Eva Svedberg tillbringar mycket tid i odlingscontainern på Svetsaregatan.
Eva Svedberg tillbringar mycket tid i odlingscontainern på Svetsaregatan. Bild: Jari Välitalo

Eva odlar sitt intresse i en container

Odlandet var under många år ett sätt för Eva Svedberg att slappna av från sitt hektiska jobb som marknadschef. Nu har hon tagit sitt intresse ett steg längre och sedan i februari ägnar hon sig åt hydroponisk odling i en container på Svetsaregatan.

ANNONS
LocationHalmstad||

Ljusskenet i containern ger ett futuristiskt intryck.

Och enligt Eva Svedberg tillhör hydroponisk odling framtiden.

– Jag är övertygad att vi har hittat ett odlingssätt som varken är beroende av väderförhållande eller andra yttre omständigheter, säger hon.

Eva Svedberg har jobbat med marknadsföring och försäljning i hela sitt yrkesverksamma liv och har bland annat varit anställd som marknadschef för Halmstads stadsnät.

Under det senaste året har hon hyrt ut sig själv som affärsutvecklings- och marknadsföringskonsult.

– Det är ett mycket socialt jobb och när jag är ledig så försöker jag bara ta det lugnt. Att odla har alltid varit ett sätt för mig att varva ner. Det är rogivande och ger mig nästan en meditativ känsla.

ANNONS

För ett halvår sedan besökte hon ett hållbarhetsseminarium där även Harrie Rademaekers och Anders Nilsson, grundare av bolaget Futufarm, deltog.

– Det var då som jag fick upp ögonen för hydroponisk odling. Jag bestämde mig för att köpa en odlingscontainer och till min stora glädje gav Hembergs mig tillåtelse att ställa upp den på deras mark.

I dag odlar hon sallad, kål och örter utan bekämpningsmedel.

Odlingssystemet är helt slutet och därmed konsumeras endast tio procent av den vattenmängd som går åt vid traditionell odling.

Eva säljer sina grönsaker på Rekoringen på Granngårdens parkering och intill Plantagen på Flygstaden.

– Innan jag körde igång trodde jag att odlingsverksamheten skulle uppta cirka 50 procent av min totala arbetstid. Så har det inte riktigt blivit. Jag tillbringar nog minst 25 timmar per vecka i containern. Dessutom spenderar jag åtskilliga timmar på att marknadsföra konceptet.

Eva hoppas kunna skala upp sin verksamhet så småningom.

– Jag tror att det här konceptet har förutsättningar att bli något riktigt stort i framtiden. Jag är inte främmande för att utvidga verksamheten med ytterligare en container. Vem vet, en dag kan jag kanske försörja mig heltid som odlare, säger hon.

ANNONS