarna. Bild: Isabel Bark

En stor del av byggnaden är gjord av återvunnet material från en ladugård och från rivningen av gamla Kattegattgymnasiet i Halmstad. Från skolmiljön har överbliven inredning som köksutrustning och lampor också tagits tillvara.

– Vi har många planer och idéer. Bland annat ska vi glasa in uteplatsen och göra en vinterträdgård så att kunderna kan sitta där och äta. Vi planerar att anordna vinprovningar, pizzakvällar, bröllop och 60-årskalas för att kunna erbjuda hela konceptet, berättar Jonas.

Uppskattar samarbeten

Han och Caroline åker själva på rekoringar runt om i Halland där de knyter kontakter och säljer förbeställda varor direkt till kunder.

– Vi samarbetar gärna med mindre aktörer och säljer deras produkter, eftersom vi inte har obegränsat med viltkött, säger Caroline.

Det företagsamma paret räknar med att sommaren blir högsäsong och har anställt några ungdomar som ska sommarjobba. Om verksamheten beviljas alkoholtillstånd av kommunen blir det en fullständig meny i gårdsbutiken.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS