Elpriserna nära att sänka familjeföretaget Åleds Akvarium

Energikrisen hotar familjeföretaget Åleds Akvariums överlevnad. Ägaren Jan-Åke Johansson har redan fått ner elförbrukningen med över 40 procent, men fler åtgärder krävs för att undvika konkurs. Nästa nödlösning är att stänga av elen och köra dieseldriven reservkraft.
– Det blir faktiskt ekonomiskt lönsamt att bränna diesel i stället, säger han.

ANNONS
|

Familjeföretaget Åleds Akvarium har funnits i över 50 år och är inne på tredje generationen. Planen var att Jan-Åke Johansson, som har varit anställd i företaget i 37 år men säger sig mer eller mindre ”vara född i ett akvarium”, ska lämna över verksamheten till dottern Carolin Johansson, 23.

Men nu tvekar han.

– Hon har redan jobbat här en stund och gått utbildningar, men den biten att hon ska ta över... det känns som att sätta sin avkomma i en båt som man vet ska sjunka. Om det inte händer någonting, säger Jan-Åke ”Janne” Johansson.

Pendlar mellan förtvivlan och total ilska

Precis som för många andra företagare är det den rådande energikrisen som tvingar Åleds Akvarium längre och längre ut på plankan för var dag som går.

ANNONS

– Jag har flexat mellan en total förtvivlan och en total ilska. Det är ju tråkigt när man samtidigt tycker att man har gjort en del energisparande åtgärder.

– Vi har ändrat mycket med led-belysningar och dragit ned på det vi har kunnat. Jag har investerat en fjärdedel av min årsomsättning, 400 000 kronor i nya värmepumpar. Även om jag gjorde av med cirka 40–42 procent mindre energi i juli och även i augusti, så blev räkningen i juli tre gånger så dyr som förra året då jag hade ett bundet elpris. Och i augusti kommer det blir sju gånger dyrare för bara elen, säger Janne som känner sig tröstlös.

150 000 kronor i extra elkostnader

Räknat från december månad tror Jan-Åke Johansson att han har lagt cirka 150 000 kronor extra i elkostnader jämfört med föregående år. Situationen är minst sagt ansträngd, men att lägga ned verksamheten tänker han undvika.

– Vi jobbar ju med levande djur. Jag kommer att bli ditsatt för djurplågeri om jag bara lämnar detta, jag kommer aldrig få ha ens en hamster igen. Så det finns inte på tapeten överhuvudtaget. Och att avyttra alla de här fiskarna och allt jag har i källaren, det skulle ta månader. Jag har cirka 500 akvarium och här är fisk för över 500 000.

ANNONS

Som mångårig egenföretagare är han härdad.

– Alla verkar övertygade om att elen kommer att bli ännu dyrare, men jag kommer säkerligen plåga mig igenom vintern. Jag kommer inte kunna ta ut någon lön själv och jag kommer säkerligen skjuta till privata medel, men jag har inte hur mycket som helst. Jag tänker inte sätta upp mitt hus som säkerhet, men jag kan låna upp det, säger han.

I nuläget vänder Jan-Åke Johansson på varenda sten för att få verksamheten att gå runt. Öppettiderna har han dragit ned från fem till tre dagar i veckan och när kylan kommer har han beslutat att dra ned på värmen i två tredjedelar av den 1 500 kvadratmeter stora lokalen.

Mer lönsamt att bränna diesel

Men i stället för att använda sin vanliga uppvärmning överväger Jan-Åke Johansson att använda sin reservkraft.

– Det känns väldigt tråkigt, men det är faktiskt ekonomiskt lönsamt att bränna diesel i stället. Dieselverket kan driva allting i hela fastigheten, nu ska jag bara testköra grejerna för att se så att den inte dricker för mycket, men det tror jag inte.

Janne hade gärna sett att Sveriges fyra elområden hade blivit ett.

– Ett jädra elområde i hela Sverige. Låt oss säga att vi får böta 20 miljarder till EU, men det är smågrejer jämfört med vilka konsekvenser det här kommer få om det fortsätter. Hela samhället kommer att kollapsa.

ANNONS

Jan-Åke Johansson är även kritisk till bristen på grönt stöd till företag.

– Till exempel så finns det inget stöd för solceller och inget stöd för klimatsmarta värmepumpar. Jag har fått offerter på solceller som kanske kan bli aktuella, men det är ju ytterligare investeringar på 400 000, kanske 500 000 kronor. Och det är tufft för den branschen vi är i har egentligen aldrig varit lukrativ. Det är en livsstil, men det ska inte ta livet av en heller.

ANNONS